0898 582 084

Разклащане на зъбите

  • Posted by Д-р Стоян Маринов
  • On 29/08/2022

Какви са причините за разклащане на зъб?

Съществуват различни причини за разклащане на зъбите. Разклащането на зъбите може да бъде физиологично разклащане при временни детски зъби/ и патологично свързано със заболяване или друг проблем. Първо ще обясним къде, как и защо се държат зъбите с две изречения.

Зъбите са органи здраво закрепени в алвеоларните кости на горната и долната челюст. Това са здрави кости които държат зъбите интактни в тях и осигуряват изхранването с кръв и инервация на зъбите, като ги държат здраво и позволяват зъбите да извършват дъвкателна функция.

Обикновено разклащането на зъбите се получава от патологичен процес травма или възпалителен процес например пародонтоза.

разклащане на зъбите заради пародонтоза и зъбен камък

разклащане на зъбите заради пародонтоза и зъбен камък

При възпалителен процес като пародонтозата на пример тази алвеоларна кост, която държи зъбите и физиологично се намира до шийките на зъбите се възпалява и започва да губи обемът си.

Загубата на кост започва от шийката на зъба и се движи в апикална посока т.е надолу към корена на зъба. Резорбцията на костта може да бъде хоризонтална или вертикална. Също така може да засяга костта между зъбите или от към бузите и езика или небцето.

Когато нивото на костта започне да намалява, зъбите започват да се чувстват по нестабилни и с течение на времето започват да се разклащат. Зъбите може да се разклащат в различно време и по различен начин. Като може да се разклащат и предни зъби и задни зъби.

Как се разклащат зъбите при травма?

При травма зъбите може да се разклащат по различен начин в зависимост от това каква е травмата и каква е силата й. При травма разклащането на зъба или зъбите може да идва от счупване на корена на зъба. Тази фрактура на корена може да бъде на различно ниво по дължината на самият корен.

Когато наблюдаваме подобен случай е необходима хубава образна диагностика за да установим точно от къде идва подвижноста на даденият зъб или зъби. В някой случай при травма /удар/ зъбът дори може да бъде избит /експулсиран от алвеолата на коста.

Клатенето /разклащането/ на зъб при травма или удар още да се дължи и на счупване на самата кост. Тога зъбите не могат да останат неподвижно и е съпроводено с болка и оток и трябва незабавно да се потърси консултация със зъболекар в дентална клиника.

Съществуват и редица заболявания, които могат да предизвикат клатене на зъбите освен пародонтозата. Такива заболявания са общо взето дисвитаминозите. Като най-ярък пример може веднага да кажем липсата на витамин Ц което предизвиква болестта скорбут.

Зъбите може да се разклатят и изкривят и при липсата на витамин Д и на калции например при наличието на рахит.Това разбира се са редки случай и в нашето съвремие се случват изключително рядко.

Какви фактори влияят за разклащането на зъбите?

Ако разклащането е в следствие на травма там единственият фактор и силата на травмата и издръжливостта и еластичността на костта.

Ако разклащането е в следствие на пародонтоза там факторът възпаление е много важен. Наличието на матуриран / твърд / зъбен камък е много вредно. Особено наличие на зъбен камък под венците влияе неимоверно за разклащането и последващата загуба на зъби. Това може да е съпроводено и с различни симптоми от типа на лош дъх и кървене от венците.

Ако възпалението е в напреднала фаза нивото на рецесия на венците, загубата на алвеоларна кост, лошата орална хигиена, наличието на бактериална плака са все фактори отговорни за разклащането на зъбите.

Стресът е от сериозно значение за протичането на всяко едно заболяване дори в устната кухина. Високите нива на стрес влияят пагубно върху здравето на пародонта и спомага за развитието на пародонтоза.

Тютюнопушенето също помага за развитието на патогенна микрофлора в устната кухина, която е отговорна за редица пародонтити. От друга страна никотинът предизвиква локална исхемия на меките тъкани и те стават по податливи към патологични промени.

Занемарената хигиена е един от най-важните фактури за развитието на патология и възпаления водещи до разклащане на зъбите.

Напредналата възраст и лошото хранене, както някои стомашно-чревни заболявания водят до разклащане на зъбите и възпаления на венците.

Кога е нормално зъбите да се клатят?

Нормално е детските зъби т.е млечните зъби в даден момент от живота да започнат да се клатя и да паднат. На тяхно място изникват новите вече постоянни зъби. Това е физиологичен процес и е нормално да се случи след петата година от нормалното развитие на детето. За да бъдат спокойни родителите те трябва редовно да водят децата си на контролн и прегледи в денталната клиника.

Как се диагностицира клатенето на зъбите?

Когато даден зъб е силно подвижен пациента сам започва да усеща това и сам идва в денталната клиника с оплакването че му се клатят зъбите. Когато се случи това той вече е закъснял много с посещението си при зъболекаря.

Преди да се стигне до този момент може да се направят няколко простички изследвания и при наличие на притеснение да се вземат навременни мерки не да се чака да се стигне до там и зъбите да са до толкова подвижни, че да се вадят с пръсти.

Първото изследване, което се прави е да се назначи едно обикновено рентгеново изследване. Една образна диагностика, на която да се види пародонталният статус и да се установи степента на деструкция на костта и наличието на джобовете.

Друго също просто изследване е да се сондира дълбочината на съответните венечни или костни джобове. С помощта на гравирана пародонтална сонда лекарят по дентална медицина проверява дълбочината на джоба, загубата на структури и прави анализа за рисковете.

Друго изследване е наличието на степента на венечно възпаление. С помощта отново на пародонтална сонда се прави т.нар блиндинг индекс при което се оценява степента на кървене от венечните папили.

Може да се изследва и за нивото на наличие на бактериална плака и наличието на зъбен камъпод венечно и надвенечно. Други по специфични изследвания са микробиологичните при които се взима материал и се изследва за наличието на патогенни микроорганизми.

Ако в анамнезата на снета от пациента се съобщава за наличието на някакъв вид травма тогава се назначават други изследвания и се мисли като диференциална диагноза за наличието на даден тип фрактура.

Също при наличие на разклатени или вече клатещи се зъби се проверява за наличието на хронична травма, правилни оклузални контакти, както се проверява и за наличието на ортодонтски отклонения , които много често утежняват ситуацията.

Как се лекува клатенето на зъбите?

Разклащането на зъбите се лекува по различен начин след установяване на точната диагноза и причината за настъпването му. Ако причината е пародонтоза то се лекува както се лекува пародонтит.

Първоначално се започва с почистване на зъбен камък и зъбна плака, след това се подобрява личната орална хигиена, следва при необходимост кюретаж, ако е необходимо се прилага и антибиотична терапия. Ако има наложителност и показания за прилагането на хирургични методи на лечение на пародонталните заболявания може да се използват и съвременни методи за пародонтална хирургия. Това са методите на открития кюретаж, костозаместването, различните видове присадки, насочената мекотъканна регенерация и други.

Кога се шинират зъбите?

Шинирането на зъби се прилага, когато има показания за това. То може да се извърши със снемаема или не снемаема шина. Набирането представлява метод на привързване на разклатените зъби към здравите. То може да се прилага при горната или при долната зъбни редици. В днешно време то не намира много широка популярност, особено при лечение на пародонтоза, защото влошава хигиента.

Набирането най-много се е използвало при фиксирането на зъбите след фрактури на долната челюст. При наличие на фрактури зъбите на горната и долната челюст се шинират и се фиксират една за друга. Разбира се в момента съществуват и множество нови методи за лечение на фрактурите на челюстите.