0898 582 084

Вадене на мъдрец

  • Posted by Д-р Стоян Маринов
  • On 27/07/2021
Ретиниран мъдрец

Ретиниран мъдрец

Безболезнено вадене на мъдрец

Много хора се страхуват от зъболекарите особено, когато се отнася за ваденето на мъдрец. За да се преборят с този си страх пациентите трябва да бъдат добре информирани и точно това е целта на настоящата статия. За да се извърши безболезнено вадене на мъдрец пациента трябва да се довери на добър екип от професионалисти.

В тази статия ще отговорим на най-честите въпроси свързани с ваденето на мъдрец, които пациентите задават.

Какво са мъдреците?

Мъдреците са последните зъби на човешкото съзъбие. Те поникват във възрастта между 18 и 25 години и доста често създават проблеми на пациентите. Ако са правилно изникнали и са в правилен контакт с другите зъби те не се различават по нищо спрямо всеки един друг зъб в човешката уста.

Кога се налага вадене на мъдрец?

Ваденето на мъдреци се налага, когато започнат да дават патологични изменения и да създават проблеми на пациентите. Мъдреците биват разположени в челюстите ни по няколко начина: нормално, полуретинирани и ретинирани. Спрямо това как и къде се намират създават различни проблеми.

Какви са най-честите проблеми, които създават мъдреците?

Мъдреците създават често състояния на възпаления наречени перикоронарити. Това са възпаления на меките тъкани около мъдреците. Те протичат със силна нетърпима болка и са доста мъчителни. Когато се случи тези възпаления да се повтарят често единственото решение е вадене на мъдреца.

Мъдреците обикновено имат затруднен пробив, защото за тях няма място в челюстта. Особено често се наблюдава при долните мъдреци. Тогава те се наричат ретинирани или полуретинирани.

Мъдреците трудно се почистват, дори когато са правилно изникнали и много бързо развиват кариес и възпаления на меките тъкани.

Мъдреците избутват другите по-предно разположени зъби и предизвикват струпвания на зъбите във фронта.

Когато са налице ретинирани мъдреци те често могат да образуват кисти, които от своя страна предизвикват друг вид патология.

Какво трябва да се прави преди да ми се извади мъдрец?

Преди вадене на мъдрец или въобще на зъб трябва да се направят няколко простички неща.

Първо трябва да се направи една панорамна снимка /ортопантомография/. Чрез нея хирургът ще може да прецени къде се намира мъдреца в челюстите и да съпостави съответните прилежащи структури и органи.

Второ при посещение на пациента в денталната клиника се прави щателен преглед и се снема пълна анамнеза от специалист зъболекар. Прави се план на лечението и на пациента се отговаря на всички въпроси свързани с ваденето на мъдрец.

Третото, което се прави е консултация с алерголог, за да се установи наличието на алергии към използваните анестетици. При нужда лекуващия екип ще назначи консултация и с друг вид специалист. Това се прави при необходимост след снемането на анамнезата.

Четвъртият етап е поставянето на упойката /анестезията/. Това се прави различно за горните и долните мъдреци.

Петият етап е самото вадене на мъдреца от съответния специалист.

Как протича вадене на мъдрец?

Ваденето на мъдрец може да бъде много проста процедура или много сложна и трудна такава.

Първоначално се поставя упойка, за да се чувства пациента спокоен и да не изпитва болка и дискомфорт.

Следва същината на ваденето на мъдреца, който може да се извади подобно на обикновен зъб или оперативно ако се налага това.

Първоначално зъбът се разклаща с помощта на лост за вадене на зъби. Ако зъбът е ретиниран или полу ретиниран ваденето е значително по-сложно и може да се наложи да се извърши хирургически.

Как се вади ретиниран мъдрец?

Ретинираните мъдреци са частични или цялостно изкривени в костта на челюстта зъби. При тях обикновено се налага ваденето да се извършва хирургично в стерилна операционна.

След като пациента е добре обезболен се прави миниатюрен срез на венеца, за да се стигне до коронката на съответния мъдрец.

Доста често при този вид хирургични манипулации се налага да се премахне и малко количество кост около мъдреца, за да може да се освободи и да бъде изваден съответния мъдрец.

С помощта на лостове за вадене на зъби мъдреца се разклаща бавно и внимателно от съответния орален хирург и се изважда. В процесът на ваденето на мъдрец се използват и други инструменти като клещи, кюрети, пики, лостове и всичко необходимо на специалиста.

Ваденето на ретиниран или полу ретиниран мъдрец завършва с обработка на получената рана наречен кюретаж. При тази манипулация се премахват всички възпалени и гранулационни тъкани от раната.

