0898 582 084

Гангрена на зъб

  • Posted by Д-р Стоян Маринов
  • On 13/04/2023

Гангрена на зъб или зъбна некроза

Гангрена на зъб е често срещана патологична находка в денталните практики. Това представлява заболяване на нервите на зъба, което е възпалително заболяване с продуциране на гноен секрет. Възпалението е  тотално и необратимо. Пулпната гангрена може да бъде отворена гангрена или затворена гангрена. Това зависи от това дали пулпната камера е отворена или затворена. Също така гангрената може да бъде суха или мокра. Това зависи от наличието или липсата на секреция.

гангрена на зъб

гангрена на зъб

При наличие на пулпна некроза зъбът е не витален. При това състояние зъбният нерв е некротизирал и зъба е нечувствителен на външни дразнители. Интересно е, че при наличие не пулпна некроза много често не се наблюдава инфекция в некротизирал нерв.

В дадени моменти зъбната гангрена е доста проблематична защото причинява много силна внезапна болка. Обикновено това се случва, когато организмът реагира към антигените и токсините отделяни от некротизиралият нерв. Също така ако некротичният нерв бива колонизиран от микроорганизми започва развитието на гнойна инфекция, която също е много болезнена.

Множество автори определят зъбната гангрена и некрозата на нерва на зъба като краен стадии в развитието на пулпитът. Други определят това състояние като първата крачка към развитието на периодонтит-гранулом.

Симптоми на зъбната гангрена.

Първо да отбележим, че зъбата гангрена е продължителен и бавен процес. На фона на бавното протичане на заболяването симптоматиката е внезапна и остра. Обикновено зъбната гангрена започва със силна остра внезапна болка. Болката е много остра и специфична. Много пациенти казват „зъбът ми направо ще експлодира“. Също така не рядко хората се оплакват от това че усещат даденият зъб по-висок от другите зъби.

При стерилна зъбна некроза симптоми може да липсват. В устата се наблюдават интактни зъби без видими промени по тях или зъби с малко по-големи пломби. Също така може да се наблюдават и зъби с ясни признаци на невитални зъби, зъби с характерно променен цвят-потъмнели.Не рядко се срещат и зъби с големи кариозни лезии или фрактурирани зъби.

При изследване на даденият зъб с термични дразнители той не реагира на топло и студено с характерната чувствителност или болка. При електрометрично изследване с ток-електроодонто диагностика ЕОД зъбът не реагира.

Причини за развитие на пулпна некроза и гангрена.

Причините за този вид патология в устната кухина все още не са на 100% изяснени. Когато говорим за некроза на зъба там причините може да бъдат механични причини като различните видове травми. Също така може да бъдат химични (различни видове киселина) и термични (прегряване на зъба). Пулпна некроза може да се провокира и в следствие на лечение на дълбоки кариеси.

При зъбната гангрена причините освен горе описаните  механични, химични съществуват и биологични причини. При гангрена има вече развитие на възпалителен процес, който се провокира от различни гнойно продуциращи микроорганизми.

Лечение на зъбна гангрена.

Лечението на това заболяване се извършва от зъболекар / ендодонтис / в дентална клиника. Обикновено то се провежда по спешност, защото пациентите идват в денталната клиника със силни болки. Лечението на гангрена е стандартно енднодонтско-кореново лечение. Лечението има своите особености.Първоначално зъбът се отваря (това е абсолютно безболезнено). Лечението може да се извърши и с дентален микроскоп и лазер. Това са нови методи на лечение и дават много добри резултати.

След отварянето следва обилно промиване с помощта на съответните разтвори. Следва много добро инструментиране и разширяване на каналите на зъба. След правилната обработка следва поставяне на лекарства в каналите на зъба. След стихване на острата симптоматика и възстановяване следва запълване на кореновите канали.

Когато е приключило цялото лечение и каналите са запълнени следва да се направи рентгенова снимка. Следва завършване на лечението с поставяне на пломба или изграждане на зъба.

Има ситуации, при които зъбите поразени от гангрена или некроза не могат да се лекуват консервативно и да се проведе стандартно кореново лечение. В такива случай може да се стигне до изваждане на проблемният зъб.

Антибиотик при зъбна гангрена.

В дадени случаи, ако пациентът има оток и подуване на меките тъкани може да се наложи и употребата на антибиотик приет през устата. Приемът на антибиотици трябва да бъде назначен от зъболекар. Освен антибиотик при зъбна гангрена се предписват и нестероидни противовъзпалителни средства за намаляване на болката и чуствителността.

Колко време се лекува гангрена на зъб?

Според патологичната находка лечението на гангрената на зъб може да е доста бавен процес. Когато има развитие на гноен процес с наличие на гнойна секреция лечението е по-бавно и изисква време за спиране на секрецията и симптоматиката. Лечението може да отнеме от няколко седмици до няколко месеца.