Обадете се : 0898 582 084
doctor.marinov@gmail.com

Бондинг или директно възстановяване.

Какво е бондинг?

Бондинг или директно възстановяване

Бондинг или директно възстановяване

Всички може би помним старите черни сребърно-амалгамени пломби, правени от зъболекарите през миналия век. Те освен че изглеждат неприятно, според множество изследвания могат да навредят на организма по един или друг начин. За амалгамените пломби съществуват изследвания, които потвърждават че са вредни, но съществуват и куп други, които доказват обратното. Чрез развитието на новите технологии и материалите, в наши дни се работи изключително често с фотокомпозити ( фотополимери). Те са нов клас материали с цвят идентичен на естественият цвят на зъбите. При тези модерни матириали се извършва процедурата бондинг. В пряк превод бондинг означава залепване. Това е процедура, алтернативна на възстановяването с фасети. При нея се коригират дребни несъвършенства във фронталната естетика, като отчупени ръбчета, малки диастеми, кариеси, неправилни размери и съотношения на зъбите. Освен за предни зъби зъболекарите могат да използват бондинг техниките и за възстановяване на задни зъби, заболели от кариес, смяна на стари пломби, а също така и за щифтови изграждания  или за направата на адхезивни мостове.

Какви са предимствата на бондинга?

Предимство при възстановявания с бондинг методите е, че те са в пъти по-евтини от използването на фасети за предните зъби. Друго предимство, освен цената е, че тази процедура се извършва бързо за няколко часа в едно клинично посещение при зъболекар. Недостатък е, че методът е трудоемък и отнема време на стоматолога. При избора на този метод за възстановяване пациентът трябва да е информиран, че  естетиката не е както при фасетите, но е доста задоволителна.

Как се прави бондинг?

Първо зъбите се полират и почистват. Определя се техният цвят, размери и съотношенията дължина-ширина. Обсъждат се желанията на пациета и възможностите как да се оправят проблемите, които го притесняват. При възможност зъболекаря може да нарисува на пациента или да покаже на компютър възможните вариации как биха изглеждали зъбите на пациента. Следва изолиране на зъбът или зъбите. То е желателно да се направи посредствум използването на кофердам. Ако има кариеси или стари пломби, те се примахват внимателно. Хубаво е зъболекаря да вземе предварително отпечатък от зъбите на пациента. Чрез него се вижда началната височина на зъбите, а на гипсов модел може да се установят размерите и проблемите преди интервенцията. Правят се фотограафски снимки и се пристъпва към същината на работата. Емайла на зъбчетата се изпилява много малко около 0,5-1 мм. Следва обработване на зъбът с киселина за 30 секунди (ецване), и обилното му промиване с вода след това за около минута. Чрез измиването се премахва цялата киселина от зъбите. След тези процедури зъбите се подсушават и се поставя свързващият адхезив-бонда. След неговото полимеризиране със светлина започва послойното нанасяне на фотополимера. Тъй като полимерите имат известно свиване, те се нанасят на малки порции. Методът е трудоемък и отнема известно време на зъболекаря. След като е реставриран, зъбът се полира с гумички, четки и дискове за създаване на максимална естетика.

При кого е подходящо да се използва този метод на възстановяване?

Хубаво е бондингът като алтернатива да се използва при малки дефекти. Той се прилага при множество и различни случаи. Едно важно условие преди бондинг процедурите е наличието на една добра орална хигиена. Пациентите трябва да са информирани да пазят своите директни фасети. Също така е необходимо да ходят на профилактични прегледи при своя зъболекар веднъж на всеки 6 месеца.

Харесайте facebook страницата ни