0898 582 084

Гингивектомия

 • Posted by Д-р Стоян Маринов
 • On 22/11/2022

Какво е гингивектомия?

Гингивектомия е хирургична процедура, при която се премахва малка част от венеца т.нар гингива. Това е най-старият метод за лечение на пародонтални заболявания. Исторически данни сочат че датира още от 18-ти век. Гингивектомията може да бъде направена по стандартен конвенционален начи със скалпел или по модерен начин с помощта на лазер. Когато се прави чрез употребата на лазер се нарича лазерна гингивектомия. Това е микрохирургична оперативна техника и е напълно безболезнена за пациента.

гингивектомия

гингивектомия

Съществуват два основни метода на гингивектомия- обикновенна и радикална. Когато се прави обикновенна гингивектомия се премахва само венечен джоб, а когато е радикална се премахва и наличен костен джоб. Обикновенно този тип процедури са свързани и с гингивопластиката. Това е отделна процедура за подобряване естетичният вид на венците.

Кога и защо се прави гингивектомия?

Много често се налага да се прави гингивектомия преди естетически лечения като например възстановявания с директен бондинг или фасети. Налага се да се прави първо тази процедура за да се постигне баланс между червената и бялата естетика в устната кухина. Този етап е от изключителна важност за постигане на баланс между белите зъби и розовите венци за постигане на максимална естетика.

Гингивектомия се прави и за предотвратяване на наличието на възпаление на венците, като гингивит. Тогава се премахва възпалената тъкан и се отстраняват всички неблагоприятни фактори от кореновата повърхност на зъбите с цел премахване на инфекцията.

Гингивектомия може да се направи и при наличие на една гингивална усмивка. Гингивалната усмивка е състояние, при което при усмивка се виждат повече от 2 мм от самата гингива- венеца. При това състояние зъбите изглеждат малки и венеца изпъква най-много при една широка усмивка.

Козметични корекции също са индикации за направата на гингивектомия. Това са гингивалната усмивка както вече бе споменато, а също и прорастането на винците известно като гингивална хиперплазия. Също гингивектомия се прилага и при удължаване вида на коронките за да изглеждат зъбите по-големи.

Ето и общите индикации за прилагане:

 • Лечение на гингивално възпаление;

 • Повлияване на венечните и костни джобове;

  показания за гингивектомия

  показания за гингивектомия

 • Гингивална хиперплазия;

 • Гингивална фиброматоза;

 • Естетични корекции;

 • Гингивална усмивка;

 • Некроза на папили;

 • Други индикации;

Има ли противопоказания за направата на гингивектомия?

Съществуват определени контра индикации за направата на гингивална хирургия. Такива противопоказания може да бъдат от общ и локален характер. Те се предценяват от лекуващият зъболекар при снемането на анамнезата и прегледа на пациента.

Противопоказания от локален характер.

Такива противопоказания са няколко. Те могат да бъдат изброени по следният начин:

 • Силно занемарена орална хигиена;

 • Наличие на много дълбоки джобове;

 • Наличие на удебелена алвеоларна кост;

 • Интра алвеоларни джобове и дефекти на самата кост;

 • Различни възпаления на лигавицата и меките тъкани;

Противопоказания от общ характер:

 • Някой системни заболявания;

 • Захарен диабет;

 • Сърдечно съдови заболявания;

 • Атеросклероза;

 • Прием на антикоагуланти;

 • Болести на кръвосъсирването;

 • Хипертиреоидизъм;

 • Наличие на туморни заболявания

 • Химиотерапия;

 • Лъчетерапия;

 • Прием на бифосфонати;

Кои пациенти са подходящи за гингивектомия?

Всеки един пациент, който има данни за направата на гингивектомия е подходящ за прилагане на процедурата. Обикновено тя се прави, когато е налице едно гингивално разрастване на венечните папили и наличие на гингивално възпаление-гингивит. Също се прави при наличие на бактериална инфекция или травмиране на самите венци.

Гингивектомия се прилага, и като част от плана на лечение на пародонтоза и редукция на джобове. Също така се прилага и преди или след ортодонтски лечения при изправяне на зъбите с помощта на брекети и апаратчета.

