0898 582 084

Орална хигиена при бременност

  • Posted by Д-р Стоян Маринов
  • On 24/05/2013

Как се поддържа оралната хигиена при бременност?

Всяка жена през живота си се сблъсква с бременността. През този период женският организъм претърпява редица хормонални и физиологични промени. Подържането на Орална хигиена е важна за здравето на плода, а и на самата жена. Това е важен и Орална хигиена при бременностотговорен момент за жената и за неиното дете. Промените в организма разбира се не подминават и устната кухина. В нея лигавиците стават значително по-раними. Кръвоностните съдове в лигавиците са по- разширени и много по- лесно може да има кървене. Хормоните от друга страна пък  стимулират растежа на бактериите в устата. Също така през бременността организмът е по-отслабен защото се отделят по-голямо количество хранителни вещества за плода.

Защо е важна хигиената?

Подържането на орална хигиена е от изключително значение за здравето на родилката. Съществуват редица изследвания, които показват, че жени ,страдащи от заболявания на венците и лигавиците в устата раждат преждевременно или децата не са с нормално тегло за новородени. През този период бъдещата маика е необходимо да посещава освен екипа следящ бременността, а и лекаря по дентална медицина. Бременните или тези жени, които планират бременността си е добре да премахнат зъбният камък от зъбите си. Чрез премахването на зъбният камък се намалява бактериалното тегло и възпаленията в устата. Доста бременни занемаряват хигиената си което е много неправилно. Много от тях казват, че след бременността са им се развалили зъбите. Това се получава при едно намаляване на грижите за оралното здраве.

Стоматологът трябва да обясни на бъдещата маика как да си мие правилно зъбите и как да подържа оралната хигиена на детето си. По време на бременост е необходимо да се мият зъбите поне по два пъти на ден. Не трябва да се нарушава ежедневната хигиена. В първите дни когато се забелязва сутрешното гадене и повръщане е необходимо по-голямо внимание, тъй като киселините от стомашното съдържимо могат да причинят дедени увреждания по зъбите и венците. Необходимо е освен правилното  подържане на оралната хигиена и правилен хранителен режим.

Известен е факта, че през бременността нивата на калцииеви соли е по-ниско. За това е необходим по-голям прием на храни, богати на калции и минерали. За здравето на зъбите на бъдещото дете е необходимо майката да приема мляко и млечни продукти, богати на калции. Зъбите на детето започват изграждането си в първите седмици на бременността и за това е необходим прием на добра и пълноценна храна.

Може ли бременната жена да посещава зъболекар?

Бременната жена може съвсем спокойно да посещава зъболекар и даже е редно да го прави. При посещение в денталната клиника може да се предотвратят множество проблеми, които могат да тормозят бъдещата майка в по-напредналите месеци на бременността. Когато проблемите се хванат на време и са малки лечението е бързо и лесно. Ако се неглижират и се занемаряват те могат да станат по-сериозни и да предизвикат болки и дискомфорт.

Колко пъти трябва да се мият зъбите?

Бъдещата майка трябва да поддържа изключителна орална хигиена ако иска да запази зъбите си здрави и хубави. Необходимо е да мие зъбите си два-три пъти дневно минимум. През първите месеци на бременността особено когато се яде по-често е необходим по стриктен самоконтрол при миенето и то трябва да е по редовно. Нередовното миене може да доведе до появата на нови кариеси и възпаления.

Кои дентални процедури не може да се правят при бременни?

Строги противопоказания за провеждане на дентално лечение няма. Много родилки се притесняват от стоматологично лечение по време на бременността без основание. Съществува насаден страх , че зъбните снимки са опасни за здравето на плода и майката. В съвременните дентални клиники всички използвани рентгенови апарати са цифрови и облъчване няма.

Бъдещата майка може ли да си чисти зъбния камък?

Бременната жена е хубаво да премахва зъбния камък за да няма възпаления на венците и на лигавицата. Когато дадена жена е бременна образуването на зъбен камък е по интензивно за това е необходимо тя да посещава денталната клиника и при нужда зъбния камък да бъде премахнат.   Поддържането на орална хигиена е отговорност на бременната и тя трябва да се консултира със зъболекарят си.