0898 582 084

Алвеолит

 • Posted by Д-р Стоян Маринов
 • On 07/06/2022

Какво е алвеолита (alveolitis)?

Алвеолит се нарича остро възпаление след вадене ( екстракция ) на зъб. Това е най-честото усложнение и причина за болката след вадене.

алвеолит

алвеолит

Особено често се наблюдава след премахването на последните осми зъби така наречените „мъдреци”, но може да се види и при вадене на всеки един зъб.

Състояние на алвеолит се наблюдава, когато не се образува кръвен съсирек след ваденето.

Когато се вадят ретенирани зъби също може да се стигне до състояние на алвеолит особено ако пациентът не спазва предписанията на зъболекаря или не приема предписаните медикаменти.

Това е кръвна запушалка защитаваща раната от възпаление. Тогава раната на мястото където е бил зъба остава суха и костта , която държи вече извадения зъб остава отворена и под влиянието на микроорганизми от устата на пациента .

Тогава настъпва възпаление на костта и периферните тъкани. Това води до много силна болка, а в много случай и до отток и подуване на меките тъкани-бузи, устни и лигавици. Съществуват два вида алвеолити- сух алвеолит и мокър алвеолит.

Какви са симптомите на алвеолита и сухия алвеолит?

Водещ симптом при алвеолита (сухия алвеолит ) е силната болка. Тя може да е силна пулсираща и доста мъчителна. Появява се до няколко часа след изваждането на зъба и е свързана със значителен дискомфорт за пациента.

Друг симптом на сухия алвеолит може да е неприятната миризма от устата (халитоза). Когато се наблюдава възпаление може да се получи гнилостен процес, който е свързан с болката и възпалението.

болка при алвеолит

болка при алвеолит

Симптом на сухият алвеолит е и липсата на гноен секрет. Поради тази липса се нарича сух алвеолит. Причината да няма секрет е в наличието на гранулационни тъкани в откритата рана и дълбокото тъканно възпаление причинено от микроорганизмите и отговорът на имунната система.

Какви са симптомите при мокър алвеолит?

При мокрият алвеолит симптомите са подобни както и при сухият с малки разлики. При този тип алвеолит може да се наблюдава секреция от самата рана и околните тъкани.

Може да има кръвно-гноист секрет с остра неприятна миризма. Това се получава вследствие на гнойната инфекция.

Какви други проблеми има при алвеолита?

До тук разказахме за локалните симптоми в устната кухина, но има и симптоми от общ характер. Когато възпалението не е лекувано навреме и се развие клинична картина се наблюдават и някои симптомо от общ характер.

Според стадият на възпаление клиничната картина е различна. Пациентите може да се оплакват от следните симптоми:

 • Силно главоболие;
 • Оток и подуване на лицето и меките тъкани;
 • Затруднено отваряне на челюстта;
 • Обща отпадналост:;
 • Зачервяване на мястото където е изваден зъбът;
 • Втрисане;
 • Вдигане на температура;
 • Позиви за гадене и повръщане;
 • Липса на апетит;
 • Невъзможност за преглъщане;
 • Оток на регионалните лимфни възли;

Когато е налице влошено здраве на пациента може да се наблюдава и повишаване на температурата дори и обезводняване, ако възпалението протича по-дълго време и не се вземат адекватни мерки.

Причини за развитието на алвеолит?

Причините за развитието на сух алвеолит са много и са както при повечето заболявания комплексни. Основната причина е не формиране на кръвен съсирек или неговото отпадане от празната зъбна алвеола.

Това отпадане или не формиране на съсирек може да се дължи на различни причини:

 • Недостатъчно кръвозахранване на тъканите. То може да се дължи на различни физиологични особености или на употребата на големи количества упойка /анестезия / с наличието на вазоконстриктор-адреналин. При употребата на такъв анестетик може да има по-дълго свиване на кръвоносните съдове и по-малко количество кръв да отива към отворената рана.
 • Отпадане на кръвният съсирек. То се дължи на изсмукване от страна на пациента на образуващата се кръвна запушалка на раната.  Всеки зъболекар обяснява на пациентите, че след вадене на зъб не трябва да се изсмуква, да се пуши и да се жабурка. При всяко от тези действия се получава отрицателно налягане в устата и вакуум, който може да откъсне съсирекът.
 • Наличие на предоперативно възпаление. Когато е налице едно възпаление на меките тъкани преди ваденето на зъб има риск то да остане след като зъбът причинител е изваден и да прогресира във възпаление като алвеолит.
 • Наличието на гранулом или периодонтит преди ваденето може да доведе до трансмисия на микроорганизми от тези патологично променени тъкани в алвеолата , което също довежда до алвеолит.
 • Инфектиране на алвеоларната кост по време на самата манипулация. Устанта кухина е най-мръсният орган на човешкото тяло и дори и работа при абсолютно стерилни условия може да доведе до трансмисия на микроорганизми и възпаление.
 • Наличие на чуждо тяло в алвеолата също може да предизвика алвеолит. Остатък от корен или фрагмент от самата кост или не изкюретиран, а гранулациенна тъкан може да доведат до възпаление и болка..
 • По-обилното кървене след вадене на зъб също допринася за развитие на алвеолит.
 • Травмиране на алвеоларната стена на костта по време на ваденето, особено ако е травматично може да доведе до алвеолит.
 • Склеротични промени в костта и нарушено кръвозахранване може също да са причина за развитието на постоперативни усложнения.

        Причини за развитието на алвеолит причинени от       пациента.

