0898 582 084

Кървене от венците

  • Posted by Д-р Стоян Маринов
  • On 12/04/2023

Кървене от венците

Кървене от венците се наблюдава доста често в нашето ежедневие. Въпреки това, кървенето от венците не е за пренебрегване в никакъв случай. Да си представим, че имате кървене от някоя друга част от тялото, веднага ще ни светне аларма, че нещо се случва и ще имаме нужда от специализирана помощ.

Кървенето от венците е явен симптом, че нещо в нашата уста не е съвсем наред. Когато се появи този симптом е необходимо да се вземат адекватни мерки без да се отлага и да се направи консултация със зъболекар или пародонтолог.

кървене от венците

кървене от венците

Кървене от венците при миене на зъбите или при почистване с конец  е първият симптом  на започващо възпаление на венците. То се отбелязва в литературата като: гингивит или пародонтит /пародонтоза/. Ако не се вземат навремен ни мреки благодарение на това възпаление може да се стигне и до загуба на зъб.

Кървене от венците може да се наблюдава разбира се и при други случай не само при възпалителни процеси. То може да е в следствие от механично увреждане или травма. Кървене на венците може да има и при наличие на различни заболявания като: тромбоцитопения, левкемия, хемофилия, някой видове ракови заболявания.

При наличие на кървене на венците е необходимо първо да се обърнете към зъболекар. Не отлагайте посещението си в денталната клиника при наличие на такива симптоми, защото те може да предхождат по сериозно заболяване.

Защо ми кървят венците?

Кървенето на венците започва спонтанно или провокирано от натиск при миене на зъбите. То се дължи на възпалението предизвикано от микроорганизми намиращи се в зъбната плака. Зъбната плака представлява комплекс от микроорганизми, техните отпадни продукти, въглехидрати, остатъци от храна и клетки от организма.

Тя е плътно прилепнала към зъбите и венците и е първата причина за настъпващото възпаление. Тялото и тъканите на венците реагират на тези микроорганизми и метаболитните им продукти като към антигени и започват тъканни реакции.

кървене от венците при гингивит

кървене от венците при гингивит

Първо започва миграция на клетки от имунната ни система, следва разширяване на капилярите, излив на течности и повишаване на температурата в зоната на възпалението.

Не навреме премахната зъбната плака лесно преминава в зъбен камък, като се отлагат калциеви йони. То такъв механизъм зъбната плака матурира и възпалението на венците се задълбочава. Пародонтитът е едно от най-честите заболявания водещи до загубата на зъби.

Какви са причините за кървене от венците?

Причините за кървене от венците са много и най-разнообразни. Ще се постараем да опишен най-честите причини за това неприятно състояние.

Лоша хигиена:

Лошата хигиена на устната кухина е една от основните причини за натрупване на зъбна плака и зъбен камък. Когато зъбите и венците не се почистват с четка, паста и конец за зъби или се почистват неадекватно и правилно се натрупва плака.

Зъбната плака за 24 до 36 часа преминава в твърда форма-зъбен камък. Докато зъбната плака е мека и може да се почисти по механичен и химичен начин от пациента, то прераснала в зъбен камък вече е необходимо да се премахне от зъболекар.

Зъбният камък се залепва по корените на зъбите изключително стабилно и избутва меките тъкани на венците механично и химично чрез токсините в микроорганизмите. Той се натрупва по корените и много често не се вижда с просто око.

Неподходяща храна.

Приемът на неподходяща храна също благоприятства образуването на плака и натрупването на зъбен камък. Когато се приема храна богата на въглехидрати я стимулира развитието на микробите. Всички меки и сладки храни много лесно полепват по зъбите в устата и не бъдат ли бързо премахнати, започват да гният и стимулират растежа на патогенните бактерии.

Пацинтите, при които се наблюдава кървене от венците е добре да приемат храни богати на фибри като:  зеле, ябълки, растителни храни, богати на витамини храни, на витамин С,Д и други.

Стрес.

Стресът е основен фактор за развитието на множество заболявания в това число и пародонтита. Чрез множество проучвания е установено че стресът предизвиква проблеми с имунната система и причинява възпаление на кръвоносните съдове. При хора подложени на голям стрес се забелязва по-често настъпване на пародонтит спрямо контролните групи.

Тютюнопушене.

Тютюнопушенето влияе доста негативно на оралната хигиена. Наличието на множество токсини в цигареният дим повлияват здравето на меките тъкани в устната кухина. Никотинът стеснява кръвоносните съдове и поради това трофиката на тъканите се нарушава.

Също така при пушене се създава зона с намалена концентрация на кислород, което допринася за развитието на анаеробни микроорганизми. Те са основни причинители на пародонтозата.

Пушенето също така води и до фиброзиране на венците, поради това уголемяване се притискат кръвоносните съдове, което намалява кръвотока и доставката на хранителни вещества.

Ортодонтски аномалии.

Кървене от венците се наблюдава и при хора с ортодонтски аномалии. При тях поради изкривяването на зъбите се създават ретенционни зони за зъбна плака и зъбен камък. Те много трудно се почистват и водят до локални или генерални възпаления.

кървене на венците при ортодонтски аномалии

кървене на венците при ортодонтски аномалии

Диабет и съпътстващи заболявания.

При пациентите болни от диабет често има възпаления и кървене от венците. При болните от диабет се повишават нивата на кръвна захар в следствие на недостиг на инсулин. Когато това се случва се развива среда благоприятна за растежът на бактерии предизвикващи пародонтоза. Диабетиците са рискови пациенти за развитие на пародонтоза и множество изследвания и научни публикации го потвърждават и доказват.

