0898 582 084

Абразия

  • Posted by Д-р Стоян Маринов
  • On 25/03/2013
Абразия

Абразия

Всичко за зъбната абразия

Абразията бива физиологична и патологична. Физиологичната абразия съпътства човека през целия му живот и се подразделя на:

– Абразия по страничните повърхности, която води до скъсяване на зъбната редица
– Абразия по дъвкателните повърхности.

Патологичната абразия се предизвиква от ниска степен на минерализация, вредни навици, твърди храни, хипосаливация, бруксизъм и бруксомания, твърде мощна дъвкателна мускулатура. Първоначално се образуват абразионни фасетки и зъбът започва да губи емайл. Зъбната коронка се скъсява, оголва се дентина и зъбът става чувствителен.

Какво представлява зъбната абразия?

С течение на възрастта нашите зъби лека полека губят част от структурите си. Това е нормален процес с течение на годините и стареенето на организма. Когато този процес е ускорен и се случва във млада възраст може да говорим за патологична абразия на зъбите.

Терминът абразия е приет, но не е абсолютно точен. Ако трябва да сме педантични проблемът с

абразия на зъбите

клиничен случай на абраия на зъбите

изтриването на зъбите се отнася и класифицира като не кариозно заболяване на твърдите зъбни тъкани.

Такива заболявания са например: клиновидните дефекти (които са пак вид абразия), дистрофията на зъбната пулпа, атрицията, емайловите хипоплазии други.

Какво предизвикава абразията на зъбите?

Точно определен патологичен фактор не е установен. Общоприето е че бруксизмът и бруксоманията довеждат доста често до абразиране на зъбите и намаляване на нивото на клиничната коронка на зъба. Друга причина за появата на атриция или изтриване на зъбите е хранителният режим, който се спазва. Хора, които ядат по твърда храна и вегетарианци са по-склонни към развитието на зъбна абразия.

В пустинните райони на планетата например в Египет абразията на зъбите е често срещана. Това се дължи на пясъкът, който от пустинята попада в храната и лека полека абразира твърдите зъбни тъкани.

Други фактори които може да повлияят развитието на дна зъбна абразия са резистентността на твърдите зъбни тъкани, видът на захапката на човека, различните ортодонтски аномалии, вредните навици и др.

Какви са симптомите на атрицията?

Това е доста бавен патологичен процес. Обикновено протич доста дълго без никакви или спорадични симптоми, на които доста често не се обръща внимание и се неглижират. Обикновено пациента сам забелязва, че зъбите му стават по къси с течение на времето.

Друго от което може да се оплаче пациента е спорадична чувствителност в някои зъби. Много често пациентите се оплакват от болка при консумацият на студени храни и напитки. Това се дължи на загубата на емайл и откриването на подлежащ дентин, който е чувствителен на разнители.

Когато загубата на твърди зъбни тъкани е осезаема може дори да се забележи и промяна в лицевите етажи

Как се лекува зъбната абразия?

Лечението на зъбната абразия зависи от степента на изтриване на зъбните коронки. Ако атрицията е в начален етап тя може да бъде коригирана по няколко начина. Първоначално трябва да се установят факторите довели до това изтриване.

шина за лечение на зъбна абразия

шина за лечение на зъбна абразия

Ако е налице един бруксизъм (нощно скърцане със зъби), първоначално се изработва шина против бруксизъм. С нея пациента спи и не позволява да се трият зъбните редици една в друга.

 

След като е отстранен патологичния причинител на атрицията и тя е в ранен стадии загубените зъбни тъкани може да се възстановят с използването на фотополимер. Ако факторите в устата позволяват може да се използва фотополимер и да се направят фотополимерни пломби. Ако се налага може да се ползват овърлей или инлей. Това е за задните зъби, но всеки зъболекар трябва да прецени клиничния случай и ситуацията преди самото лечение.

 

Когато абразията е засегнала предните зъби и при тях има загуба на височина и структури може да се направят едни фотополимерни или т.нар бондинг фасети. Това пак зависи от състоянието в устата.

Когато процесите на изстриване са напреднали може да се стигне и до използването на ортопедични конструкции. Има клинични случай когато се налага да се използват цели обвивни коронки било то металокерамични или циркониеви за да се спаси даден зъб.

Ако зъбите са абразирани повече от две трети от клиничната им коронка и вече е забележимо едно понижаване на захапката може да се стигне дори до девитализация на дадени зъби, щифтово изграждане на зъбите и протезирането им с коронки.

Ако в зъбната редица има дефекти и извадени зъби то тогава може да се стигне до прилагането на ортопедични конструкции като коронки, мостове и импланти. Това пак зависи от находката в устата на пациента и от преценката на зъболекаря.

Съществуват и случай когато се налага оперативно удължаване на клиничната коронка за да може да бъде приложено някакво ортопедично лечение, протезиране и повдигане на захапката. Това са отделни случай.

Зъбната бразилия може да се лекува и чрез прилагане на бондин методи. При тях се нанася послойно фотополимер за да се коригират изтрити зъби и да се постигне правилна анатомична форма.

Какви са последствията от абразията на зъбите?

Ако не се лекува зъбната абразия може да доведе до няколко значителни проблема за здравето.

Един проблем, който се получава от нелекувана абразия е свръхчувствителноста на зъбите. Поради разрушаването и изтриването на емайла на зъба се откриват дентиновите тубули и започва да се усеща болка особено при консумация на студени храни и напитки.

Друг проблем свързан с нелекувана абразия е нарушаването на междузъбните контакти. Това води до по-голямо задържане на хранителни остатъци. Това от своя страна доведе до развитието на бактериална зъбна плака, която може да предизвика кариес или гингивит,

Ако зъбната абразия не се лекува с течение на времето може да се стигне до спадане на долният лицев етаж. Това може да доведе до асиметрият и отклонение в пропорциите на лицето.

Ако не се лекува правилно зъбната абрази и некариозните заболявания на зъбите може да доведат и образуват проблеми и на темпоромандибуларната става. Вследствие на падането на лицевите етажи и намаляване на дължината и обемите на зъбните коронки може да се получат различни видове дислокации на ставата или различни видове артрити и артрози на самата става.