0898 582 084

Гингивални рецесии

  • Posted by Д-р Стоян Маринов
  • On 19/04/2013

Какво представляват гингивалните рецесии?

Гингивалните рецесии са често срещани нозологични единици в устата на пациентите. Те представляват отдръпване на венеца и подлежащата кост от корена на зъба. След отдръпването на венеца започва да се вижда повърхността на корена.

Кореновата повърхност е лъскава и гладка. Гингивалните рецесии могат да засегнат всеки един зъб от устата на пациентите, но се забелязват предимно във фронталната област по предните повърхности на зъбите. Рецесиите се развиват предимно при млади хора, но могат да засягат всички възрасти.

Първоначално развитието на гингивалните рецесии е бавно и пациентите не му обръщат особено внимание. Получава се лек естетичен дефект. С течение на времето започва по-голямо отдръпване на лигавиците и костта от зъба. Когато при такива процеси не се вземат навременни мерки и се изоставят с години може да се стигне до разклащане на зъба.

Тези рецесии могат да бъдат първични или при наличие на пародонтално заболяване. За възникване на рецесии са необходими наличието на определени фактори и дадености:

Фактори за развитие на гингивални рецесии:

• Наличие на неправилни обтурации в шиечната област на зъба.
• Неправилно четкане само с хоризонтални движения при миенето на зъбите.
• Изкривени и ротирани зъби.
• Наличие на гингивална инфекция.
• Хронична травма в дадена област.
• Ортодонтско лечение-брекети, апаратчета.
• Високо залавни френулуми (муко-гингивални връзки, това са местата на залавяне на мускулите на бузите и устните за венците).
• Триене със зъби-бруксизъм.
• Стискане със зъби.
• Оклузален травматизъм.
• Диети и разстройства в хранителните режими.
• Тютюнопушене.

Всички тези гореописани фактори могат да доведат до развитието на гингивални рецесии при млади хора.

Рецесиите се наблюдават и при пародонтит (пародонтоза). Тук водещ проблем е възпалението. Има наличие на загуба на кост и пародонтални влакна (аташман).

Когато няма възпаление при пародонтозно болни, а след лечението са останали неактивни вече пародонтални рецесии се говори за редуциран пародонт, т.е има рецесии, но пародонта е здрав.

Как се лекуват гингивални рецесии?

Преди да се пристъпи към правилно лечение трябва да се установи от какво се е получила съответната рецесия. Ако е малка и е от травматичен произход трябва да се премахне съответният травмиращ агент. Ако се причинява от възпаление на гингивата е необходимо да се премахне възпалението.

Когато пациента има неправилна техника на четкане трябва да бъде коригирана и да се избегне ползването на твърди четки с цел намаляване на травматизма. Когато гингивалните рецесии са станали значителни се налага възстановяване на вече загубилите се тъкани. Това става посредством микро хирургична пародонтална операция.

Важно е преди прибягването към такъв тип лечение е необходимостта на здрави невъзпалени тъкани. За целта е нужно пациентът да бъде добре почистван от зъбен камък и зъбна плака и да поддържа добра орална хигиена.

При наличието на рецесия се взема решение за вида на операцията. В някои случаи, когато налице имаме достатъчно здрави тъкани, които можем да използваме се прави лека пластика с цел съседните тъкани да затворят рецесията.

Присадки

При наличието на сериозни рецесии се поставят гингивални присадки (графтове). Взима се автотрансплант, най-често от небцето. Това е малко парченце здрава тъкан, която се поставя на мястото на наличната рецесия и я затваря. Пациентите не изпитват никаква болка, тъй като всичко се извършва под локална анестезия.

При този метод отхвърляне на присадката няма, защото е направена от идентична автогенна тъкан. Единственият недостатък е, че този вид манипулации са бавни, тъй като са необходими две операций.

Едната е за вземане на транспланта, а другата е за поставянето му. Друго нещо е, че пациента изпитва лек дискомфорт на мястото от където се взима транспланта. При правилно извършване на оперативните протоколи времето за оздравяване е минимално, а получаваните резултати в практиката отлични.

Съществува и друг метод, при който се поставя алогенен трансплант. При него се поставя естествена био мембрана на мястото на рецесията. Това е обработена и изсушена дермална матрица. Тук съществува минимален риск от отхвърляне на мембраната. Възстановяването също е бързо и времето за извършване на процедурата по-малко.

Най-доброто лечение е превенцията на рецесиите. Както при всички заболявания така и тук профилактиката е най-правилният подход. Пациентите трябва да бъдат информирани как да поддържат орална хигиена и какво да избягват да правят за да не се стига до проблеми.

Необходимо е да знаят за профилактиката на ортодонтските аномалии. Трябва правилно да мият зъбите си и зъбите на децата си. Необходими са чести посещения при зъболекар, за да се решават проблемите навреме, а не когато е прекалено късно.