0898 582 084

Води за уста

  • Posted by Д-р Стоян Маринов
  • On 31/01/2013

Какво е вода за уста?

Вода за уста са лекарствени продукти подпомагащи личната орална хигиена на пациента. Според състава си водите за уста са много различни. Те биват разделяни на води за уста съдържащи: хлорхексидин, четвъртични амониеви соли, флуориди, метални соли, триклозан, билкови екстракти, прополис, водороден прекис, хексетидин и различни видове ензими. Всички те имат различен химичен състав и се използват за различни цели. Също така имат и различни плюсове и минуси, както и сфери на приложение.

Води за уста

Води за уста

Водите съдържащи хлорхексидин до момента остават златен стандарт в стоматологичните практики за предотвратяването на орални инфекции.

Хлорхексидинът представлява мощна антисептична молекула, която унищожава множество патогенни бактерии, вируси и спори в устната кухина и също така инхибира развитието на плаковия биофилм като. При двукратно дневно използване на 10ml хлорхексидин 0,2% се наблюдава значително повлияване на инфекциите.

Приложението на този вид води за уста се препоръчва при наличието на гингивит, пародонтит, стоматити, афти, след пародонтални операции, екстракция на зъби или мъдреци, след поставяне на импланти, след осъществяване на професионална орална хигиена. Използването на такива препарати не трябва да бъде самоинициативно от страна на пациента, а насрочено от неговия стоматолог.

Освен положителните страни на хлорхексидиновите препарати се намират и доста негативни и странични реакции. При прекомерна и не точна употреба се наблюдава преоцветяване на езика, зъбите и някой пломби. Също така може да настъпи десквамация(олющване) на части от букалната и лабиалната лигавица, усещане за горчив вкус и променя вкусовата рецепция. При продължителна употреба може да доведе до подуване на паротидните слюнчени жлези и да имитира болестта „заушка”.

При употребата на такива води за уста пациентът трябва да спазва предписанията на стоматолога и да прочете упътванията към съответния медицински продукт. Хлорхексидиновите води за уста са непрепоръчителни за деца под 6 годишна възраст и при употреба винаги трябва да бъдат разредени в указаните на шишетата милилитри. Хлорхексидин се използва в таблетки за смучене при ангини, възпалителни заболявания на дихателните пътища и като дезинфектант за ръце.

Постоянната употреба на води съдържащи хлор хексидин не е препоръчителна. Те се използват за бързото повлияване на ифекции и патологични състояния в устната кухина. Използването им трябва да е назначено от зъболекар и да се следи за правилната им употреба.

За да бъде която и да е вода за уста ефективна е необходимо първоначално да се проведе процедура по почистването на зъбен камък плака и налепи. В зависимост от заболяването зъболекаря може да предпище на пациента и използването на паста за зъби също съдържаща хлорхексидин

Повечето води съдържащи амониеви соли съдържат цетилиридин. Това е химичен продукт действащ върху бактериите и други различни микроорганизми в устната кухина и гърлото. Прилага се под формата на вода и таблетки за смучене.

Водите съдържащи амониеви соли проникват в плаката по-трудно като това налага по-честата им употреба(около три пъти на ден). Те също имат странични реакции – преоцветяване на меките и твърди тъкани в устата. При поглъщане на по-голямо количество от препарата може да се предизвика гадене повръщане обрив и сърбеж. Тези води за уста също се изписват от зъболекар при провеждането на дадено стоматологично лечение.

Водите за уста, съдържащи флуориди са също широко разпространени. На пазара се предлагат огромно разнообразие от марки. Тези води за уста имат по-голямо приложение при превенция на кариес.

Те са с богато съдържание на флуорни йони, които спомагат за реминерализацията на зъбите, а също така препятстват полепването и развитието на потенциалните кариесо-образуващи микроорганизми. Наблюдава се намаляване на болките при пациенти, страдащи от повишена зъбна чувствителност (hiperstesia eburnea). Те проникват по-малко в зъбната плака и за това по-слабо инхибират(потискат) нейното развитие.

