0898 582 084

Миене на детски зъби

  • Posted by Д-р Стоян Маринов
  • On 24/05/2013

Как се мият детски зъби?

 Как да мия зъбите на моето детеПървото посещение на ” моето дете” при детски зъболекар в детски зъболекарски кабинет трябва да е преди да са пораснали първите детски зъби. На родителите трябва да бъде обяснено от детския зъболекар, как да се грижат правилно за здравето на устата  и в частност на зъбите на детето. За едно добро здраве е необходимо подържането на една добра орална хигиена. Още преди да са побникнали зъбите е необходимо устата на детето да се почиства с марличка напоена в разредена кислородна вода.

Това се прави с цела да се продотватят задържането на кърма или пюрета в устата което може да доведе до развитие на кандидоза. След поникването на първите детски зъби трябва да се започне миенето с четка за зъби и паста за зъби.

Необходимо е четката и пастата да са предназначени за деца. Детските четки за зъби са с малки глави, което спомага за по-лесното измиване на зъбите и достигането им до по-назад разположените зъби. Детските пасти за зъби са с приятни плодови аромати и лестно се понасят от децата. Важното което трябва да се знае е, че те съдържат флуор и не трябва да се гълтат от децата. Необходимото количество паста за зъби по четката е колкото грахово зърно.

За правилната употреба на детската паста за зъби е необходимо консултирането със зъболекар. Родителите трчбва да са наястно че детето не бива да поглъща приятната на вкус детска паста за зъби, тъй като това може да доведе до развитието на флуороза.

Техника на миенето на детски зъби

За най-лестно и правилно почистване детето трябва да е седнало в бащата и да гледа маиката, а тя да измива зъбите. До три годишна възраст детето трябва да се научи да си мие зъбите правилно. В самото начало родителите трябва да полагат грижи за научаването на детето за подържане на оралната хигиена.

То трябва да бъде стимулирано и мотивирано за миенето на зъбите. За мотивация е необходимо детето да наблюдава своите родители при миенето на техните зъби. Подходящо е разказването на приказки или четенето на книжки насочени към децата за мотивация и обучение в орална хигиена.

Хубаво е да се мият зъбите на кукла или плюшена играчка за да се научи детето че е задължително миенето преди лягане. Мотивацията може да се осъществява чрез похвала, играчка или подражание на различна авторитетна личност. На децата трябва да е обяснено колко лоша е храната останала по техните зъби. На възраст след 7 години може да се обясни и за микроорганизмите и за кариесите .

В тази възраст е много важен плак контрола на зъбите, тъй като това е времето на смяната на зъбите. Това е време на динамични промени в лицевата част и по специално в челюстите. Налице е едно смесено съзъбие. Вече в устата са се появили първите постоянни кътници и  постоянни предни зъби.

Хигиена на детските зъби когато детето израстне

Необходимо е много стриктна хигиена за да бъдат предпазени от натрупването на плака и развитието на кариеси. В тази възраст е необходимо по-често ходене на зъболекар за да се направят първите силанти, ако не са били направени до този момент, както и да се направят флуоризации на постоянните зъби ако това е необходимо.

На децата отново се припомня за правилната и постоянна употреба на четката и пастата за зъби. Стоматологът също участва чрез ремотивация при посещение от малкият пациент. Вече около 7 годишна възраст може да се започни използването на вода за уста също детска.

След 12 годишна възраст подрастващите трябва да започнат миене както при възрастен. Необходимо е в това време да се започне и използването на конци за зъби. Юношите трябва да са запознати с правилните начини на миене на зъбите.

В този етап от живота се наблюдават силни хормонални промени в организма, а с тях и първите по сериозни гингивити. Едно занемаряване на оралната хигиена довежда до герерализирани гингивални проблеми. В тази възраст също е хубаво да се посещава редовно зъболекар за избягване на проблемите още в начални етапи, ако те въобще съществуват.