0898 582 084

Клиничен случай – порцеланови фасети и дизайн на усмивката

  • Posted by Д-р Стоян Маринов
  • On 16/03/2021

Цялостно възстановяване чрез използване на керамични фасети и дизайн  на усмивката.

възстановяване на усмивката с използване на порцеланови фасети

Възстановяване на усмивката чрез използване на порцеланови фасети във фронталната област от доктор Маринов

Чрез настоящият клиничен случай ще ви представим работата по възстановяване на усмивката в дентална клиника СМ Дентал консулт .

клиничен случай на порцеланови фасети преди и след лечението

клиничен случай на доктор Маринов на лечение чрез употребата на порцеланови фасети.

Клиничен случай на цялостна рехабилитация на усмивката с използване на порцеланови фасети (керамични фасети) и предварителен дизайн на усмивката. Пациента е млада жена, на която е направен опит преди известно време за възстановяване на вече загубената й усмивка от друг зъболекар, с помоща на фотополимерни фасети и използване на бондинг техника. Успеваемоста на този метод в дадения клиничен случай е траела съвсем кратко  време. След анализ и разговор с пациентката се изготви план за възстановяване с керамични фасети.

Профилът на пациентката преди поставяне на керамични фасети:

Нашата пациентка е младо момиче, което вече е загубило чака и красотата на усмивката си. На първата снимка се вижда неуспеха от досега проведеното дентално лечение с бондинг техника. Пациентката се оплакваше от чувствителност на няколко от горните предни зъби. Също така сподели с нас, че не се чувства комфортно от направените до сега манипулации. Изпитваше притеснение да се усмихва и не си харесваше зъбите. Това е довело пациентката до нарушаване на социалните й контакти и ниско самочувствие.

Как започнахме лечението в денталната клиника?

След първоначалният преглед установихме наличието на кариеси по зъбите, петна от преоцветяване, различни стари пломби (обтурации) с неправилни ръбове и вторични кариеси около тях. Установи се и наличието на гинивит (възпаление на венеца), както и подвенечни джобове с размер 3 мм. Беше направен анализ на усмивката и план на лечение. От направениете анализи и снемане на анамнеза се стигна до приемане на план за лечение. В плана на лечение бе включено възстановяването на усмивката с помоща на порцеланови фасети.

Първа стъпка преди да се прбегне към изпиляване за керамични фасети:

Направиха се серия от фото снипки за пълна фото документация. След  предварителен отпечатък от устата на пациентака се изготвиха и анализираха гипсови модели. Чрез помоща на съвременни дигитални системи и използването на предварителен моделаж Wax up, се постигна един добър дизайн на усмивката. Чрез помоща на нашите зъботехници и програмата за дизайн на усмивката пациентката можеше да види с каква усмивка ще излезне от денталната клиника. Създадохме дигитален дизайн на усмивката на нашата пациентка.

Втора стъпка на лечението с керамични фасети:

Бяха изработени временни фасети. Те останаха в устата до момента на окончателното фиксиране на порцелановите фасети. След възстановяване на кариесите посредством пломби (обтурации) от висококачествен фотополимер пременахме към трета стъпка на лечението с порцеланови фасети.

Трета стъпка:

Изпиляване на зъбите за порцеланови фасети. На пациентката  бе поставена анестезия (упойка), тъй като зъбите бяха живи. След това зъбите се изпилиха за изработване и поставяне на порцелановите фасети. Това е един много отговорен етап. Взе се отпечатък от висококачествен силикон и се изпрати в зъботехническата лаборатория за изработване на предварителен восъчен моделаж wax up.

Четвърта стъпка по възстановяване на усмивката:

При следващото клинично посещение се направи проба на восъчният моделаж, за да се установи дали пациентката харесва формата и размерите на бъдещите зъбни фасети. Бяха нанесени съответните корекции след ,  което се избра подходящ цвят на порцелановите фасети. След като фасетите бяха изработени от зъботехниците се предприе тяхното ажустиране и залепване посредством бондинг техника за залепване на зъбни фасети.

Инструкции за подържане на  фасетите здрави и хубави:

След залепването на фасетите пациентката беше инструктирана как да се грижи за тях и как да подържа орална хигиена за да може фасетите да бъдат здрави и хубави. Лечението на пациентката продължава с изработването на изцяло обвивни корони на горните четвърти зъби от цирконии. Случаят все още не е завършен, тъй като лечението продължава.

Снимки на фасетите преди и след лечението:

На другите снимки се вижда усмивата на пациентката преди и след лечението с порцеланови фасети, и преди поставянето на циркониевите корони. Снимките са работни и правени непосредствено след залепването на фесетите и за това личи още наличието на частично възпаление на прилежащата около фасетите гингива. Благодарение на съвременните техники за дизайн на усмивката  и използването на порцеланови фасети ние успяхме да върнем красотата на усмивката на нашата пациентка.

Чрез използването на тези керамични фасети се постигна една красива високо естетична усмивка. Пациентката беше щастлива от новите бели и красиви зъби. След анализа на свършената от нас работа се разбра че сме постигнали едни хубави и добре подредени зъби. Клиничният случай е работен и побликуван от д-р Стоян Маринов.

Вижте още:

Какво е порцеланова коронка?