0898 582 084

Металокерамични зъбни корони-металокерамика

  • Posted by Д-р Стоян Маринов
  • On 25/02/2016
Металокерамични зъбни корони (металокерамика)

Металокерамични зъбни корони (металокерамика)

Металокерамични зъбни корони

Какво представляват металокерамични коронки /металокерамика / ?

Металокерамични коронки наричани металокерамика са ортопедични конструкции целящи възстановяването на загубени части от зъби или служещи за протекцията на вече разрушени зъби.

Те се използват когато даден зъб или зъби не могат да се възстановят конвенционално с помощта на пломби или при зъби подложени на риск от счупване  в следствие на загуба на твърди зъбни тъкани например от кариес или фрактури.  Металокерамични корони ( металокерамика ) са най-често използваните в практиката неснемаеми зъбни конструкции.

Металокерамичните зъбни корони се създават от зъболекар и зъботехник. Те са изработени от метален скелет (ядро) изработен от специална сплав. Тази сплав може да бъде от благородни метали, като злато и платина. Тези сплави в съвременното зъболечение не се използват често, тъй като могат да предизвикат алергия, макар и рядко.

Основата на металокерамиката може да се изработи и от неблагородна сплав. Те се използват доста често в практиката поради по-ниската си цена.  Върху металният скелет се нанася специална високоестетична керамика (порцелан). Поради състава и събирането на метал и керамика тези коронки се наричат металокерамика.  Това става в лабораторните етапи в зъботехническата лаборатория. Металокерамичнките зъбни корони са едни от висококачествените конструкции, използвани от зъболекарите в денталната медицина. Те са съвременни средства практически  без противопоказания за пациента. Металокерамичните корони се ползват дълги години от зъболекарите по целия свят. Със съвременните керамики всеки зъболекар може да предостави на пациентите си едно качествено и дълготрайно зъбопротезиране.

Какви са предимствата на металокерамичните коронки?

здравина на металокерамичните коронки:

Металокерамиката има множество предимства пред другите обвивни корони като бленд пластмасовите корони. Предимствата са много и от различно естество. Добре и правилно изработени тези корони са здрави и устойчиви при натоварвания. Според различни изследвания, човек прави над 1000 дъвкателни движения на ден, което означава, че тези корони трябва да са максимално устойчиви на дъвкателното налягане.

хигиена на металокерамиката:

Друго голямо преимущество на тези корони е, че те не задържат бактериална плака. Това е важно от гледна точка на оралната хигиена и профилактиката на заболяванията на пародонта като гингивит и пародонтит (пародонтоза). Когато е приложено прагово изпиляване за съответната корана това не дразни и не наранява венеца и пародонта на зъба. Едновременно с това и незадържането на бактериална плака към короната са фактори, протектиращи венеца и пародонта на зъба. Праговата препарация използвана при направата на металокерамични корони е биологичен вид препарация щадяща пародонта на зъбозъдържащият апарат.

естетика:

Голямо предимство при металокерамиката е добрият естетичен външен вид. Когато са правилно изработени короните имат изключително естетичен вид и много трудно някои може да забележи, че те са изкуствени зъби. Те много точно възпроизвеждат зъбната големина и форма. Когато металокерамиката е направена чрез послойна техника тя притежава и по-добри естетични качества. При този начин на изработване от зъботехника керамиката се оцветява в различните части на зъбчето по различен начин.

металокерамика

металокерамика

Зъбите нямат еднакъв цвят по своята дължина. Това може да се забелижи най-често при млади хора. При едно вглеждане може да се види как шииката на зъба (часта най-близко до венаца) е най-тъмна, а нагоре към инцизалната част ( режещият ръб) изсветлява дори става прозрачна. Съвременната металокерамика много точно имитира тези индивидуални особености. При някои пациенти може да се имитират някои особености като микро петънца или определени извивки в режещият ръб.

Метал и сплави за направата на коронки:

Важна характеристика за металокерамичните корони е и вида на метала, от който е направен скелета на конструкцията. Когато е изработен от благородна сплав като злато или платина например, самият метал има допълните бактерицидно действие. Това спомага до някъде за подържането по-ниски нива на прикрепване на бактериална плака.

Изпиляване за металокерамика:

При праговото изпиляване за корони или мостове металният скелет може да няма контакт с венеца на зъба, което също е предимство. Когато се правят по такъв начин тези конструкции в основа към прага се поставя тънък слой керамика. Тя е инертен материал и благодарение на това металите не могат да предизвикат алергия или преоцветяване на венеца, каквото се забелязва при по-старите монохроматични керамики.

