0898 582 084

Силанти

  • Posted by Д-р Стоян Маринов
  • On 15/03/2013

Какво са силантите?

Силантите са клас полимерни материали подобни на фотополимерите. Те служат за покриване на зъбните фисури с цел предпазването от кариес. Силантите са богати на флуор, който се отделя от тях около зъба и по този начин го предпазва от кариес.

Силанти

Силанти

Поставяне на силанти.

Силанизирането е профилактичен метод, целящ предпазването от кариес на детските и детските постоянни зъби. При туко що израстналите постоянни зъби-шести и седми съществуват предилекционни места за развитието на зъбен кариес. Тези места са по централните фисури на зъбите и по страничните фисури. Когато поникнат тези зъби тези места не са достатъчно минерализирани и емайлът е по-мек. Друга особеност е, че в тези дълбоки фисури се задържат големи количества бактериална плака, която е основен причинител на кариес при зъбите на децата. Тя започва постоянни киселинни атаки върху слабо минерализираният емайл и бързо се образува кариес. Чрез използването на силантите тези фисури се запечатват и спират да бъдат място за развитие на кариес.

Кога и къде се поставят силанти?

Силанти се поставят на детските постоянни зъби, но може да се поставят и на временни. Поставят се по фосите и фисурите на кътниците и предкътниците на местата, където най-често започва развитието на кариеси. Те се слагат във възрастта между 6 и 12 години, когато е пробивът на постоянните кътници и предкътници у детето. Хубаво е да се силанизират всички зъби след първите премолари т.е. от четвърти зъб нататък.

Как се поставят силатите?

Силантите се поставят от зъболекар. Първоначално се прави преглед и се установява дали има наличие на дълбока фисура или на кариес. Започва се с щателно полиране на зъба с четка и паста, по някога може да се използва и сода. Прави се сондиране задължително с тъпа сонда или сонда с топче на върха, за да не се увреди неминерализираният емайл. Може да се ползва и уред наречен diagno dent. След установяването на дълбоката фисура, тя се обработва с киселина (ецва се) за няколко секунди. Следва подсушаване и аплициране на силанта. Той се втвърдява под действието на светлина. Процедурата е абсолютно безболезнена и кратка. Редукцията на кариеса при този профилактичен метод е до 100%. Най-хубавото е, че при този метод няма изпилване на зъбни тъкани. Силантите могат да са бели, с естественият цвят на зъба или с различни цветове.