Следва промиване и оглед на раната. При нужда се прави кръвоспиране и зашиване.

Трудно ли се вади ретиниран мъдрец?

Да, ваденето на ретиниран мъдрец е трудна и дълга процедура. Тя може да отнеме няколко часа и е свързана в някой случай с изпиляване на кост и извършване на съответната операция, в съответната операционна от специалист зъболекар.

Какво да очаквам след вадене на мъдрец?

След вадене на мъдрец може да има някой усложнения, ако не се спазват напътствията дадени от зъболекар. След всяко вадене на мъдрец пациента трябва да спазва съответен хранителен режим и режим на покой.

Боли ли ваденето на мъдрец?

Не самото вадене на мъдрец е безболезнена процедура, защото пациента е под упойка. По време на ваденето се усеща натиск и опъване, но не и болка.

Може ли да има болка след ваденето на мъдреца?

Да след екстракция на мъдрец може да има постоперативна болка. След ваденето на мъдрец все пак е налице наличието на раничка, а всяка раничка боли. Болката след вадене на мъдрец зависи от това как е протекло ваденето и от това дали мъдреца е бил ретиниран или полу ретиниран.

Какви са усложненията след екстракция на мъдрец?

Най-честото усложнение след вадене на мъдрец е наличието на лека болка и дискомфорт.

Друго често срещано усложнение са възпалителните заболявания от типа на алвеолитите. Те могат да бъдат т.нар. сух алвеолит или мокър алвеолит.

Друго усложнение, което може да се получи след премахване на мъдреци е по обилно кървене от екстракционната раничка.

Затруднение на отварянето на устата и оток и подуване са също често срещани усложнения, които се наблюдават след хирургично вадене.

В редки случай при ваденето на горни мъдреци може да бъде засегнат максиларния околоносен синус. Това е неприятно усложнение, за което пациента трябва да бъде информиран преди съответната манипулация.

В долната челюст като усложнение при вадене на ретиниран мъдрец е засягането на долночелюстния сетивен нерв. За такъв тип усложнение след вадене на мъдрец пациента трябва да е запознат. При риск от засягане на нерв и последващите от това проблеми винаги трябва да се предценява много внимателно как да се подходи.

Възможно ли е да има болка при преглъщане?

Да възможно е да има болка при преглъщане породена от мъдрец. Това се получава доста често при състояния на перикоронарит /възпаление на лигавицата около мъдреца/ и последващ тризмус.

Може ли да ме боли гърлото от мъдрец?

Да болка в гърлото може да има при никнене на мъдрец или при наличие на възпаление около мъдреца.

Възможно ли е да ме боли глава и ухо от ретиниран мъдрец?

Да възможно е главоболие от мъдрец. Също така е възможно да има болка в ухото и в ушните канали. Това най-често се наблюдава при пулпити или периодонтити на мъдреците.

Може ли да има кървене след вадене на мъдрец?

Да в редки случай може да има кървене след вадене на мъдрец. Обикновено кървенето трябва да спре в рамките на няколко часа. При наличие на кървене е добре да се обърнете за консултация към лекуващия ви зъболекар.

Има ли как да се спре кървене след екстракция на мъдрец?

При появата на кървене след вадене на мъдрец задължително е пациента да се обади на зъболекаря или хирурга извършил манипулацията. Кървенето може да се спре след притискане на стерилна марля върху раничката.

Може ли да се вдигне температура след вадене на мъдрец?

След вадене на мъдрец може да се вдигне температура, но това е рядко срещано. При такова състояние е необходимо да се приеме антипиретичен препарат без аспирин. Ако температурата се покачва и не се повлиява от медикаментите е необходимо да се направи консултация с лекуващия зъболекар.

Ще има ли подуване след вадене на мъдрец?

Това се случва много индивидуално. По принцип е нормално след вадене на мъдрец или вадене на зъб да се наблюдава оток и подуване. Това е нормално, защото има мекотъканна травма.

Когато е ваден ретиниран или полу ретиниран мъдрец оперативно и е премахвана кост възможността от подуване и оток е по-голяма. Оттока и подуването след вадене на зъб е строго индивидуално за всеки пациент.

Какви обезболяващи може да се пият след вадене на мъдрец?

Обезболяващите, които могат и трябва да се приемат след вадене са тези изписани от лекуващия зъболекар. Иначе приемът на аулин, аналгин, ибупрофен е показен след екстракция стига пациента да няма алергия към някои от изброените продукти.

Всички изброени препарати освен болкоуспокояващ /аналгетичен ефект/ имат и противовъзпалителен ефект. Той е важен за настъпването на по-бързо оздравяване.

Каква е цената на оперативно вадене на ретиниран мъдрец?

