0898 582 084

Вадене на зъб

  • Posted by Д-р Стоян Маринов
  • On 27/07/2021

Вадене на зъб.

Когато става дума за вадене на зъб у всеки пациент настъпва чувство на страх, несигурност и притеснение. В тази статия ще опишем подробно и ще ви информираме за всичко свързано с

вадене на зъб

вадене на ретиниран зъб с клещи

ваденето на зъби, на клатещи се зъби и на корени. Чрез тази статия ще се постараем да дадем отговор на вашите въпроси и притеснения относно ваденето на зъби. Ще отговорин нажъпросите: може ли да се пуши след вадене на зъб, какво може да се яде след вадене на зъб, ще има ли болка след вадене на зъб и т.н.

Какво представлява вадене на зъб?

Ваденето на зъб / екстракция на зъб / е най-често срещаната дентална хирургична манипулация в денталния кабинет или денталната клиника извършвана от зъболекарите по света. Ваденето на зъб е най-древната манипулация за лечение на проблемите със зъбите от хиляди години насам.

Ние обаче живеем в 21 век и ваденето на зъб се прави само по строги показания и в краен случай на наложителност.

Кога се налага вадене на зъб?

Ваденето на зъб е една доста неприятна медицинска манипулация не само за всички пациенти, но и за голяма част от зъболекарите. Когато чуе думата вадене на зъб е нормално всеки един човек и пациент да се притесни и да изпита страх.

Ваденето на зъби се налага, когато зъба или зъбите не могат да изпълняват своята роля на дъвкателен орган. Когато това се случи зъбите не могат да смилат храната добре и това може да доведе до редица други проблеми за здравето.

Ще разгледаме основните показания и причини за вадене на зъб, зъбни корени и ретинирана мъдреци.

Първата основна причина, поради която се вадят зъби е както вече споменахме невъзможността зъбите да изпълняват своята функция, а именно сдъвкване на храната. Това се случва когато зъбите биват толкова силно увредени от патологични фактори или травми, че те не могат да бъдат възстановени по никакъв начин.

Обикновено ваденето на зъби се случва след не лечение на зъбен кариес или усложнения породени от кариеса. Също не изпълнението на дъвкателната функция на зъб или зъби може да се дължи и на механична травма от удар или фрактура на зъб или корен.

Втората най-честа причина за вадене на зъби е наличието на възпалителни заболявания. Те могат да са: пулпо-периодонтити, периодонтити / грануломи /, които не подлежат на консервативно лечение. Към показания за вадене на зъб може да се добавят и различните видове периодонтити и гангрени, които също не могат да се оправят консервативно.

При такива показания се налага да се направи хирургично лечение с вадене на болният зъб.

Третата честа причина, при която се прибягва към вадене на зъб са заболяванията на меките тъкани като пародонтозата / пародонтита /. При този тип патология се наблюдава резорбиране на зъбозадържащта алвеоларна кост. Резорбцията може да бъде вертикална или хоризонтална и да предизвика силно клатене на зъба и последващо отстраняване /екстрахиране/.

Други причини налагащи вадене на зъби са различните видове патологии на зъбите и подлежащите кости и меки тъкани например вадене се налага при:

Зъб може да бъде изваден при наличието на киста, когато се налага нейното отстраняване.

Вадене на зъб може да се наложи, ако зъба се е фрактурирал вертикално и се е разделил на две. Тогава той не може да изпълнява функцията си и се налага екстракция.

Вадене се практикува и ако зъба попада във фрактурната линия и пречи на зарастването на костта при наличие на фрактури на челюстите.

Зъбите могат да се вадят и когато са налице ортодонтски аномалии. Когато няма достатъчно място зъбите да бъдат правилно подредени и има липса на място може да се наложи, дори да бъде изваден здрав зъб.

Зъби се вадят и при затруднен пробив. Това най-често се случва при наличието на мъдреци или ретинирани мъдреци.

Има случай на екстракция на зъби с цел подпомагане статиката на зъбните протези. Това най-често се прави на горна челюст.

Зъбите се вадят и когато са свръхбройни. Това е състояние, когато човек има повече от необходимия брой зъби.

Екстракция на зъби се налага и при перфорации на корените на зъби, при което е провеждано неправилно ендодонтско лечение.

Факторите за вадене на зъб са страшно много и трябва много внимателно да бъдат вземани предвид от лекуващия зъболекар преди да се пристъпи към тази манипулация. Преди ваденето зъболекаря трябва да е абсолютно убеден в диагнозата и плана на лечение.

Съществуват ли противопоказания за вадене на зъб?

Съществуват някои състояния, при които ваденето на зъб трябва да се извършва с изключителна бдителност и внимание.

Например това са състоянията на алергии или непоносимост към лекарства. При това положение зъболекаря задължително трябва да потърси и насочи пациента за консултация с алерголог и лекуваш лекар.

