0898 582 084

Вредни храни разрушаващи зъбите

 • Posted by Д-р Стоян Маринов
 • On 26/09/2022

Вредни храни разрушаващи зъбите

Съществуват множество вкусни вредни храни водещи до разрушаване на зъбите. Съществува митът, че всичко вкусно е вредно или от него се дебелее. Има определени храни и напитки които при прекомерно консумиране може да доведат до проблеми със зъбите и развитието на определени заболявания, като: зъбен кариес, зъбна ерозия, възпаление на венците и др. Ограничаването на консумацията на определени храни е от голяма важност за запазване на здравето и красотата на усмивката. Разбира се за да сме здрави трябва да имаме правилно и разнообразно хранене.

Кои са вредните храни водещи до разрушаване на зъбите?

Различните храни може да доведат до различни проблеми със зъбите и венците. Общоприето е мнението, че всички захарни изделия и сладкиши вредят много сериозно на зъбите и това е вярно.  Също така е прието да се смята, че плодовете и зеленчуците са много полезни в суров вид.

вредни храни водещи до разрушаване на зъбите

вредни храни водещи до разрушаване на зъбите

Това е донякъде вярно, но не се отнася и за зъбите, те могат да доведат до друг вид проблеми със зъбите.

Като вредни храни водещи до разрушаване на зъбите може да се класират всички храни метаболизиращи се до прости монозахариди и захари. Вредни са също и солените на пръв поглед храни като чипсове, соленки, бисквити, солети и др.

Храни водещи до кариес:

Храните предизвикващи кариес са много и най-различни. Към тях спадат всички храни съдържащи захар. Най-вредни тук са най-популярните, вкусни и желани от всички БОНБОНИТЕ. Те съдържат над 80% захар, а и преседяват дълго време в уста, което е пагубно за емайлът на зъбите. Също така са вредни и различните шоколади, захарни петлета, захарен памук, бисквити, желирани бонбони, близалки и др.

Също доста вредни са и различните газирани напитки и голяма част на натуралните сокове. В тях се съдържа голямо количество захар и различни видове киселини водещи до извличани на калции и минерали от емайла на зъба.

Храни водещи до разрушаване на зъбите:

Инициалното разрушаване на зъбите може да се означи като зъбна ерозия, въпреки че не е много правилно формулирано така.

полезни храни

полезни храни

Храните водещи до разрушаване на зъбите и предизвикващи зъбна ерозия са богатите на киселини храни.

Това могат да бъдат богатите на киселини цитрусови плодове като лимони, портокали, грейпфрути, киви и др.

При напитки това са разбира се натуралните сокове, виното, балсамовият оцет, фрешовете, лимонадите и газираните напитки.

Богатите на киселини храни съдържат плодова и лимонена киселина, а напитките освен лимонена и фосфорна, което води до извличане на йони и отслабване на имейлът. Когато се прекалява с такъв тип храни и напитки рискът от развитие на ерозия и абразия на зъбите е значително по-висок.

Алкохолът вреден ли е за зъбите?

Алкохолът сам по себе си пряко не уврежда зъбите, но може да доведе до преоцветяване на зъбите и те да потъмнеят. От друга страна той влияе на други органи и на общото здраве, което от своя страна отново ще рефлектира и доведе до проблеми и със зъбите.

Приетото схващане, че при зъбобол жабуренето с ракия ще помогне е абсолютно грешно и може да доведе до развитието на по-сериозна патология.

Как да се предпазим от разрушаване на зъбите?

За да се предпазим от разрушаване на зъбите трябва да спазваме няколко прости правила:

 • Редовно посещение на зъболекар или дентална клиника.
 • Намаляване на консумацията на сладко и вредни храни.
 • Намаляване на консумирането на кисели плодове.
 • Намаляване на приемът на газирани напитки и фрешове.
 • Ако се приемат такива напитки да е със сламка.
 • Да се поддържа добра орална хигиена.
 • След хранене устата да се изплакне с чиста вода.
 • Да не се прилагат плодови диети и много строги пости.
 • Да се приемат храни богати на калций и минерали като сирене и кашкавал.
 • Храненето да не завършва с десерт богат на захар и с парче сирене например.
 • Редовно почистване на зъбен камък и провеждане на професионална орална хигиена.

Кои храни са полезни за зъбите?

Има множество храни, които са доста полезни за зъбите. Те ще бъдат подробно описани в друга статия, но сега ще загатна за тях бегло. Много полезни за здравето на нашите зъби са млечните продукти като мляко, сирене, кашкавал и производните им. Също така са полезни и зеленчуците като: моркови, зеле, салата, рукола, зелен фасул, краставици и други. Те съдържат фибри и почистват зъбите.

ядки полезна храна за зъбите

ядки полезна храна за зъбите

Ядките като бадеми, фъстъци, кашу също не вредят на зъбите, разбира се ако не предизвикат случайно някава пукнатина или счупване, но тя не се дължи на свойствата на ядката а на патология възникнала в самия зъб.

Месото и рибата също са полезни за оралнотони здраве защото съдържат птотейни, които помагат за изграждането на меките ни тъкани. А също съдържат витамини, минерали и флуор за заздравяване на зъбите.

От напитките най-полезна за зъбите е нормалната чиста вода, било то обикновенна или минерална. Също така чаят е много полезен защото съдържа големи количества флуор, които зазравяват емайлът на зъба.