При изработването на металокерамични корони може да се имитира в абсолютна точност и детайли дъвкателният (оклузален) релеф на зъба. Това придава от една страна изящност на естетиката и чувство за завършеност на зъба. По този начин той седи максимално естетствено в устата на пациента. Освен за естетиката оклузалният релеф има значение за правилното предаване на дъвкателното налягане между зъбите и предпазва от изстриване нормалните здрави зъбни тъкани.

Металокерамични коронки и импланти:

Друг плюс на металокерамичните корони е това, че те могат да бъдат използвани за протезиране над импланти. Когато се налага да се протезира над импланти с металокерамика, то тя се прави по малко по различен протокол и това трябва да е съобразено от зъболекаря и зъботехника в плана на лечение.

Какви недостатъци имат металокерамичните корони?

Практически съвременните металокерамични корони, когато са изработени правилно не притежават недостатъци. Въпреки това при малко по-старите, които все по-рядко се използват в практиките има известни съображения за повишено внимание от страна на зъболекаря и пациента.

Минус на металокерамиката, е че керамиката е  доста по-твърда от естествените твърди зъбни тъкани. Когато е направена неточно и не е направен правилен оклузален релеф (дъвкателната част на зъба) има опасност от леко изстриване на зъбите от срещуположната зъбна редица- антагонистите. Поради това преди да се започне работа по една коронка или мост съответният зъболекар трябва да направи анализ на съзъбието и да съобрази наличието на естествените тъкани в устата на пациента.

Друг недостатък при старите металокерамични корони, изработвани от монохроматична керамика (керамика нанасяна само в един слой) е по-ниската им естетика. При тях зъбът изглежда изкуствен седящ като „плочка”. Това при съвременните послойни керамики е избегнато и зъбите имат естествен размер, форма и рисунък.

Недостатък при старите керамики е и преоцветяването на венците. Преоцветяването на венеца в сиво се получава първо, когато се ползват метални сплави и по-точно когато те са в интимен контакт с венеца. Това най-често се получава при безпрагово тангенцялно изпиляване на зъбите. Когато липсва керамика в основата (шииката) на короната и метала се допира във венеца, с течение на времето настъпва миграция на метални йони от метала към венеца и той се преоцветява в сиво. При използването на модерни керамики този недостатък е избегнат. Също така използването на прагово изпиляване и прагова керамика предотвратяват проявата на преоцветявания.

Какво се предприема от зъболекаря преди поставянето на металокерамична коронка?

Преди поставянето на металокерамична коронка /металокерамика/ има множество процедури и етапи на работа в зъболекарският кабинет извършвана от зъболекар, и няколко лабораторни етапа извършвани от зъботехник. Преди да се започе планиране за изработване на коронка трябва да се прецени от зъболекаря съответните съотношения между  зъбите антагонисти (срещуположни зъби) и зъбчето, което ще бъде протезирано.

След направения анализ следва забът да се изгради (ако има такава нужда) със съответните щифтове, пинлей или други средства за изграждане. Ако заъбът няма нужда от изграждане или е вече предварително умъртвен ( девитализиран) той се изпилява. Изпиляването на зъбите се прави в стоматологичен кабинет от зъболекар. Това е един от най-съществените етапи в цялото лечение. Ако изпиляването е неточно и не е направено по изискуемите стандарти, то може да влоши качествата на бъдещата корона, зъб или здравина на венеца-съответно пародонталното здраве на пациента. Изпиляването може да бъде два вида-безпрагово изпиляване (тангенциално)  и прагово изпиляване. Това изпиляване зависи от множество фактори и от самия зъболекар. След като бъдат добре изпилени зъбите се снема отпечатък, който се изпраща в зъботехнияеската лаборатория.

Как се взема отпечатък за металокерамични коронки?

Отпечатъка за металокерамични коронки се взема от зъболекар с помощта на материали, наречени силикони. Те се разбъркват от зъболекаря и се поставят в устата на пациента. След известно време се втвърдяват и могат лесно да се извадят от устата. След снемането на отпечатък се прави анализ от зъболекар и ако се налага се правят повторни отпечатъци и тестове. Всеки отпечатък трябва да бъде максимално точен и да се извършва с голямо внимание и прецизност. Ако има някаква неточност някъде по отпечатъка то изработената зъбна коронка може да бъде неточна и да създаде проблеми на зъболекаря при поставянето й. Взетият вече отпечатък се изпраща в зъботехническата лаборатория и започват лабораторните етапи на работата.

