0898 582 084

Конци за зъби

  • Posted by Д-р Стоян Маринов
  • On 15/04/2013

Какво са конци за зъби?

Конците за зъби са помощи средства за подържане на правилна орална хигиена. Чрез тях се достигат трудните междузъбни контакти, до които не може да достигне зъбната четка и пастата за зъби. Те са необходимо пособие за подържането на една правилна и добра лична орална хигиена. Конците за зъби могат да се използват лесно и се отлично средство за премахване на плаката от междузъбните пространства.  Конци за зъбиПациентите трябва да знаят, че конците не заместват четките и пастите за зъби, а само спомагат за правилната орална хигиена. При различни видове изселдвания е установено, че конците за зъби редуцират плакта и подобряват хигиената с окло 40%. Съществуват различни видове конци за зъби и приспособления за почистване на апроксималните междузъбни пространства.

Видове конци за зъби?

За правилното използване на конците за зъби е необходимо известно лесно обучение, което може да се направи в стоматологичният кабинет от зъболекар. Някои видове конци са напоени с различни фосфати за по-гладко придвижване между зъбите, други пък имат натриев флуорид за предпазване от кариес, трети пък се разширяват след напояване със слюнка и увличат по-големи количества плака. Различните марки конци имат различна дебелина и различни своиства. Някои конци са пригодени само за хора носещи брекети, има пък други предназначени за хора с импланти. Независимо от отделните случаи конците са необходими за вашето орално здраве. Съществуват множество и различни конци за зъби. За техният избор пациента трябва да попита своя зъболекар. За да се подържа правилна хигиена и добро здраве конците трябва да се използват в комбинация с вода за уста също предписана от зъболекар

Как се използват конците за зъби?

За да се използват правилно конците за зъби хората трябва да знаят, че те не са като обикновенните конци за шиене. Те са изработени от съвсем различни материали и са доста по-здрави. Хората трябва да се обучават как да използват конците за зъби. При използването им трябва да се спазват няколко простички правила:

  1. Първоначално конеца се откъсва парче с големина 30-50см. Навива се няколко пъти около средните пръсти на ръцете когато трябва да се почистват горните зъби. Между двата пръста трябва да има няколко сантиметра свободна част, която влиза между зъбите.
  2. •След това конеца се поставя внимателно в междузъбното пространство. Конеца се натиска леко с палец и се вкарва с трионообразни движения по посока на венеца. Той трябва леко да влезе под венеца за да премахне от там насабралата се зъбна плака. Ако конеца се вкара рязко може да увреди папилата или дори да я пререже при неправилна употреба.
  3. •След като се намира в междузъбното пространство конеца се огъва под формата на буквата С. С леки движения напред и назад конеца стой плътно прилепнал към зъбът и леко се издърпва към върхът на коронката.
  4. •Когато се чистят долните зъби конеца може да е увит около показалците или самите те да служат за насочването му.
Как да ползваме конците за зъби

Как да ползваме конците за зъби

Колко често да ползвам конците за зъби?

Почистването на междузъбните пространства трябва да се извършва редовно. То се извършва с останалата част от конеца до края му. За всяка страна на зъбът се използва нова част на конеца, тъй като вече използваната е замърсена.
Освен конците за уста да се използват пръсти вече съществуват и се продават почти навсякъде държатели на конеца. Това е пластмасово приспособление на което е закачен конец. Чрез него също се осъществява добър плак контрол. Някои пациенти ги предпочитата пред ръчната техника. Освен ползването на конци не трябва да се забравя и използването на четки, интер дентални четки, пасти и води за уста. Чрез правилно и редовно почистване на междузъбните апроксимални контакти можем да се предпазим от кариеси и гингивити. Трябва да се знае, че правилната орална хигиена е превенцията към едно добро здраве, а тя е невъзможна без използването на конци за зъби.

За доброто здраве освен личната грижа, която е приоритет на самия пациент е необходимо правенето на професионална орална хигиена от зъболекар. При ходенето на редовни профилактични прегледи на зъболекар и почистването на зъбен камък и зъбна плака и спазването на ежедневен хигиенен режим болести като кариес, гингивит и пародонтоза (линк към пародонтоза) не биха мъчили пациентите.