0898 582 084

Лош дъх

  • Posted by Д-р Стоян Маринов
  • On 28/02/2013

Лошият дъх (халитоза) е проблем, с който се сблъскват много хора по света. Повечето от тези хора започват да се отчуждават от околните поради ред причини. Те нарушават социалните си контакти, придобиват ниско самочувствие, затварят се в себе си и се депресират. Някои от тях започват да се самонабеждават, търсейки вината в себе си. Голяма част от тези хора не знаят, че лошият дъх може да се дължи на здравословен проблем.

Причина за лошият дъх?

Лошият дъх се причинява от множество фактори, които трябва да бъдат подложени на анализ от съответният стоматолог, зъболекар или лекар. Някои от факторите водещи до халитоза са незначителни и лесно може да бъдат отстранени и пациента да подобри стандарта си на живот.
Основните фактори са: занемарената орална хигиена, различни видове бактерии, намалено слюноотделяне (болестта склеростомия), възпалени лигавици, разрушени зъби, синузит, абсцеси, захарен диабет, язва, белодробни заболявания, стомашно-чревни заболявания, бъбречни заболявания, кахексия, някои тумори, хора носещи стари протези, различни храни, алкохол, тютюнопушене.
При занемарената орална хигиена се натрупва зъбен камък по зъбите. Започват възпалителни заболявания на венците в следствие на което се отделят токсини, които са с лоша миризма. При тези заболявания в не редки случаи се наблюдава отделяне на гноист секрет от венечните джобове с лоша миризма.
При не добрата орална хигиена в устата започват да се развиват сяропродуциращи бактерии освен тях се заселват и анаеробни (не дишащи) бактерии, които разграждат захарите без кислород, в следствие на което се отделят вещества с неприятна миризма.

Лош дъх

Лош дъх

Тези възпаления могат да бъдат повлияни чрез правилна стоматологична помощ.
Наличието на кариозни зъби и силно разрушени корени също довежда до лош дъх.Това са поправими неща, ако се вземат навременни мерки.
Намаленото слюноотделяне при някои болести като болеста ксеростомия, синдрома на Микулич или при прием на лекарства водят до заселването на бактерии.От друга страна постоянното слюноотделяне води до естествено почистване на лигавиците и зъбите.
При болести като синузита се наблюдава гноист секрет в синусите.Тъй като носната и устната кухина са свързани този гноист секрет се стича към гърлото и отделя неприятна миризма.
При болестите като диабет, белодробни заболявания, язви на стомаха и дванадесетопръстника, някои орални тумори и бъбречни заболявания се наблюдава промяна на дъха, свързана с промяна на метаболитните процеси в организма.
При хора,които носят дълго време снемаеми цели или частични протези придобиват халитоза. Това се дължи на просмукването на орални течности в пластмасата. От друга страна занемарен

ата хигиена на протезните конструкции също в голяма степен влошава миризмата.
При приемане на някои видове храни също се променя дъха на пациента както и при консумация на алкохол или тютюневи изделия.

Какво да правим, ако се появи дъх от устата?

При усещане на промяна в дъха е наложително да се потърси помощ от дентален лекар, зъболекар тъй като това може да бъде симптом за множество различни заболявания.
Много от пациентите дъвчат дъвки, използват спрейове, смучат ментови бонбони, използват освежители с цел прикриването на неприятната миризма. Всички гореописани способи са временно решение на проблема, понеже ефектът е малотраен. Отлагането на преглед при стоматолог и зъболекар може да доведе до сериозни проблеми.

Имате ли някакви съвети за подобряване на лош дъх в устата?

Абсолютно изчезване на дъха няма. Той може да бъде сведен до минимум при поддържането на една добра орална хигиена съчетана с професионална хигиена провеждана на всеки шест месеца от стоматолог. Пациентите трябва да мият зъбите си поне сутрин и вечер. Да не забравят измиването на езика, тъй като по него има вкусови папили, които са грапави и между тях също могат да се задържат хранителни остатъци и бактерии. Използването на конци за зъби и води за уста също намалява значително халитозата – лош дъх. Хубаво е след хранене зъбите да се изплакват с вода и да се дъвчат дъвки без захар, за нормализиране на киселинността в устата. Тази мярка предпазва и от кариозни заболявания по зъбите.
Спазването на правилна диета, може да доведе до подобряване на халитозата. Употребяваните храни е добре да бъдат зеленчуци като например моркови, салати, репички, зеле и т.н. Изобщо храните, богати на фибри и витамин С, спомагат за самоочистването на зъбите и стимулират отделянето на слюнка.

Редовните прегледи при зъболекар и подържането на орална хигиена е водещо действие за премахването на лошият дъх. Професионалната хигиена извършваща се в стоматологичният кабинет от дентален хигиенист или зъболекар спомага за здравето на венците и предпазва пациента от проявата на гингивит и пародонтоза. При тези гореописани болести винаги се наблюдава лош дъх. Спазването на диета също е много важно за избягването на лошият дъх. Консумирането на храни съдържащи лук и чесън води до временна промяна на дъха.