0898 582 084

Видове пломби на зъбите

  • Posted by Д-р Стоян Маринов
  • On 16/06/2022

Какво е пломба?

Пломба или т.нар обтурация се използва за всеки един материал, който се използва за затваряне на зъбът след лечение на кариес или след проведено кореново лечение. Съществуват различни видове пломби. Те може да се разделят и класифицират по различни показатели и в съвременната модерна стоматология има голямо разнообразие от материали и избор от различни видове пломби.

В тази статия ще разгледаме различните видове пломби и материалите от които са направени. Ще можем да кажем какви са им недостатъците и предимствата на всеки един вид.

Основно пломбите са няколко вида. До преди десетина двайсет години в нашата страна се използваха само пломби от живак и сребро т.е дентална амалгама. Сега вече всяка дентална клиника разполага с модерни материали и може да предостави на своите пациенти качествени и здрави, високо естетични пломби.

Основните видове пломби са:

 

  • Пломби от амалгама;
  • Пломби от фотополимер;
  • Пломби от цветен фотополимер;
  • Пломби от химиополимер;
  • Пломби от гласйономер;
  • Пломби от керомер;
  • Пломби от керамика;
  • Ляти пломби / инлей /;

 

Дентална амалгама.

 

Амалгамените пломби са добре известни на всеки. Те са най-старите и най-дълго използваните обтурации в стоматологията. Те са най-евтини и най-грозно изглеждащи пломби. Съществуват различни видове амалгами но общото при този вид пломби съставът им се състой от сребърно, цинкови, медни и калаени стружни смесени с живак.

пломба от амалгама и пукнатина

пломба от амалгама и пукнатина

 

 

Амалгамените пломби имат своите плюсове. Амалгамата е лесен за манипулиране материал. Тя е нечувствителна към влага за това при нея не е нужна сериозна изолация на работното поле както е при фотокомпозита. Също така амалгамата има и доста добри механични качества.

 

Минусите на амалгамените обтураци е съдържанието на живак, който може да дразни по-чувствителни пациенти и бременни жени. Друг недостатък на амалгамата е не естетичният външен вид на металът. Основен минус, е че да бъде закрепена за зъбът от него трябва да бъде премахната здрава тъкан, за да бъде направена ретенция.

 

Амалгамените пломби имат свойството „течене на амалгамата“, това представлява разширение на самата пломба с течение на времето което води до развитие на вторичен кариес, лош дъх, възпаление на венеца и микропукнатини в емайла на зъбите.

 

Друг недостатък на дентална амалгама е че тя не може да се използва за предни зъби. Представяте ли си някой да се усмихне и да има сиви метални пломби по предните си зъби.

 

Поради тези факти амалгамите се употребяват от все по малко зъболекари. В дентална клиника СМ Дентал консулт не работим с амалгама, защото е некачествен материал.

 

Пломби от фотополимер

 

Фотополимерът вече е доста достъпен и се употребява в ежедневната стоматологична практика в денталните клиники. Фотополимерът или фотокомпозит в съвремието е най-предпочитамият материал за изработване на обтурации от всички зъболекари. Този тип материали имат изключителни предимства пред другите видове.

фотополимерна пломба на зъб 37

фотополимерна пломба на зъб 37

Основното качество на фотополимерните пломби е тяхната висока естетичност. Когато се направи правилна пломба тя е с формата , цвета и анатомията на зъба. Съвремените фотополимери имат изключително висока здравина, абразивоустойчивост и изтриваемост както на нормалните зъби.

 

Плюс на фотополимерните обтурации е и тяхното свързване към зъбите. Те се свързват химически към зъбът, което осигурява трайност и здравина. Ако ги сравняваме с амалгамата, тя се свързва механически за зъбите.

 

Освен плюсовете фотополимерът има един недостатък. При втвърдяване на фотополимерът той се свива. За да бъде избегнат този лек недостатък материалът се поставя на част в малки обеми. Всеки зъболекар знае как да се поставя фотополимер и този недостатък е абсолютно елиминиран.

