0898 582 084

Клиничен случай – порцеланови- керамични фасети и дизайн на усмивката

  • Posted by Д-р Стоян Маринов
  • On 16/03/2021

Цялостно възстановяване чрез използване на керамични фасети и дизайн  на усмивката.

възстановяване на усмивката с използване на порцеланови фасети

Възстановяване на усмивката чрез използване на керамични фасети във фронталната област от доктор Маринов

Чрез настоящият клиничен случай ще ви представим работата по възстановяване на усмивката в дентална клиника СМ Дентал консулт . Клиничният случай показвавъзстановяване на усмивката с помощта на керамични фасети.

клиничен случай на порцеланови фасети преди и след лечението

клиничен случай на доктор Маринов на лечение чрез употребата на порцеланови фасети.

Клиничен случай на цялостна рехабилитация на усмивката с използване на порцеланови фасети (керамични фасети) и предварителен дизайн на усмивката. Пациента е млада жена, на която е направен опит преди известно време за възстановяване на вече загубената й усмивка от друг зъболекар, с помоща на фотополимерни фасети и използване на бондинг техника. Успеваемоста на този метод в дадения клиничен случай е траела съвсем кратко  време. След анализ и разговор с пациентката се изготви план за възстановяване с керамични фасети.

Профилът на пациентката преди поставяне на керамични фасети:

Нашата пациентка е младо момиче, което вече е загубило чака и красотата на усмивката си. На първата снимка се вижда неуспеха от досега проведеното дентално лечение с бондинг техника. Пациентката се оплакваше от чувствителност на няколко от горните предни зъби. Също така сподели с нас, че не се чувства комфортно от направените до сега манипулации. Изпитваше притеснение да се усмихва и не си харесваше зъбите. Това е довело пациентката до нарушаване на социалните й контакти и ниско самочувствие.

Как започнахме лечението в денталната клиника?

След първоначалният преглед установихме наличието на кариеси по зъбите, петна от преоцветяване, различни стари пломби (обтурации) с неправилни ръбове и вторични кариеси около тях. Установи се и наличието на гинивит (възпаление на венеца), както и подвенечни джобове с размер 3 мм. Беше направен анализ на усмивката и план на лечение. От направениете анализи и снемане на анамнеза се стигна до приемане на план за лечение. В плана на лечение бе включено възстановяването на усмивката с помоща на порцеланови фасети.

Първа стъпка преди да се прбегне към изпиляване за керамични фасети:

Направиха се серия от фото снипки за пълна фото документация. След  предварителен отпечатък от устата на пациентака се изготвиха и анализираха гипсови модели. Чрез помоща на съвременни дигитални системи и използването на предварителен моделаж Wax up, се постигна един добър дизайн на усмивката. Чрез помоща на нашите зъботехници и програмата за дизайн на усмивката пациентката можеше да види с каква усмивка ще излезне от денталната клиника. Създадохме дигитален дизайн на усмивката на нашата пациентка.

Втора стъпка на лечението с керамични фасети:

Бяха изработени временни фасети. Те останаха в устата до момента на окончателното фиксиране на порцелановите фасети. След възстановяване на кариесите посредством пломби (обтурации) от висококачествен фотополимер пременахме към трета стъпка на лечението с порцеланови фасети.

Трета стъпка:

Изпиляване на зъбите за порцеланови фасети. На пациентката  бе поставена анестезия (упойка), тъй като зъбите бяха живи. След това зъбите се изпилиха за изработване и поставяне на порцелановите фасети. Това е един много отговорен етап. Взе се отпечатък от висококачествен силикон и се изпрати в зъботехническата лаборатория за изработване на предварителен восъчен моделаж wax up.

Четвърта стъпка по възстановяване на усмивката:

При следващото клинично посещение се направи проба на восъчният моделаж, за да се установи дали пациентката харесва формата и размерите на бъдещите зъбни фасети. Бяха нанесени съответните корекции след ,  което се избра подходящ цвят на порцелановите фасети. След като фасетите бяха изработени от зъботехниците се предприе тяхното ажустиране и залепване посредством бондинг техника за залепване на зъбни фасети.

Инструкции за подържане на  фасетите здрави и хубави:

След залепването на фасетите пациентката беше инструктирана как да се грижи за тях и как да подържа орална хигиена за да може фасетите да бъдат здрави и хубави. Лечението на пациентката продължава с изработването на изцяло обвивни корони на горните четвърти зъби от цирконии. Случаят все още не е завършен, тъй като лечението продължава.

Снимки на фасетите преди и след лечението:

На другите снимки се вижда усмивата на пациентката преди и след лечението с порцеланови фасети, и преди поставянето на циркониевите корони. Снимките са работни и правени непосредствено след залепването на фесетите и за това личи още наличието на частично възпаление на прилежащата около фасетите гингива. Благодарение на съвременните техники за дизайн на усмивката  и използването на порцеланови фасети ние успяхме да върнем красотата на усмивката на нашата пациентка.

преди и след лечението с керамични фасети

преди и след лечението с керамични фасети

Чрез използването на тези керамични фасети се постигна една красива високо естетична усмивка. Пациентката беше щастлива от новите бели и красиви зъби. След анализа на свършената от нас работа се разбра че сме постигнали едни хубави и добре подредени зъби. Клиничният случай е работен и побликуван от д-р Стоян Маринов.

Вижте още:

Какво е порцеланова коронка?