Фамилна обремененост.

Когато съществува фамилна анамнеза за обремененост от проблеми свързани с венците трябва да се направи задължителен скрининг. Много често генетичните фактори играят сериозна роля в развитието на заболявания като пародонтозата например. Съвремените методи на диагностика включват и изследвания като: ДНК-тестове за откриване на патогенните микроорганизми.Те спомагат изключително за по-бързото и по-правилно лечение на този вид патология.

Вируси и системни заболявания.

Съществуват различни вирусни инфекции, които може да доведат до спонтанно кървене на венците. Също така този симптом може да е свързан с развитието на различни типове бактериални и гъбични инфекции. Кървенето от венците много често е свързано и с различни системни заболявания. Много често различните дерматологични проблеми са свързани и с възпаления на лигавиците в устната кухина.

Бременност.

Кървене на венците по време на бременност се среща за жалост прекалено често. По статистически данни около 70% от бременните жени развиват гингивит по време на бременност. Обикновено кървенето при бременност започва през вторият месец от бременността.

Причините за това състояние са много. Тук особеността е в намаленият имунитет на бременната жена и на промените хормоналният баланс. Тъканите в устната кухина са много чувствителни на хормонални промени и обикновено реагират спонтано и остро на нарушения на нивата на хормоните в тялото.

Прием на лекарства.

Кървене асоциирано с приемът на медикаменти се среща също често в зъболекарската практика. Обикновенно кървенето от венците се свърза с приемът на няколко групи медикаменти. Такива са: антиепилептичните лекарства, имуносупресивни препарати, калциеви антагонисти, контрацептиви.

Когато се говори за гингивит модифициран от приемът на медикаменти трябва да се има предвид приемът на определеният медикамент, страничните му реакции, общата терапия. Също така трябва да се съчетаят клиничните симптоми в устната кухина. Обикновено се наблюдава кървене при ниски нива на зъбна плака.

Други фактори повлияващи спонтанно кървене от венците:

Спонтанот кървене от венците може да се дължи на множество и различни фактори освен гореспоменатите. Някой от тях са например не правилно направени пломби било то и от фотополимер дори. Ако не са спазени правилните контури и форми на зъбите те може да образуват луфтове и ръбчета и да събират плака, която да възпалява венците. Неправилните коронки и мостове също имат такъв негативен ефект. Различни дефицити на витамини и минерали също може да предизвикат спонтанно кървене от венците.

Кървене на венците лечение.

Кървенето от венците може да се лекува и да бъде спряно с правилна терапия. Необходимо е първо да се посети дентална клиника и да се направи консултация с лекар по дентална медицина /зъболекар/. Първо трябва да се установи причината за кървенето и тя да се отстрани.

Почистване на зъбен камък.

Почистването на зъбен камък е задължително да се направи на цялата уста. То се извършва от зъболекар в дентална клиника и се използва ултразвук. Почистването трябва да бъде направено внимателно под венците и да бъде премахнат зъбният камък и зъбната плака.

Правилна орална хигиена.

Всеки пациент трябва да поддържа добра орална хигиена и адекватно да почиства устнта кухина. Необходимо е лекуващият стоматолог да научи пациентите си как да мият зъбите си и да използват правилно четката за зъби и пастата за зъби.

Вода за уста.

При кървене от венците употребата на водата за уста е задължителна. След консултацията със зъболекар пациента трябва да знае каква вода за уста е най-подходяща за неговият случай. Обикновено водата за уста трябва да съдържа активни вещества като хлорхексидин или ацетил пиридин. Има води за уста, които съдържат алкохол или водороден пероксид.

Ползване на конец за зъби.

Ползването на конец за зъби е задължително при лечението на възпалителните заболявания като гингивит и пародонтоза. Чрез използването на конец за зъби се почиства междузъбното пространство и се премахва плаката и хранителните остатъци.

Антибиотици за пародонтоза.

Когато е налице пародонтален проблем не е необходимо да се приемат системни антибиотици, ако не се изписани от зъболекар. Само специалист по дентална медицина може да назначи антибиотично лечение за справяне с кървенето от венците и наличната инфекция ако тя е причината.

Антибиотици може да се прилагат локално в самите венци, но те трябва да бъдат поставени там от съответният стоматолог. Те повлияват локално възпалителният процес и имат съответните индикации за употреба.

Лазерно лечение на кървенето от венци.

Съвременните лазери много добре повлияват възпалителните процеси в устната кухина. Те се използват за стимулиране на оздравителният процес и за дезинфекция на вече налични гингивални или пародонтални джобове.

Кюретаж.

При  наличие на дълбоки джобове може да се наложи и провеждането на кюретаж. При този метод с помощта на специални кюрети се премахва патологично променената тъкан.

Домашно лечение на кървящи венци.

В домашни условия пацинтите може да поддържат една добра орална хигиена. При лечението на този вид възпалителни процеси пациентът играе съществена роля в процеса на лечение. Използването на различни видове билки също може да се прилага в домашни условия но те трябва да са назначени от лекуващият зъболекар.

Билки и разтвори за лечение на кървене от венците.

В народната медицина има множество описани билки и растения, които повлияват възпаленията на венците. Най-ефективни са смрадликата, лайката, черният омам и градинският чай. Имайте предвид че това са „бабини“ рецепти и без назначаване на лечение от зъболекар няма да има желаният възстановителен резултат.