0898 582 084

Инструкции след вадене на зъб

 • Posted by Д-р Стоян Маринов
 • On 31/10/2022

Инструкции след вадене на зъб или хирургична намеса

Много пациенти се питат какво е необходимо да се прави от тяхна страна след като се извади един зъб. Поведението на пациента след изваждане на зъб или след хирургична манипулация в устата е много важно за да протече правилен оздравителен процес. Моля да се спазват инструкции за поведение след вадене на зъб.

инструкции след вадене на зъб

инструкции след вадене на зъб

За да има оздравителен процес след вадене на зъб всеки пациент трябва да полага определен набор от гржи за да не възникне възпаление и усложнения. Най-важните инструкции, които трябва да се спазват са съветите лично дадени от лекуващият зъболекар.

Ако не се спазват стриктно дадените инструкции може да се предизвика възпалителен процес, като алвеолит и това да е свързано с болки и проблеми за самият пациента за лекарят по дентална медицина.

Ние сме подбрали петнадесет съвета за пациентите, които най-често се дават след изваждане на зъб:

Моля спазвайте следните препоръки, за да протече нормално оздравителния процес.

 1. Не се хранете, не приемайте горещи, топли, газирани напитки, алкохол до пълното преминаване на упойката и възстановяване на чувствителността.

 2. НЕ пушете в деня на операцията.

 3. Не жабурете с течности и разтвори, не изсмуквам от раната, не бъркайте с нищо в нея, не махайте нищо от раната, не бъркайте с клечки за уши или клечки за зъби, пръсти и др.

 4. Сложете студено в часовете след операцията – найлонова торбичка с лед, увита в хавлиена кърпа. 15 минути охлаждате, 15 минути почивате за 2-4 часа.

 5. Започнете миенето на зъбите от вечерта след операцията, освен ако не сте получили други инструкции, без да четкате мястото на проведената интервенция.

 6. Нормално е през първите два дни следоперативния да имате оток, който може да расте. Ако след това подуването продължава, моля свържете се с нас.

 7. Нормално е да имате болки при преглъщане през първите два, три дни. Ако болките продължават и на следващия ден с тенденция за усилване, моля свържете се с нас.
 8. Ако имате болка, използвайте обичайните за Вас противоболкови средства /аналгин, аулин, парацетамол/ или тези предписани от нас.

 9. Ако сме Ви предписали антибиотик, моля започнете приема му възможно най-рано по предписаната схема.

 10. Не приемайте аспирин или кръворазреждащ препарат на своя глава а само след консултация с лекар.

 11. Моля не промивайте раната с вода, солена вода, ракия, спирти, йод, лайка или друго нещо. При нужда ние ще ви назначим час за грижа за постоперативната рана.

 12. Ако имате конци моля, не ги дърпайте и махайте самостоятелно.

 13. Моля не поставяйте сини сливи или компреси на мястото на раната.

 14. Моля не опъвайте устните и бузите с цел да покажете липсващият зъб, или оперативната рана на близки и познати.

 15. Моля в първите 4-5 дни след операцията да приемате по-мека, течно-кашава храна.

Какво ще се случи ако не се спазват инструкциите дадени от зъболекаря?

Най-често при неспазване на инструкциите след изваждане на зъб, се наблюдава отпадане на кръвният съсирек и развитие на възпалително заболяване наречено сух и по-рядко мокър алвеолит.

Освен това неприятно усложнение може да възникне абсцес, гнойно възпаление, флегмон и дори остеомиелит. Всички тези заболявания са възпалителни заболявания и протичат с влошено общо състояние на пациента.