0898 582 084

Кюретаж

  • Posted by Д-р Стоян Маринов
  • On 21/04/2013

Какво е кюретаж?

Един от методите включен в схемата за лечение на пародонталните заболявания е кореновия кюретаж. Това е метод за почистване на кореновите повърхности с инструменти, наречени зъбни кюрети. Това е спомагателен метод извършващ се на ръка от стоматологa. Съществуват няколко вида кюретаж- кюретаж на корена, на джоба, на костта. При това почистване се премахва дълбоко наслоените отлагания по зъбните структури-зъбна плака и зъбен камък. Кюретажът на зъбния корен цели премахването на отлаганията по кореновата повърхност, а този на меките тъкани на джоба цели премахването на гранулациооните и възпалени тъкани от меката част на джоба. Съществуват два вида кюретаж-закрит и открит.

При закритият кюретаж се навлиза във венечния джоб и се премахва зъбният камък. Той е полезен при наличието на плитки джобове. При откритият кюретаж е по-сложно. Пациентът е под действието на упойка и не усеща болка. При този метод се отпрепарира пародонтално ламбо и се открива корена на зъбa и подлежащата костна структура. Тук вече стоматолога има пряка видимост на корена на зъба, дъното на пародонталния джоб, костта и венеца. С помощта на кюрети се остъргват патологично променените тъкани от корена на зъба и гранулациите от костта. Може да се използват различни върхове на скалера и с ултра звук да се почистят много хубаво всички повърхности. Ако са налице костни ръбове в следствие на стопяването на костта, те се заглаждат с помощта на костни фрези. След приключване на почистването се прави последен оглед и промивка с антисептичен разтвор. Следва зашиване на венеца и поставянето на пародонтална превръзка. След седем дена конците се премахват. След тази терапия започва наблюдение над пациента за стриктно спазване на указанията за орална хигиена и плак контрол.

Кога се налага да се прави кюретаж?

Кюретаж на корените на зъбите се налага да се прави, когато е налице пародонтално заболяване като пародонтозата например. Много често се налага да се прави и кюретаж когато е налице един пародонтален или гингивален абсцес. Ако във венечния пародонтален джоб има наличие на чужди тела като остатъци от храна също има показания да се прави закрит пародонтален кюретаж.

Имали противопоказания за тази процедура?

Общо взето няма противопоказания за да се прави пародонтален кюретаж. Може би единственото противопоказание е когато пациентите са със силно подтиснат имунитет или са на сериозно кръворазреждане.

Когато се прави т.нар открит кюретаж всеки лекар по дентална медицина трябва много точно да прецени здравословния статус на пациента си преди манипулацията. Тъй като това се води микрохирургична операция пациента трябва да бъде добре информиран какво ще му се прави и как ще протекат манипулациите.

Болезнено ли е правенето на кюртаж?

Самата процедура не е болезнена защото пациента се намира под упойка докато трае манипулацията. След преминаването на действието на упойката може да се усеща лек дискомфорт. Това е така защото все пак има минимално тъканно нараняване . Чувствителността и дискомфорт обикновено преминават в рамките на едно денонощие след манипулацията.

Кюртажа може ли да се направи с лазер?

Кюретажа на зъб и на венец може да се направи и с помощта на лазер, тогава се означава като лазерен кюретаж. Особеноста на лазерния кюретаж спрамо конвенционалния, е че лазерния лъч изгаря патологично променената тъкан, без да засяга живата и здрава тъкан. За тази цел е необходимо наличието на високоенергиен лазер в денталната клиника. Също така зъболекарите да са обучени да работят с лазери.

Какво се прави след кюретаж на корена?

В зависимост от това какъв е кюретажа дали открит или закрит се правят различни процедури. Когато се прави открит кюретаж спрямо това дали костта има някакви дефекти може да се постави изкуствена кост с мембрана или някакво друго вещество.