0898 582 084

Вреден ли е биберона за зъбите?

  • Posted by Д-р Стоян Маринов
  • On 25/04/2023

Вреден ли е биберона за зъбите?

Всеки родител знае, че биберона е неизменна вещ от ежедневието на всяко бебе. За бибероните като средство за успокоение се знае още от древността. Също така се знае за техните ползи и

врвден ли е биберона за зъбите

врвден ли е биберона за зъбите

вреди които може да нанесат. В модерното ни общество има стотици хиляди видове биберони на всякакви марки, във всякакви форми, цветове и размери според възрастта и пола на мъничетата.

Биберонът залъгалка се използва за успокоение на бебета още от първите мигове на живота им. Той замества естествена майчина гърда и много често се явява като единствена алтернатива за успокоение на детето. За вредите и ползите от бибероните е писано и говорено много. Всеки един родител трябва да знае , че биберонът може да изкриви зъбите на детето.

Вреден ли е биберонът за зъбите?

Биберонът може да доведе до проблеми със зъбите. Когато той се използва неправилно и дълго време може да доведе до различни проблеми с временните и дори с постоянните зъби. Най-често това се случва когато биберонът се използва прекалено дълго време. Проблемите може и да възникнат когато биберона не е съобразен с възрастта на детето.

Какво най-често предизвиква биберонът?

Когато бибероните се използват дълго време след поникването на зъбите в устата, те може да предизвикат различен тип патология. Най-често те предизикват изкривяване на времените зъби. Много често в денталната практика се наблюдават деца с отворен захапка – т.нар „биберонна захапка“.

Друг проблем свързан с дългата употреба на биберон е преразвитието на мускулатурата. Също така при продължително му смучене биберонът може да предизвика стеснение и преразвитие на фронталната част на горната челюст и изоставане в растежът на доланата челюст.

В миналото възрастните хора много често се намазвали бибероните с мед или нещо сладко за по-бързо успокоение. Това в нашето съвремие е абсолютно отхвърлено. Всичко сладко поставено така ще доведе до развитие на кариес на ранното детство-рампантен кариес. Развитието на кариес в ранна възраст е много сериозен проблем и всеки родител трябва да бъде информиран, каква превенция е необходима.

Бибероните може да повлияят и за речта на бебето. Те просто могат механически да притискат езика и да пречат на нормалната звукова артикулация. Поради това биберонът трябва да бъде постепенно отраняван. Сукателният рефлекс започва своето отслабване около шести месец.

Кога трябва да се отстрани биберонът?

Биберонът трябва да се маха постепенно. Препоръчително е да се премахне около шести месец. Тогава започва и пробива на зъбите. Това не се отнася за бебетата на изкуствено хранене и адаптирано мляко. Биберонът трябва да се премахва плавно и да се правят опити бебето да седи повече време без него. Това трябва да се случва денем и по възможност да се отбива от заспиване с него.

биберон

биберон

Нощно време той трябва да бъде свалян за да може детето да се адаптира лека полека към липсата му. Разбира се това не бива да се случва изведнъж. Рязкото му премахване може да доведе до други проблеми, които също влияят на здравето на зъбите и устната кухина.

Какво може да се случи при рязкото отстраняване на биберона?

При рязко премахване на залъгалката биберон в неподходящ момент може да се развият вредни навици, които да смутят здравето на зъбите и венците. Например бебето може да започне да си лапа и гризе юмруците, пръстите или дори цялата длан. Ако това се случи ситуацията е неприятна защото много трудно може да се отучи на вредният навик.

Друг пример за подобен вреден навик е смученето на еик или устна и държането на устата отворена с език между зъбите. Когато се случи това отказването от вредният е труден и продължителен процес. Всяко едно от тези действия ще доведе до изкривяване на зъбите и бъдещи проблеми.

Как да откажем детето от биберон?

Отказът трябва да се случва бавно и постепенно, а не рязко. Всяко рязко прекъсване може да отключи гореспоменатите навици. Първо залъгалката трябва да не се поставя на видно място. Второ ако бебето не може да заспи без нея се поставя само докато заспи, а след това се маха. Много успешен метод е постепенно подрязване на биберонът с ножичка лека полека. Когато стане малък сам ще започне да пада от устата. По този начин детето ще разбере, че е пораснало и вече не е за него.

Смяната на методът на приспиване също е показателно да се направи. Вместо с биба да се наблегне на приказки, четене на книжки, песнички, люлеене. Периодът на никнене на зъбите е по специфичен и той ще бъде описан в отделна статия.