0898 582 084

Няколко невярни неща за пародонтозата

  • Posted by Д-р Стоян Маринов
  • On 28/08/2022

 

пародонтоза

пародонтоза натрупване на зъбен камък

Какво трябва да знаем за пародонтозата?

Пародонтозата е възпалително заболяване, което може да се лекува ако се вземат навреме правилните мерки. Съществуват няколко мита и неверни неща свързани с пародонтозата ( пародонтита) , които витаят из виртуалното пространство. Те могат да бъдат срещнати в различни форуми и сайтове. Голяма част от тях са абсолютно неверни  и освен информационна заблуда могат да навредят сериозно на здравето ни. В натоящата статия ще разгледаме няколко мита свързани с пародонтозата. Една от големите заблуди е:

1)      „Пародонтозата не се лекува”!!!

Не е вярно пародонтозата се лекува, когато се хване на време. Тя може да бъде акуратно повлияна  чрез почистване на зъбен камък и зъбна плака. Прави се професионално почистване от зъболекар. Особено се набляга на подвенечното почистване. Освен чрез конвенционалните методи за лечение чрез почистване се прилагат в стоматологичната практика голям набор от различни видове операции и лечения.

пародонтозата води до възпаление на венците

пародонтозата води до възпаление на венците

Метода на лечение зависи от вида на пародонтозата и вижданията на зъболекаря. В съвременното зъболечение се прилага и широка гама от различни видове костозаместители и различни манипулации за възпиране на пародонталното възпаление.

2)      „Пародонтозата се лекува с антибиотици”…

Пародонтозата е възпалително заболяване, това е безспорен факт. Не всяко възпалително заболяване се лекува с шепа хапчета или антибиотици. Съществуват видове пародонтоза, при които се налага пиене на антибиотици, но при по-голямата част от нозологичните единици това не се налага. Антибиотична терапия се налага на пародонтални заболявания свързани с широки некрози на тъкани или при пародонтоза с гноен характер, но не и при банална плак индуцирана пародонтоза. За да има правилно лечение трябва да се определи какъв вид е пародонтозата. Това се прави от зъболекар/стоматолог  след определени изследвания. Когато се налага прием на антибиотици и антибиотична терапия се прави по определена назначена от зъболекар. Приемът на антибиотик се прави след първоначален тест на микроорганизмите към какво са чувствителни и към какво резистентни.

3)      „Пиите RODOGYL поне веднъж годишно профилактично”. „RODEJYL” е антибиотик за лечение на пародонтозата???

 

Това също е мит. Няма профилактично приемане на антибиотик. Първо приема на антибиотик няма по никакъв начин да реши проблема с пародонтозата  ако няма правилен план на лечение и ако зъбният камък и зъбната плака не са добре изчистени от зъболекар.   Второ антибиотика ще потисне имунната система на пациента. Това може да има неблагоприятно влияние за здравето на пациента. Трето може да доведе до дисбактериоза. Това е умъртвяване на нормалните бактерии в устата и червата което води до развитие на гъбички, вируси и диарии. Четвърто може да предизвика алергия. Антибиотиците могат да предизвикат и покачване на чернодробните ензими и куп други главоболия. Ако дадени микроорганизми не се повлияват от родожил като антибиотик те могат да мутират и да станат свръх резистентни и към други антибиотици. Друга причина е да не се приема  родожил е че той чисто фармакологично няма разпределение в тези места на организма. Той се екскретира чрез слюнката и е подходящ за някои инфекции но не и за пародонтоза.

 

4)        „Не си чистете зъбният камък за да не ви се разклатят зъбите”,… да ама не.