Зъби не се вадят при пациенти със злокачествени заболявания, подлежащи на химио и лъчетерапия. При този тип пациенти има специални протоколи на работа.

При пациенти със съпътстващи заболявания на сърдечно-съдовата система също се подхожда много внимателно и прецизно. При тези пациенти трябва да има задължително консултация с лекуващ кардиолог.

При пациенти на терапия с кръворазреждащи препарати е абсолютно задължителна консултацията с лекуващ кардиолог и хематолог. При този тип пациенти опасността от кървене след вадене на зъб е по-голяма и е необходима предварителна премедикация.

Вадене на зъби не се препоръчва при хора с вирусни инфекции, особено на горните дихателни пътища и при пациенти с наличие на стоматити и серозни възпаления на устната кухина. След като тези състояния биват преодолени ваденето на зъбите може да се осъществи безпроблемно.

При хора със съпътстващи психически заболявания ваденето на зъби се извършва задължително с предварителна подготовка и консултация със съответните специалисти.

При пациенти с тежък диабет ваденето се извършва само след предварителна консултация с ендокринолог и лекуващ лекар. Задължително кръвната захар при този тип пациенти трябва да бъде вкарана в съответните норми, за да се намали риска от постоперативно възпаление. При пациентите с диабет приема на антибиотик е задължителен.

Когато пациентите са с високо кръвно налягане преди вадене на зъб е необходимо високото кръвно да бъде вкарано в нормалните граници, за да се осъществи ваденето на зъба.

Предварителна подготовка преди вадене на зъб трябва да се прави и когато става въпрос при бременни жени. Когато дадена пациентка е бременна задължително трябва да има консултация с лекуващия я гинеколог. При нужда трябва да се осъществи и предварителна медикация.

Какво трябва да се прави преди вадене на зъб?

Преди вадене на зъб на пациента трябва да бъде поставена правилна диагноза от страна на зъболекаря. След това лекуващия зъболекар ще назначи съответните параклинични изследвания като например рентгенография, панорамна снимка, консултация с лекуващ лекар, алерголог или друг медицински специалист.

Преди да се пристъпи към вадене на зъб устата на пациента трябва задължително да бъде чиста. При наличие на зъбен камък и зъбна плака ваденето на зъб не е добре да се извършва, защото има повишен риск от настъпването на възпалителни състояния след манипулацията.

Зъбният камък и зъбната плака трябва да бъдат старателно премахнати и зъбите да са чисти. Ако има възпалителни огнища те трябва да бъдат премахнати и мястото около зъба подлежащ на екстракция да бъде чудестно дезинфекцирано.

Преди ваденето на зъб вашият лекуващ зъболекар трябва много добре да знае вашия здравословен статус, за да може да предостави най-добрия вариант на лечение. За да се сведе риска от усложнения зъболекаря трябва да знае за съпътстващи заболявания и здравословни проблеми.

Как протича ваденето на зъб?

Ваденето на всеки един зъб може да протече по различен начин. Понякога едно вадене може да бъде много лесно или много трудно. Това зависи от множество фактори като анатомия, физиология, индивидуални анатомични особености, вид на заболяването, поради което се налага ваденето. Сега ще опишем какво представлява идеалното вадене на зъб:

Ваденето на зъб или корен започва първоначално с поставяне на упойка. Обезболяването е изключително важно, за да се чувства пациента добре и да е спокоен. За всяка група зъби обезболяването е различно и се прави по определен начин от съответния зъболекар или хирург.

Медикаментът, които се поставя упойката /анестетика/ се избира индивидуално за всеки пациент след предварителна оценка от зъболекар или след консултацията с алерголог.

След като пациента е добре обезболен се пристъпва към същинската част на екстракцията на зъба. Първоначално се прекъсва периодонталния лигамент, който държи зъба към венеца. Тази процедура се нарича циркумцизия и се осъществява с лост за вадене на зъб, пика, или друг остър инструмент.

След като е направена циркумцизията с помощта на клещи за вадене на зъби съответния зъб се разклаща и бавно и внимателно се премахва от костта и меките тъкани. Когато не може да се използва клеща, поради разрушаване на зъба или на корена се налага отстраняването да стане с помощта на лост.

След като бъде екстрахиран зъбъа или корена специалиста хирург или зъболекар, внимателно обработва наличната рана и подлежащата кост /празната алвеола /. Раната се кюретира чрез използването на специални инструменти- хирургични кюрети. Чрез тях се премахват възпалителните тъкани-гранулациите.

Те са основните причини за възпалението и последващата загуба на зъби. Чрез кюретирането се премахват всички патологично изменени тъкани, костни парченца ако има такива и замърсявания от раната.

При нужда и преценка от специалиста екстракционната рана може да се промие. След като е изваден зъба и раната е обработена тя може да бъде зашита при необходимост и да бъде направена тампонада с помощта на стерилна марля. При необходимост може да се използват различни лекарства, кръвоспиращи средства и съответни специални превръзки.