Ваденето на ретиниран мъдрец не е проста процедура, която може да бъде направена от всеки. Тя се извършва в операционна зала от специално подготвен за ваденето екип от специалисти. Цената на вадене на ретиниран мъдрец зависи от типът на операцията и от обема на самата манипулация.

Цената се определя от сложността на изваждането на ретинирания мъдрец, от количеството на използваните консумативи и материали, както от броя на поставените шевове и упойки.

Скъпо ли е ваденето на ретиниран мъдрец?

Вадене на ретиниран мъдрец е по-скъпо, отколкото ваденето на обикновен зъб. Ваденето на ретиниран мъдрец се извършва оперативно, а всяка една оперативна хирургична манипулация е по-скъпа в сравнение с конвенционална.

Кой изважда ретинирани мъдреци?

В дентална клиника СМ Дентал консулт ретинирани мъдреци се вадят от д-р Доц. Зорница Михайлова. Тя е специалист по орална хирургия с призната специалност.

Д-р Доц. Михайлова отговаря за хирургичните случай в денталната клиника. Тя ръководи екипа занимаващ се изцяло с ваденето на зъби, корени, мъдреци и ретинирани мъдреци.

Защо да си извадим мъдреците в Дентална клиника СМ Дентал консулт?

В дентална клиника СМ Дентал консулт ние предлагаме комплексно лечение на нашите пациенти включително и вадене на мъдреци. Сега ще разясним няколко ключови елемента, по които се различаваме от останалите клиники и зъболекарски кабинети:

В денталната клиника сме въвели строги правила за хирургичното лечение на нашите пациенти и те не се нарушават при никакви обстоятелства. Имаме въведен стриктен протокол на извършваните манипулации с цел предотвратяване на нежелани усложнения.

Първо в дентална клиника СМ Дентална консулт няма да ви хванем от врата за краката и да извадим даден зъб. Преди да се извърши съответното вадене пациента трябва да бъде прегледан и да му бъде поставена точна диагноза.

Преди да се извърши вадене на мъдрец е необходимо задължително пациента да има направена панорамна снимка или секторна такава. Необходима е консултация с алерголог в писмен вид или с личен лекар.

По какво се отличаваме от другите.

Дентална клиника СМ Дентал консулт е най-подходящото място за вадене на ретинирани или полуретинирани мъдреци, защото за разлика от другите клиники и кабинети ние имаме специално обособена операционна зала. Тя отговаря на високите стандарти за добра медицинска практика и е оборудвана по световни стандарти.

Модерната апаратура, с която разполага денталната клиника е един от ключовете за успех при провеждане на съвременно дентално лечение. Ние сме наясно, че и най-добрия екип от специалисти, не може да получи съвършено качество без наличие на модерна апаратура.

Поради това сме инвестирали в ново съвременно оборудване, което е на разположение на зъболекарите и пациентите в дентална клиника СМ Дентал консулт.

Друго нещо, с което денталната клиника се отличава е страхотно обучения екип от специалисти, грижещи се за вашето здраве. Всяка хирургическа манипулация в денталната клиника се извършва от колеги специалисти с признати специалности по орална хирургия или лицево-челюстна хирургия.

Екипът на денталната клиника спазва всички новости и стандарти при осъществяването на всички дентални дейности, както и хирургични такива, като ваденето на мъдреци.

Отличаваме се по абсолютната стерилност на всеки един дентален кабинет в клиниката. Това е от изключително значение, особено що се отнася до какъвто и да е тип хирургическа манипулация особено вадене на мъдрец.

Проследяване на случаите е едно от доказателствата за нашата сериозност. В денталната клиника всеки един пациент се проследява до пълното му оздравяване.

След всяка една хирургична манипулация като вадене на ретиниран мъдрец например пациента не се вика след 7 дни за махане на конец, а се кани за посещение на следващия ден за предотвратяване на евентуални усложнения.

Добрата локация в квартал Лозенец на ул Златовръх 43 пести време и нерви на нашите пациенти. Ние сме създали красива и релаксираща, уютна среда за нашите пациенти. По този начин няма да се чувствате, като в болница или зъболекарски кабинет от холивудска продукция, а в луксозен дентален център. В дентална клиника СМ Дентал консулт се стараем ходенето при зъболекар да е едно приятно изживяване, а не мъка.

За правилното изпълнение на всяко едно дентално лечение независимо дали се касае за един кариес или вадене на мъдрец или операция са нужни няколко неща, които в дентална клиника СМ Дентал консулт ви ги предоставяме: отлично обучен екип, нова модерна техника, съвременни материали, висок морал и отговорност към Вас нашите пациенти.