 

Това е пълна глупост. Все едно някои да каже не си мийте ръцете ще си увредите ноктите. Зъбният камък е образуван от стотици трилиони бактерии, хранителни остатъци, разлагащи се тъкани и клетки, захари, полизахариди, вируси и какво ли още не. Наличието му е една от причините за възникване на пародонтозата и ако не бъде правилно премахнат не може да става дума за лечение или въобще за орално здраве. Силно занемарената орална хигиена и наличието на зъбен камък са двете основни причини за развитието на пародонтоза и последващата загуба на зъби. Много хора си мислят, че зъбния камък е нещо нормално и „шинира” зъбите, но е точно обратното. С неговото натрупване бактериите в него разрушават пародонтални влакна, които държат зъбите към костта и лека полека избутват венеца и разклаща зъбите. С течение на времето те се разклащат и или падат от само себе си или се вадят от зъболекар.

 

5)      „Оралонто здраве не е свързано с общото здраве”.

 

То е абсолютно грешно твърдение. Устата е неразделна част от човешкото тяло. Тя както всеки друг орган има свои тип патология, която е свързана с цялостното здраве на организма ни. Голяма част от животозастрашаващи заболявания имат първоначална изява в устната кухина. Вашият зъболекар може пръв да види изявата на  някои симптоми на определени заболявания и да ви насочи към специалист. В устат нормално виреят и живеят огромно количество микроорганизми. Някои от тях са сериозно патогенни. Те могат да проявят своята вирулентност при едно спадане на имунитета на организма например. Поради наличието на това голямо количество бактерии устата се счита за най-мръсният орган на човешкото тяло. Голяма част от бъбречните заболявания, заболявания на храносмилателния и гастроинтестиналния тракт имат изява в устата, болест на крон, захарен диабет, имунодефицити, мононуклеоза, някои метаболитни заболявания и много други.

 

6)      „Кървенето на венците е нормално”.

 

Кървенето на венците не е нормално!!! Това е голяма заблуда. То е признак на възпаление на венците. Когато венците се възпалат капилярите се разширяват и се пукат. Тогава настава кървене от венците. Явен признак на възпаление е кървенето при миенето на зъбите. Когато четката мине покрай възпалните венечни папили те започват да кървят. Това се проявява защото тъканите са рехави, а капилярите в тях разширени поради възпалението. Кървенето на венците е явен признак на гингивит. То може да бъде разрешено с почистване на зъбен камък и зъбна плака и едно хубаво полиране.

 

7)      „Лечението на възпаленията на венците е болезнено”.

В съвременната дентална медицина се използват упойки. Всички неприятни чувства са минимализирани и болка не се изпитва. В голям процент от случаите редица манипулации се извършват дори и без наличието на упойки, тъй като са безболезнени. Възпалението на венците първоначално се лекува чрез почистване на зъбен камък и зъбна плака от зъбите, корените на зъбите и венечните джобове.

8)      „Загубата на зъби прогресира  с течение на възрастта”.

 

Много хора приемат липсата на зъби като нещо нормално, а то не е. Често се чуват думите ”…е един изваден зъб, голяма работа, нали имаш още 28…”. Ваденето на един зъб лека полека води до ваденето на още един, и още един, и…

Ако се поддържа правилна орална хигиена и редовно се ходи на зъболекар това твърдение, че когато човек остарява остава без зъби е напълно нереалистично. Редовната профилактика намалява рисковете от развитие на кариес и пародонтални заболявания. Почистването на зъбен камък веднъж на 6 месеца помага за спирането на развитието на пародонтозата. А тя се явява като основна причина за загубата на зъби сред възрастното население.

 

9)      „Бременните не трябва да ходят на зъболекар”.

Това твърдение също е невярно. Всеки зъболекар е достатъчно обучен да може да окаже дентална помощ на бременна жена.  През бременността микрофлората в устната кухина се променя в следствие на хормоналната стимулация и въглехидратното хранене. Поради тези факти трябва да се правят стоматологични прегледи.

10)   „При бремените не трябва да се чисти зъбен камък”.

 

Това твърдение е също невярно. По време на бременността може да се премахва зъбният камък без странични вредни последствия за бъдещата майка и за плода. Все пак зъбният камък е съставен от бактерии, които натоварват организма в пъти повече отколкото почистването с ултразвук. Когато дадена жена е бременна тя трябва да посещава зъболекар за да се следи нивото на здраве на зъбите й и на лигавиците.