 • Изплакване на устата и отмиване на съсирекът също води до проблеми.
 • Тютюнопушенето от една страна свива кръвоносните съдове заради наличието на никотин, а от друга стимулира развитието на анаеробните микроорганизми, което води до инфекция.
 • Приемът на различни лекарства също води до усложнения. Например прием на противозачатъчни или естрогенни хормонални препарати влияе на оздравителният процес.
 • Влошената или не подържана орална хигиена е един доста важен фактор при възникване на възпалителни процеси.

Има ли рискови заболявания за развитието на алвеолит?

Да съществуват рискови заболявания при които развитието на алвеолит е по-често срещано отколкото при здрави пациенти. Едно от рисковите заболявания е захарният диабет.

При него концентрацията на захар в кръвта е по-висока , а това спомага за по-бързото развитие на микроорганизмите и по-бързо възпаление.

Пациентите приемащи антикоагуланти също са по склонни към развитие на алвеолити и постекстракционни възпаления. При тях е необходимо да се следят кръвните показатели.

Пациентите, които са с нарушен имунитет също са рискова група за развитие на възпаления и усложнения. Също може да се каже и за анемиите или за пациентите с различни трансплантации.

Какви са клиничните белези и клиничната картина при сух алвеолит?

Клиничните белези на сухият алвеолит са различни при всеки пациент. Обикновено симптомите настъпват веднага след преминаване на действието на упойката или 4-5 дни след самото вадене.

Обикновено пациентите идват в денталната клиника водени от болката , която е силна и нетърпима.

Също пациентите може да се оплакват от подуване или гореизброените симптоми.

В устата се наблюдава празна алвеола и незарастваща рана на мястото на изваденият зъб. Отворената рана може да бъде покрита с кафеникаво-червен налеп в следствие на наличието на некротична тъкан. В редки случай от алвеолата и раната може да изтича гной и секрет.

Също така много често се виждат остатъци от храна и разпаднали се тъкани.

Венецът около алвеолата е зачервен, подут и отточен и при докосване е силно болезнен и кървящ в следствие на възпалението. Ако се вижда самата кост тя е силно болезнена и възпалена. Регионалните лимфни възли са подути и в някой случай болезнени.

Пациентът може да се оплаква от отпадналост, умора и по-висока температура.

Как се лекува алвеолита?

Лечението на алвеолита е многостъпков процес. Първоначално е необходимо да се овладее острата фаза на възпалението. Това се получава с употребата на различни стоматологични лекарства, антибиотици, дренажи. След това е необходимо да се създадат условия за образуване на стабилен кръвен съсирек и нормално протичащ оздравителен процес.

алвожил за лечение на алвеолит

алвожил за лечение на алвеолит

В по стари публикации и проучвания, както и в учебници е описано , че при алвеолит е необходимо да се направи кюретаж и опресняване на раната.

Това в съвременната дентална медицина все по рядко се прилага, но е задължително да се премахнат некротичните тъкани.

След което раната се промива обилно с физиологичен разтвор и антибиотик локално.

След което се прилага локален антибиотик и се прави дренаж, за да се повлия инфекцията локално.

антибиотици за лечение на алвеолит

антибиотици за лечение на алвеолит

Много често се налага употребата на системен антибиотик съчетан с локално приложен за двустранно повлияване на възпалението.

Когато се лекува сух алвеолит се налага няколко пъти лекарствата и антибиотиците да се сменят и раната да се подържа чиста .

Ако алвеолитът прерасне в абсцес или друг по-сериозен проблем може да се наложи прием на различни лекарства и дори болнично лечение.

Не бива в нея да попада храна и хранителни остатъци за да няма дразнене на тъканите.

Какво се прилага за болката при сух алвеолит?

За силната болка при сухият алвеолит се предписват на пациентите употребата на аналгетици. Те са съобразени с общото състояние на пациента и се изписват от лекуващият го зъболекар.

нестероидни противовъзпълителни за намаляване на болката при сух алвеолит

нестероидни противовъзпълителни за намаляване на болката при сух алвеолит

 

Опасен ли е алвеолита?

Алвеолитът е остро възпаление и е опасен от гледна точка на засягането на общото здраве на пациента.

При острото възпаление е смутено общото състояние и трудоспособността на човека. Ако не се лекува може да се разрастне инфекцията и да предизвика абсцес, флегмон, медиастинит и да засегне съседни тъкани което вече е доста опасно за здравето.

Има ли някакъв вид профилактика на алвеолита?

За да няма постоперативни усложнения пациентът трябва да спазва инструкциите дадени му от зъболекаря за хигиенния режим след вадене на зъб.

Най-добре е преди самото вадене на зъб устата на пациента да е почистена и да няма натрупвания от зъбен камък и зъбна плака.

След ваденето на зъба за да не се стигне до сух алвеолит е необходимо пациента да не пипа и да закача раната и да не се жабури с разтвори и води за уста. Също така не бива да засмуква мястото на вече изваденият зъб.

Пушенето след ваденето е строго забранено за да не се случи отпадане на кръвният съсирек.

Пациента трябва да избягва консумацията на твърди и остри храни като например: чипс, ядки, солети, твърди меса, груби храни за да не травмира допълнително тъканите.

Първият ден след ваденето на зъба не бива да се мият зъбите от страната на самото вадене за да не се дразни раничката. Не се препоръчва и консумацията на алкохолни напитки за да няма дразнене на отворената рана.

На пациентите е забранено да се жабурят с разтвори на лайка и смрадлика за да не отпадне кръвният съсиек.

Спазване на съветите на зъболекаря и изпълнението на препоръките, както и профилактиката преди изваждане на зъб са от ключово значение за настъпването на бърз оздравителен процес.