Тези води могат да се използват от деца над три годишна възраст с цел превенция от кариес. Страничните реакции са по-малко от колкото при другите води за уста. Важно е да се знае, че не трябва да бъдат поглъщани. Тези води за уста са подходящи за деца при поникването на постоянните им зъби защото са източник на флуор. Тяхната употреба спомага за провеждането на локална екзогенна флуорна профилактика. .Употребата на тези води за уста трябва да се следи от родителя и зъболекар. Детето не бива да ги поглъща защото поглъщането на  водата за уста може да доведе до флуороза

Водите за уста, съдържащи метални соли не са популярни у нас. Най-често те съдържат цинкови съединения, които попадат в естествени резервоари в устната кухина. В тях се използва цинков цитрат, който се разпада за около 45 секунди в слюнката. При проникване в бактериалната плака обаче той остава активен до 8 часа.Като през това време се наблюдава инхибиция на плаката.

Водите съдържащи триклозан са създадени като средства за подпомагане на оралната хигиена и опоненти на хлорхексидиновите препарати. Те имат задоволителни свойства доближаващи се до тези на хлорхексидина, но при тях се забелязва отсъствие на странични реакции.

Препаратите на билкова основа съдържат етерични масла, прополис, феноли и др. Те не притежават силно изразен антиплаков ефект, но за сметка на това имат силен противовъзпалителен ефект. Тези препарати съдържат различни билкови екстракти и стабилизатори. Препоръчват се при афти, афтози, стоматити, мукозни лезии.

Други води за уста подобни на тези, съдържащи етрични масла, са обогатени с ензими. Те съдържат екстракти от алое, лизозим, лактоферин, лактопероксидаза, глюкозооксидаза, ментово масло и др. Те имат почистващо действие подобно на естествената слюнка. Тези води за уста могат да се ползват ежедневно. Могат да се употребяват при наличието на различни орални лезии, тъй като спомагат за бързото епителизиране и възстановяване на устната лигавица.

Оксидиращите води са на базата на препарати съдържащи оксидиращи агенти и са с минимален избелващ ефект. Имат малък супра и суб гингивален проникващ в плаката ефект. Имат малък плакинхибиращ ефект и леко противовъзпалително действие.

Кога се използват води за уста?

Водите за уста са средства спомагащи ежедневният плак контрол. Някои ги наричат „химическа четка за зъби”, което е малко неточно. Водите се използват за допълнително химично потискане на развитието на бактериалната флуора в устната кухина.

След правилното почистване на зъбите от страна на пациентите със стандартните средства – четка за зъби, паста за зъби и конец за зъби се изчаква няколко минути, след което пациентите се жабурят с водата за уста около 1 минута. Препоръчително е след вечерното измиване на зъбите да последва лягане на пациента за да може химическият агент във водата да полепне по зъбните повърхности и да действа през цялата нощ. Водите се използват след различни дентални манипулации а и по време на тях в ежедневната практика.

Водите за уста се използват при различни болестни състояния в устната кухина под вещото наблюдение на зъболекар. Ако даден пациент има натрупан зъбен камък и зъбна плака те трябва да се премахнат професионално от зъболекар за да може водата за уста да има възможност да осъществи химическото почистване на зъбните тъкани и оралните лигавици. При дадени лечения на хора с пародонтоза вода за уста може да бъде вкарана в съответните пародонтални джобове за да има максимален ефект върху бактериите в устата.

Всеки ли пациент може да ползва води?

Всеки пациент, който няма проява на непоносимост към съставките на водите за уста може да ползва такива препарати. По принцип те се назначават от лекаря по дентална медицина – зъболекар след снемането на пародонтален статус и направата на план за лечение. След почистването на зъбният камък и отлаганията на зъбите на пациента се назначава вода за уста, която е най-подходяща за неговия клиничен случай.

Водите за уста не се препоръчват за деца. Риск е че малките деца, които не са следени от родител могат да погълнат водата за уста и това да доведе до нежелани реакции. Съществуват обаче води за уста специално предназначени за деца и на техните опаковки е означена възрастовата група за която са предназначени.