0898 582 084

Дентикли

  • Posted by Д-р Стоян Маринов
  • On 25/03/2013

При определени състояния в пулпата се образуват дентиноподобни овални твърди образувания – дентикли. Те могат да бъдат открити в интактни или лекувани зъби, както и в съзъбие с хроничен пародонтит.

Според строежа си дентиклите биват истински и лъжливи. Истинските имат строеж, сходен с този на дентина. Истинските дентикли се образуват при млади хора, при които се наблюдават процеси на клетъчна трансформация. Лъжливите дентикли се срещат при възрастни хора и са резултат от остеоидна метаплазия на съединителната тъкан.

Дентикли се наблюдават и в млечни и в постоянни зъби. В повечето случаи дентиклите протичат безсимптомно. Понякога при нарастването си те притискат съдовете и нервните окончания. Това води до тежест или спонтанна теглеща и силна болка, която наподобява невралгия на n.trigeminus. Болката е непериодична и с различна продължителност – от минути до часове. Не се влияе от температурни дразнители и аналгитици, няма ремисии. Оплакванията имат известна сезонност – пролет и есен. По-често се срещат при жени.