Когато манипулацията приключи пациента бива инструктиран какво може да прави и какво не бива да прави устно и писмено. В някои редки случай при предценка пациента се изпраща за контролна рентгенография и му се назначава час за контрола в рамките на 24 до 36 часа след манипулацията.

Какви усложнения може да има при екстракция на зъб?

При всеки пациент и при всяка екстракция може да има различни усложнения след нея. Най-честото усложнение е дискомфорта и наличието на лека чувствителност и болка. Това се дължи на редица фактори най-вече на наличието на съпътстващо възпаление. Чувствителността е много индивидуална и зависи от това дали ваденето е протекло леко или усложнено, зависи от типа патология и индивидуалните особености на пациента.

Усложнение при вадене на зъб може да е по-продължително кървене от екстракционната рана. Това се дължи на множество фактори и трябва да се обсъди преди започването на процедурата.

Неприятно усложнение след вадене на зъб е развитието на постоперативна инфекция. Ако се развие такъв тип усложнение е необходимо пациента да приема антибиотици и болкоуспокояващи. Инфекцията може да се развие, ако пациента не спазва стриктно заръките дадени от специалиста зъболекар осъществил ваденето на зъба.

Засягането на максиларен синус е също доста срещано усложнение при ваденето на горни зъби. Най-често се случва при вадене на кътници или предкътници с дълги и криви корени. Всеки пациент трябва да е информиран за такъв тип усложнение.

Невралгията предизвикана от засягане на n.alveolaris anterior mandible или казано на български долночелюстния нерв може да предизвика изтръпване и мравучкане в части от долната челюст. Това състояние се случва най-често при вадене на долни мъдреци.

Друго усложнение, което се среща в практиката е да не може да се извади върха на корена на зъбът подлежащ на вадене. При такъв момент се назначава рентгенографско изследване и наблюдение от съответния зъболекар.

Как зараства раната след вадене?

Зарастването на раните в човешкия организъм е сложен, мностъпков и динамичен процес изискващ време. Всеки пациент трябва да е наясно, че това са тъканни и метаболитни процеси изискващи време и протичащи строго индивидуално.

Зарастването на раните в устата изисква време, както и навсякъде другаде по тялото на човека. Обикновено за зарастването на рана в устата след вадене на зъб се изисква от седем до 15 дни. Това зависи от начина на ваденето, от типа патология. поради който се е наложило ваденето и от индивидуални фактори.

За да започни заздравяване на раната след вадене на зъб е необходимо наличието на кръвен съсирек. Той се образува след обработката на раната от специалист, както беше споменато преди това.

След като направи т.нар „кюретаж“ доктора притиска раната със стерилна марля, в последствие впоследствие пациента се инструктира какво сам трябва да прави, за да няма усложнения и проблеми.

В кухината образувана от вече липсващия зъб се образува малък кръвоизлив. Това е нормален процес, който се случва на всяко място в човешкото тяло. Последва реорганизацията на кръвоизлива и съсирек.

Това е сложен процес, при който клетките се организират, за да образуват мрежа от влакна и тъкани целящи да затворят наличната рана. По този начин организма осигурява естествена механична бариера за микроорганизмите от устнат кухина.

След образуването на съсирека наречен кръвен коагулум следва много бърза пролиферация /проникване/ на съединително-тъканни влакна в съсирека. По този начин се осъществява зарастването на тъканта.

Вече се е формирала т.нар. кръвна запушалка на мястото на извадения зъб. Тя изглежда като съсирена кръв в центъра на извадения зъб с неравни форми и зърнеста структура.

Когато това се забележи от пациента той не трябва да се притеснява. Свиването и наличието на тъкани в раната е нормален процес. Ако пациента без да иска премахне кръвния съсирек може да развие възпалително заболяване наречено сух алвеолит.

Защо да си извадим зъба в клиника СМ Дентал консулт?

Зъби се вадят навсякъде по света и то по всякакъв всевъзможен начин. В нашата клиника СМ Дентал консулт ще ви предоставим най-добрия и правилен метод на вадене на зъб или зъби.

Всички сме гледали как се вадят зъби в Индия насред площада с клещи съмнително измити в близкото поточе. Е това няма как да се случи в една свръх модерна клиника като СМ Дентал консулт.

Денталната клиника работи по изпитани и проверени световни стандарти и гарантира за качеството на предлаганите манипулации.

Всяка хирургична манипулация в денталната клиника се осъществява при пълна стерилност в дентална операционна независимо от сложността на дадения случай. Това се прави с цел запазване на Вашето здраве.

Всяка една манипулация се осъществява в стерилна операционна, за да се намали риска от инфекции на 100%.

Правилният избор от отлично квалифициран екип от специалисти, съчетан с модерна техника и последно поколение материали гарантира успех при всяко едно лечение.