0898 582 084

Опасно ли е умъртвяването на зъб с арсен?

  • Posted by Д-р Стоян Маринов
  • On 06/06/2022

Опасно ли е умъртвяването на зъб с арсен?

В съвременната стоматология все по рядко се прилагат препарати като арсен и подобни за умъртвяване на зъбите. Въпреки че човечеството познава арсенът от векове за зъболечение в

арсен

опасно ли умъртвяването на зъб с арсен

наши дни неговата употреба не е широко застъпена в модерния свят.

Арсенът е токсично вещество, поради този факт той не се употребява в нашата дентална клиника.

Какво представлява арсенът?

Арсенът е химичен елемент от периодичната таблица с пореден номер 33. Среща се в природата в състава на различни кристали и метали. Използва се в електрониката, като полупроводник в сплавите, във военната индустрия, в индустрията и химията. В медицината и денталната медицина приложението му започва да се ограничава, въпреки че се е използвал години наред.

Вредно ли е умъртвяването на зъбите с арсен?

От дълги години арсенът се е използвал за облекчаване на болката при възпалителни заболявания на пулпата на зъбите като например при хиперемия на зъбната пулпа или пулпит. В миналото единствения начин да се преборим със зъбобола е било използването на арсен. В съвременната дентална медицина арсен не се прилага поради няколко причини. Едната причина да не се употребява този вид препарат е неговата силна токсичност и при невнимателно боравене с него може да предизвика определени неприятни състояния. Поради това ъвременното виждане, е че арсенът е опасен за умъртвяване на зъбите и употреба в денталната клиника.

Арсенът е опасен за умъртвяване на зъби ако  се предозира. Тогава може да настъпи много бърза некроза на нерва и да се увреди периапикалната кост и тъкани.

вадене на зъб

вадене на ретиниран зъб с клещи

Тогава може да се наложи загуба на зъба и вадене.

Ако аресен е поставен в даден зъб, а кавитета на зъба не е добре затворен херметически може да има просмукване на арсен през временната пломба и да има некротизиране на периферните тъкани на венеца дори и на алвеоларната кост.

Невъзможността за контрол над процесите, които се случват при употребата на арсен и арсеникови препарати също е един негативен момент, защото за да подействат препаратите се изисква време и повече посещения при зъболекар, а никой не обича да седи на стоматологичния стол.

Неприятно усложнение при умъртвяването на зъбите с арсен е преоцветяването на зъбите в розово-кафеникав цвят след лечението. Това се дължи на възникналият пулпен кръвоизлив и организирането на кръвта в последствие. Получава се неестетичен и даже грозен резултат, което е недопустимо при съвремените високи изисквания.

Какви са алтернативите на употребата на арсен?

В съвременната дентална практика и модерните дентални клиники се използва като алтернатива на арсенът за умъртвяване на зъби новите упойки. Упойките за минути а понякога и за секунди елиминират болката без да се налага пациента да чака часове или дни. Единственият проблем при употребата на упойка е ако пациента има установена алергия към упойката или ако има страх от игли.

Какво се прави след поставяне на арсен за умъртвяване на зъб?

Ако зъбът се умъртвил и всичко е наред се провежда лечение наречено мортална екстирпация на нерва на зъба и се провежда нормално конвенционално ендодонтско /кореново/ лечение на зъба. Ако обаче има някой от горе споменатите усложнения се предприемат мерки по оправянето им.

канални инструменти за умъртвяване на зъби

канални инструменти за умъртвяване на зъби

Първо ако има некротизирали тъкани те се отстраняват по съответния начин и се третират дефектите или раничките по съответните протоколи.

Ако има по сериозни проблеми може да се наложи да се извади проблемния зъб ако не може да се спаси. За щастие това се случва доста рядко.

Ако има засягане и некроза на кост било то алвеоларна кост или интердентална кост може да се предприемат мерки по премахването на наличните костни секвестри.

При наличие на болка или възпаление вследствие на употребата на арсен се предписват антибиотици и болкоуспокояващи и се предприема съответното лечение. За целта разбира се трябва да се консултирате с лекуващият ви зъболекар.

Какво става ако се глътне арсен и ми падне временната пломба?

По принцип ако се глътне арсен поставен за умъртвяване на един зъб няма нищо вредно и опасно. За да се отрови човек с арсен трябва да погълне около 5 грама арсен, а това е доста сериозно количество.

арсен

арсен

Все пак симптомите на отравяне са гадене придружено с коремна болка и позиви за повръщане. Може да е съпроводено с главоболие и виене на свят както и общо неразположение. Може също да се наблюдава обърканост, диари и раздразнение, но това е изключително рядко.

Какво количество арсеников препарат се слага за девитализация на зъб?

Когато се девитализира зъб с арсен се поставя количество колкото се събира на върхът на карфица няколко стотици части от грама, така че никои не трябва да се притеснява, че нещо може да му стане ако падне временна пломба а под нея е сложен арсен.

Вредноста идва от локалните прояви които могат да се получат на самия зъб, коста, меките тъкани в устата.

Кога може да се наложи да се употреби арсен?

Употребата на такъв тип препарати е силно ограничена в страните от европейския съюз поради вече описаните факти. Все пак арсенът може да се ползва като алтернатива при много силно алергични пациенти, които са алергични към упойките и другите препарати. Също така при пациенти с много високо кръвно налягане при които не е препоръчително поставянето на анестезия.

Просто при тях винаги трябва да се пресметнат рисковете от употребата на съответните медикаменти. Тук вече идва ролята на денталния лекар и неговата компетенция.

В днешно време приложението на арсен е силно ограничено. То отстъпва на съвремените принципи и методи на работа, както и на съвременните медикаменти, с които разполага всяка една модерна клиника, като СМ Дентал Консулт.