0898 582 084

Гранулом

  • Posted by Д-р Стоян Маринов
  • On 03/10/2011

Какво е гранулом?

граулом на зъб

гранулом на шести долен зъб

Гранулом е патологично променени тъкани, в следствие на хронично протичаща инфекция. Това са състояния на усложнение след прекаран и нелекуван пулпит. Може да се наблюдават и при лекуван пулпит, при който не е открит допълнителен коренов канал или не е запълнен даден канал до съответното място. Грануломите могат да се открият при некротизирала зъбна пулпа, в следствие на дълбок кариес.Грануломите са класът заболявания наречен хронични периодонтити. Те са изход от острите периодонтити. Визуално гранулома изглежда като сакче на върха на корена на зъба, но това се вижда само при определн вид локализиран периодонтит. Перидонтитите са инфекциозни заболявания, при които инфекцията обхваща тъканите и костта в основата на корена на зъба.

Микроорганизмите от кореновите канали нахлуват в пространството между зъба и костта и предизвикват инфекция. За нейното ограничение организмът реагира като натрупва съединителна тъкан в инфектираната зона. Грануломите протичат бавно и често безсимптомно. В голям процент от случаите е трудно да се направи разлика между него и киста, особено при дългогодишно протичащите инфекции.

Гранулом

гранулом на зъб 47 преди лечението

Как се откриват грануломите?

Обикновенно клиничната симптоматика е бедна. Забелязва се случайно на контролна рентгенография за установяване на някакъв друг проблем. В някои случаи особено при дифузните периодонтити възпалението може да протече и с проявата на фистула. Пациентите могат да съобщават за провеждано кореново лечение в миналото на дадения зъб. Също така субективни симптоми са усещането на дизкомфорт тежест опъване, дори болка при изкачване на по-голяма надморска височина. Обикновено зъбите с грануломи изглеждат с променен цвят, по-тъмни са и издават тъп звук при почукване. Проблемът при тези заболявания е, че те протичат относително безсимтомно. Когато започне да има болка и зъбът да се чувства по-висок и чужд, хроничната инфекция тлееща в костта под зъба се обостря т.е. екзацербира и тогава вече има явна симптоматика. Появява се тъпа болка, лигавицата става червено-ливидна, в следствие задържането на кръв, може да се получи отток на съответното място от фистулата, ако има такава може да изтича гной. Понякога когато зъбът е отворен може да се усеща неприятна миризма.

Лекуват ли се грануломите?

Грануломите се лекуват по три възможни начина: консервативен (най-биологичен), консервативно хирургичен и хирургичен. Всеки вид лечение на гранулом се извършва от зъболекар или зъболекар-хирург. При консервативният начин се провежда прелекувавне на зъба. Каналите се отварят на ново и се разширяват до края на корена на зъба. Разширението става с ръчни или машинни инструменти по съответни правила. Ако има допълнителни канали, които са пропуснати при предишните лечения се откриват и се разширяват. Много важна роля в лечението взимат медикаментите. Чрез обилни промивки със съответни лекарствени препарати се цели премахването на инфекцията в допълнителните микроскопични зъбни каналчета. След правилната обработка на каналите механично и химично се поставят калциево-хидрооксидни препарати в корените на зъба.

Изчаква се определено време, след което лекарствата се сменят. Необходимо е неколкократна смяна на лекарствата за повлияване на инфекциозният процес. Чрез тях се цели запечатването на кухината образувана в костта от развитието на гранулома. Правят се последователно няколко рентгенови снимки, за да се следи оздравителния процес. Когато инфекцията е повлияна и са започнали регенеративните процеси, каналите на зъба се затварят и той се пломбира. Необходими се рентгенографии на 3, 6, 9, 12 месеца за контрол, тъй като са възможни рецидиви. Съществуват варианти, когато това лечение не повлиява гранулома и трябва да се прибегне до хирургическа интервенция. При нея чрез микро инвазивна операция се премахва гранулационната тъкан и част от върха на зъба. Тази интервенция се нарича апикална остеотомия. Това е консервативно хирургичен метод, при който зъба се запазва в устата на пациента. Третият най-неблагоприятен метод е когато зъба се налага да бъде изваден.

Какво се случва, ако не се лекува гранулом?

Грануломът еволюира в киста. При не навременни мерки за адекватно лечение гранулома прераства в киста, чието лечение е трудно. Възможността за загуба на зъб при едно отлагане на лечението също е голяма. Грануломите са зони на фукална инфекция, в следствие на която се дразнят далечно разположени органи като сърце, бъбреци, нервна система.