Освен при тези показания чрез премахването на част от гингивата се осигурява допълнителна видимост и възможност за правилно и тотално премахване на наслоеният зъбен камък и зъбна плака. По този начин се осигурява благоприятна среда за настъпване на оздравителен процес и възстановяване на правилният физиологичен контур на венеца.

Какво е лазерна гингивектомия?

Лазерната гингивектомия е сравнително нов метод на работа. При нея традиционният стандартен подход е усъвършенстван и вместо обикновен скалпел се използва лазер. Напредъкът в медицината и стоматологията позволява употребата на високоенергийни лазери за този вид процедури. Лазерите са високоспециализирани и много прецизни, те позволяват бързо и лесно извършване на процедурата, като намаляват времето за зарастване на тъканите. Също така рискът от разпространение на инфекция е нищожен. Чрез отделената топлина се предизвиква ефект на каутеризация, при която освен намаляване на риска от инфекции се намалява и значително кървенето при тези манипулации. Даже спокойно можем да кажем, че това е безкръвна манипулация.

Какво да очаквате по време на процедурата?

Първоначално се поставя местна, локална анестезия. След като пациента е добре обезбелено и не усеща нищо се пристъпва към гингивектомията. Тъканите които е необходимо да се премахнат се маркират за да се знае какъв обем е необходимо да се отстрани.

След това с помощта на лазер или скалпел тези тъкани много внимателно се премахват.

гингивектомия при гингивит

гингивектомия при гингивит

Процедурата може да се извърши и с помощта на дентален микроскоп за по голяма прецизност. Ако по време на процедурата се открият дефекти на кореновата повърхност и грапавини те се заглаждат и отстранават със специални инструмент- кюрети.

След като се премахнат тъканите с помощта на лазер лекарят по дентална медицина оформя точният венечен ръб за постигане на максимална естетика и красота на меките тъкани. Ако е необходимо се прави ревизия и при нужда се премахват и дооформят меките тъкани.

Когато и тази стъпка приключи следва поставяне на лекарства и адаптиране на тъканите със специални превръзки. Пациента се инструктира как да подържа орална хигиена и какво да прави в домашни условия. Назначават се контролни прегледи.

Колко време трае процедурата?

В зависимост от обема на работа процедурата по гингивектомия може да отнеме от 10 до 30 мин. Това зависи дали се прави само на един зъб, на група от зъби или на цялата уста. Според клиничният случай лечението може да не завърши за едно посещение Ако се работи на сегменти може да отнеме и няколко посещения. Това се предценява от ситуацията и от лекуващият зъболекар.

Как се възстановява пациента?

Възстановяването на пациента е бързо и лесно, но това отново зависи от клиничната находка и обемът на самата манипулация. Възстановяването може да бъде в диапазона на 7 до 14 дни след процедурата.

След преминаване на упойката след няколко часа пациента може да усеща лека болка или дискомфорт на зоната където е направена операцията. За да намалим дискомфорта ние препоръчваме да се вземе обезболяващо още преди да е минал ефекта на упойката.

През следващите няколко дни не бива да се консумира груба и дразнеща храна за да не се наранят финните и нежни тъкани. Необходимо е по течно-кашава храна в диетата. Тютюнопушенето е добре да се избягва за да няма дразнене.

Пациентът се информира от лекуващият го стоматолог за поддържане на правилна и добра орална хигиена. Лекуващият го лекар трябва да информира пациента каква вода за уста може да ползва, каква четка и паста също.

Болезнена ли е процедурата?

В съвременната дентална медицина болката е сведена до абсолютният минимум. Всяка една процедура се прави под локална анестезия и пациента се чувства добре и не усеща никаква болка и дискомфорт.

Гингивектомия цена?

Цената на гингивектомия зависи от обемът на самата манипулация. Ко се прави на един зъб цената е по-ниска, но ако е на повече зъби или на цял сегмент цената се увеличава. Ако процедурата се прави с лазер цената също е по-висока.

Във Вашата дентална клиника извършвате ли пародонтална хирургия?

Да в дентална клиника СМ-Дентал консулт предлагаме и извършва цялата гама от пародонтални хирургични манипулации. Всяка една такава процедура се прави в специално обособената ни дентална операционна зала. Нашият екип от специалисти ще се погрижи да върне усмивката на всеки един пациент.