0898 582 084

Как влияят цигарите на оралното здраве?

  • Posted by Д-р Стоян Маринов
  • On 06/01/2014
Вреда от цигарите

Вреда от цигарите

Какво означава орално здраве и как влияят цигрите?

Оралното здраве на всеки един пациент е върховната цел към която се стремим. В общи линии под термина орално здраве се има предвид липсата на патологични единици в устата на даден човек. Това е изключително трудно да се постигне без използването на услугите на зъболекар. Липсата на кариеси и възпаления като гингивит и пародонтоза, както и подържането на добра орална хигиена са свидетелство за добро орално здраве.

Какво влияе на оралното здраве?

Съществуват много фактори влияещи на нашето здраве. Що се отнася до оралното здраве също има много фактори които влияят позитивно и негативно. Например ако човек е болен от дадени заболявания да кажем шарка, грип, белодробни инфекции или вирусни инфекции веднага се влошава оралното му здраве. Ако пациента не подържа добра орална хигиена и не ходи на редовни контролни прегледи при зъболекар веднага ще започне проявата на кариеси и възпаления. Те са несъвместими с критериите за добро орало здраве. Лошата грижа за зъбите влияе на цялото състояние на организма ни. Нередовното ходене на зъболекар не спазването на елементарна хигиена води след себе си множество проблеми за зъбите. Други фактори влияещи на здравето в устата ни са вредните навици. Консумирането на тютюневи изделия и спиртни напитки влияят пагубно върху хигиената и зъбите ни.

Как влияят цигарите върху зъбите?

Цигарите вредят на целият човешки организъм. В тях се съдържат огромно количество токсични вещества. Има наличие на  цял букет от катрани, бензопирен, никотин, тежки метали и др. Тези вещества по пряк или косвен начин оказват влияние върху различни тъкани включително и зъбите и лигавиците на устата. Тютюневият дим преминава по бързо през устната кухина, но дори и малкото му преседяване там оказва патологичен ефект. Цигарите свиват кръвоносните съдове на лигавиците в устата. Това води до намаляване на кръвотока и изхранването на тези тъкани. От друга страна в този дим се съдържат  множество вещества с тъмен цвят.

Те оцветяват зъбите и с течение на времето те потъмняват. Започват да губят блясъкът си и после придобиват жълто-зеленикав оттенък. С течение на времето и прекомерната употреба на цигари, започва и оцветяване на венците те придобиват черно кафяв цвят. При употребата на тютюневи изделия се намалява и количеството кислород в устата. Това води до развитието на анаеробни микроорганизми ( недишащи). Те са отговорни за редица болести и възпаления в устата.

Как влияят цигарите върху здравето?

Установе е от редица опити и наблюдения, че цигарите може много сериозно да влошат нашето здраве. Те могат да предизвикат редица заболявания като хипертония, сърдечно съдови заболявания, преканцерози, туморни заболявания на различни органи и тъкани.

 

От какво страдат пушачите по-често?

Благодарение на пушенето много по-често в устата се развива рак на долната устна. Той се дължи на хроничната травма от фаса, и от топлината която при горене на цигарата изгаря финият епител на устата. Също така канцерогенните вещества влияят върху израждането на клетките и промяната им в ракови. Пушачите се разболяват по рано от пародонтоза в сравнение с непушачите. Това се дължи на по-бурното развитие на микроорганизмите, а също и на намаленият кръвоток в устата. При пушачите устната хигиена се намалява, което води до развитие на кариес, гингивит и пародонтоза. При тях много по-често се наблюдава рак на езика, вермилиона, на ларинкса, на гласните струни, на лигавиците. При закоравелите пушачи пушещи над две кутии на ден по-често се случват наличието на некротични лезии по устни и лигавици. При пушачите се наблюдават и преканцерозите от типа на левкоплакията.

Какви са профилактичните мерки за борба с тези  заболявания?

Най-силната профилактична мярка е намаляване на тютюнопушенето. Дори даден пушач да не може да се откаже от вредният си навик е необходимо поне да се разреди пушенето. Да не се консумират едновременно храни и напитки при пушене. Това ще намали попадането на цигарен дим и свободни радикали в храносмилателната система и до някъде ще предпази хранопровода и стомаха. Да се спазва добра орална хигиена и по-често миене на зъбите. Редовните прегледи при зъболекар са от голямо значение, както и спазването на определени препоръки. Тоталното спиране на употребата на цигари е най-добрата профилактика. Тя може да ни спести много здравословни проблеми, ядове и финанси.