Какво се случва в различните етапи на изработване на металокерамични зъбни коронки?

През вторият кабинетен етап се пробва металният скелет на бъдещото зъбче. То се нарича зъбно кепе. Съответният зъболекар поставя кепето върху предварително изпиленият зъб и се наблюдава как то приляга. Зъболекаря следи дали то пасва абсолютно точно на зъбното пънче. Ако има някакви неточности той ги премахва за да има правилни контакти. Следи се за правилно съотношение между зъбите, между кепето и венците и др. В края на този клиничен етап се определя и цвета на бъдещото зъбче. Определянето на цвета е важна стъпка в етапа на работата, в който пациента участва активно. Когато се определя цвета трябва да се прави на разсеяна дневна светлина за да може да се достигне до абсолютно точен цвят. След този етап металокерамичната корона т.е готовото зъбно кепе се изпраща в зъботехническата лаборатория за поставянето на керамика.

Какво се случва в зъботехническата лаборатория за направата на металокерамика?

Там се изработват съответните металокерамични конструкции. Особеното при тях е, че те са високо естетични когато бъдат направени правилно. При тях не се вижда метал, или ако се вижда то е много малко и може да бъде видян само от зъболекар при преглед. Върху металният скелет се нанася послойно много тънка високоестетична керамика. Тя е с естествен цвят на зъбите на пациента.

След всеки слой керамиката се изпича и се оценява от зъботехника. Когато е готова металокерамичната коронка или  мост те имат формата, релефа, и цвета на естествените зъби на пациента. Много трудно може да се разбере разликата между истинските зъби на пациента и металокерамичните конструкции, когато са добре направени и оценени от зъболекар. При желание от страна на пациента може да се имитират различни орнаменти по повърхността на готовия зъб. Може да се имитират кариеси, пломбички, различни оцветявания. Когато е готова металокерамиката изглежда като истински зъб. След като е готова конструкцията е задължително да се направи проба на неглазирана (сурова) керамика от зъболекар.

Трети клиничен етап в зъболекарския кабинет е пробата на керамика.

При тази проба се коригират някои малки неточности, ако има такива. Измерва се височината. Зъболекаря прави анализ на цялата ортопедична конструкция. Ако има неточности се отстраняват. Прави се анализ на цвета на конструкцията и се показва на пациента как би изглеждал с готовата металокерамика. Ако металокерамичната корона е удобна на пациента и зъболекаря няма забележки по нея тя се връща за гланциране на зъботехниците. След като бъдат оцветени съответните фисури на зъба и бъдат изпълнени препоръките на зъболекаря, короните се глазират и се връщат в денталният кабинет.

Последен етап в изработването на металокерамичните коронки е тяхното циметниране за зъбното пънче.

В този етап зъболекаря ажустира и циментира зъбната корона за зъбното пънче. Циментирането на зъбната корона може да бъде временно или постоянно.  При временното циментиране се използва временен цимент и пациента трябва да дойде още веднъж в стоматологичният кабинет за постоянно залепване. Когато няма смисъл от временно залепване и пациента е доволен от направената металокерамика тя може да се залепи за постоянно. За постоянното залепване се ползват съответни високоякостни цименти и лепила, с което се залепва коронката за зъбното пънче. След като бъде залепена коронката на пациента се обяснява какви грижи да полага за да може коронката да издържи максимално дълго време.

Какви видове зъбни коронки съществуват освен металокерамика?

Освен металокерамични корони /металокерамика/ съществуват и много други видове не снемаеми ортопедични конструкции и видове коронки такива са: бленд коронките от метал и пластмаса, бленд коронките от метал и керамика, изцялокерамичните коронки, короните от фрезовани керамики, циркониевите коронки, фасети, инлей, овърлей.

бленд коронки

 Бленд корони от метал и пластмаса, са доста по-нисък клас от металокерамичните корони. Съответно са и по-евтини и с по-голям брой противопоказания. При тях видимата част най-често от към бузите и устните се покрива от пластмаса. В устата на пациента седят изкуствени тъй като пластмасата не може да има характеристиките на керамичните конструкции. Това са нисък клас неподвижни ортопедични конструкции и приложението им в практиката се ограничава. С течение на времето пластмасата имбибира (приема) вода от слюнката и по нея се развиват микроорганизми и бактерилана плака, което влошава оралната хигиена.

