0898 582 084

Митове за избелването на зъби

  • Posted by Д-р Стоян Маринов
  • On 06/05/2013

Митове за избелването на зъби

Съществуват митове, че човек може да си избели зъбите сам. Избелването на зъбите се прави от лекар по дентална медицина  или зъболекар,  който е компетентен как да се осъществи избелването. Повечето хора, които искат и търсят избелване са млади хора и хора, които пушат, пият червено вино, ядат много шоколад или боровинкови сокове и плодове.

При тези хора шанса от потъмняване на зъбите е реален. Избелването на зъбите се прави винаги след едно правилно почистване на наслоените зъбна плака и зъбен камък. Също така преди прибягване към избелване се оценява наличието на пломби в областта на фронталните видими зъби и наличието на корони или друг вид ортопедични конструкции.

Много често при миене на зъбите пациентите наблягат на предните видими повърхности и не обръщат внимание на задните зъби и повърхностите от към езика и небцето. Много хора не знаят как е правилно да си мият зъбите и това спомага за натрупването на оцветяващи пигменти.

Митове за избелването на зъби

Митове за избелването на зъби

Съществуват митове, че човек сам в домашни условия може  да избели зъбите си. Това, освен че е неправилно може да доведе и до различни здравословни проблеми. Един от популярните начини е чрез закупуване на система за избелване от интернет.

Домашно избелване на зъбите:

При този метод пациентът сам си налага избелващ гел под различна форма. Може да е като химикалка за избелване, лентичка, шина и какво ли още не. При едно такова избелване не се обръща внимание на етапите на правилното избелване. Не се взимат в предвид пломбите, намиращи се на зъбите, ако ги има. Също така не се обръща внимание на почистването. На местата, на които  е останала зъбна плака и зъбен камък избелващият гел не навлиза и зъба става на петна. Друго усложнение е и неминуемата свръхчувствителност, която се появява.

Друг метод, който се класира в графата митове е триенето на зъбите със сода. Съществува клиничен метод за полиране на зъбите със сода, но това не е избелване. Освен това содата, която се използва в зъболекарския кабинет не е сода за готвене. При втриване на сода в зъбите и венците може да се стигне до изстриване на емайла и болка. Също така могат да се разранят венците и това да доведе до възпаления и проблеми.

Метод,  който се практикува е стриването на калциеви таблетки и активен въглен. При тях рисковете са същите, както и при втриването на сода – абразия на емайла, болка, химически изгаряния и възпаления на венците.

Избелване на зъбите с кислородна вода

Друга популярна практика е жабуренето с кислородна вода, също безмислено. Кислородната вода продавана в аптеките е около 3 % концентрация. Количеството на водородният пероксид в избелващият гел е около 30%. Жабуренето с кислородна вода може да доведе до десквамация  на епитела на лигавиците, изгаряне и ерозии по лигавиците. Поглъщането на кислородна вода било и 3% дразни лигавицата на стомаха и води до проблеми.

При професионалното избелване се използват препарати, които предпазват венците и лигавиците от изгаряне. Избелващите гелове се поставят само по зъбите и не по венците. Домашните избелвания и методите от „народната медицина” крият известни рискове за увреждане на зъбите. Всяко избелване било то домашно или професионално е необходимо да се провежда под контрола на лекар по дентална медицина или зъболекар.

лекар по дентална медицина