 

Когато се поставя пломба от фотополимер е необходимо да се осигури една добра сухота за да може самата пломба да залепне към зъбът. Оперативното поле се изолира по определени начини за поддържане на сухота. То може да се изолира чрез употребата на кофердам.

 

Пломби от цветен фотополимер.

 

Това са обтурации предназначени за поставяне на деца. Материалът е отново фотокомпозит, но за разлика от този за постояните зъби, който е с естественият цвят на зъбите този е цветен. Този вид обтурации се поставят на временни / млечни зъби /. Пломбите може да бъдат с различни цветове – жълти, зелени, сини, червени лилави, оранжеви и други.

цветни пломби на дете

цветни пломби на дете

 

Химиополимерна пломба

 

Химиополимерите намират все по-рядко приложение в съвременната стоматология. Те не се втвърдяват както фотополимера от светлина, а от химична реакция. При химиополимерите се разбъркват две равни части материал. Едната играе ролята на катализатор за втвърдяването на материала. Химиополимерът се нанася изцяло на зъбчето, а не слой по слой както е при фотокомпозита.

 

Химиополимерите имат редица недостатъци за това тяхното приложение е ограничено.  Те с течение на времето стават по-крехки и започват да събират микроорганизми и вода от слюнката в устата което води до развитието на вторичен кариес.

 

В нашата дентална практика не се употребяват химиополимерни пломби, заради големите им недостатъци.

 

Глас-йономерни пломби

 

Глас Йономерните цименти се използват най-вече за биологично лечение на зъбите и за подложки за покриване на оголен дентин. Това са материали от много финни стъклени частици разположени в органичен матрикс. Съществуват различни видове гласйономери. По-високият клас гласйономери може да се използват за дефинитивни обтурации, като качествата им са близки до тези на фотополимерните пломби.

 

Плюс на гласйомомерите, е че те са материали отделящи флуорни йони. По този начин те осигуряват допълните защита и реминерализация на емайлът. Гласйономерите са изключително подходящи материали за направата на пломби при деца на временни / млечни /, зъби.

 

Пломби от керомер

 

Керомерите са отново бели на цвят обтурации. Те са подобни на фотополимерните пломби , но поради сериозните им недостатъци не се употребяват в денталните практики често.

 

Керамични пломби

 

Това са още т.нар керамични инлей. Те се изработват от зъботехник в зъботехническа лаборатория. Те са изцяло естетични и с цвета и анатомията на естествените зъби. Прилагат се когато са налице много големи кариеси и конвенционалните пломби от фотополимер не биха могли да издържат дъвкателното налягане.

 

Инлей

Инлеите  се наричат и още лети пломби. Те мога да бъдат направени от различни материали като: фотокомпозитен инлей / от фотополимер /, метален инлей / от благородна или обикновенна сплав, керамични инлей от порцелан, циркониев инлей от цирконий. Инлеите се изработват от зъботехник в зъботехническа лаборатория след предварително взет отпечатък от зъболекарят.

 

Коя е най-добрата пломба?

 

След като кариесът бъде почистен правилно следва завършване на лечението с поставяне на пломба. Какъв тип ще бъде вашата обтурация и коя ще е най-добра зависи първо от големината на кариесът, виждането и знанията на стоматолога, вашите предпочитания. В нашата дентална клиника работим с най-новите и най-съвременни материали за да се грижим добре за Вашето дентално здраве.

 

Колко време издържат пломбите?

 

По принцип издръжливостта на пломбите е с години. Колко време ще издържи една пломба зависи от ред фактори. Един от факторите е размерът на дефекта т.е големината на кариесът. Друг фактор е видът на материала, от който е направена самата пломба. Трети фактор е начинът на направата на пломбата.

 

Тук вече идва степента на подсушаване на самият зъб – неговото изолиране и използването на кофердам. Също то особено значение е правилното спазване на протоколът за адхезия и залепване на пломбата към твърдите зъбни тъкани.