Бленд-металокерамичните корони са друг вид корони, които също са по-нисък клас-също с ограничено приложение.Те  са метални корони, при които видимата част е облицована с керамика. При този вид коронки се вижда металната част на скелета, което влошава силно естетиката. От друга страна метала е в контакт с меките тъкани на венеца и могат да преоцветят венаца или да предизвикат алергия у по-чувствителни пациенти.

Порцеланови коронки

Изцяло керамичните корони порцелановите са едни от най-силно естетичните ортопедични  конструкции, използвани в неснемаемото зъбопротезиране. Съществуват няколко вида изцялокерамични корони-послоина керамика, прескерамика, фрезована керамика.

При послойната керамиката с помощта на четки зъботехниците нанасят послойно различните видове керамични маси. По този  начин се създава различният цвят в различните части на зъбната коронка. При този вид коронки няма използването на никакви метали или метални сплави. Скелета на коронката се създава от порцелан, което прави тези корони с много силни естетични качества.

При прес керамиката зъботехниците изработват восъчно пънче, което се моделира по специален начин. След като е моделирано съответното пънче в специална пещ, восъкът се изгаря и под вискоко налягане и вакуум се шприцва керамиката. Накрая фисурите на зъбчето се оцветяват с подходящи бои и се глазират.

Фрез керамиките са друг вид безметални конструкции. При тях с помощта на различни фрезовачни машини като CAD/CAM  от специлни керамични или циркониеви блокчета се изрязват зъбното кепе и се оформя зъбната корона. Чрез фрезоването съответният компютър и робот към него изпиляват конструкцията с изкючително вискока точност.

циркониеви коронки

Циркониевите корони са също безметални корони. Те са може би най-съвременните зъбни коронки използвани в стоматологията. Те са с уникални естетични качества и много висока здравина. Циркониевите корони се изработват чрез фрезоване на циркониеви блокчета за оформяне на зъбното пънче или цялата зъбна корона. Върху циркониевото пънче може да се нанесе допълните послойна керамика и боички за допълнителна естетика.   Циркониевите корони имат широко приложение за направата на предни зъби и за изработване на уникален дизаин на усмивката.

циркониева коронка вместо металокерамика

циркониева коронка вместо металокерамика

От друга страна са най-биологично поносими поради факта, че по тях не могат да прилепнат каквито и да са микроорганизми и да се образува бактериална плака. Циркониевите корони също така притежават и изключителна здравина, дължаща се на самият цирконний.

Други видове корони са частичните зъбни корони, които заместват дадена разрушена зъбна стена или част от зъбчето. Към тях могат да се класифицират зъбните фасети, инлеите,онлеи и овърлеите. Голяма част от тях могат да се изработват от материали, различни от керамиката и порцелана, като например фотополимер.

инлей

Инлей, онлей, овърлей те са така наречените индиректи пломби. Те се изработват от различни материлаи в зъботехническата лаборатория. Те заместват отчупени стени или части на зъба, които са сериозно разрушени от зъбен кариес или друг вид патологични промени на зъба. Този вид частични корони са подходящи да се използват при различни патологии, при които се нарушават междузъбните контакти. Поради това, че се изработват от зъботехници, контактите между отделните зъби могат да бъдат много точно възстановени.

Зъбните фасети са голям клас ортопедични конструкции, целящи подобряването на външният вид на усмивката на пациента. За да бъдем максимално ефективни зъбните фасети са описани отделно в отделна статия.

Какво трябва да прави пациента за да подържа своите  корони и мостове?

Пациента трябва да спазва стрикнто съветите дадени му от неговия зъболекар за да поддържа металокерамиката добре. Трябва редовно да посещава зъболекарския кабинет за профилактични прегледи. Трябва да подържа добра орална хигиена. Колкото и да са добре направени и колкото и да е съвременнен и да е  добър даденият материал, от който са изработени зъбните корони и мостове, все пак не трябва да забравяме, че те са чужди тела в нашата уста и ако не ги подържаме добре и правилно те ще започнат да събират зъбна плака и да доведат до дадени локални възпаления. Правилното подържане на неснемаемите ортопедични конструкции води до дълъг живот на короните и мостовете.