0898 582 084

Температура след вадене на зъб.

  • Posted by Д-р Стоян Маринов
  • On 26/07/2022

 

Може ли да се вдигне температура след вадене на зъб?

Да след вадене на зъб може да се вдигне температура в някой по редки случай. Ваденето на зъб е хирургична манипулация в устната кухина, тя е най-мръсната част от човешкото тяло. Всеки пациент може да реагира строго индивидуално по време и след вадене на зъб или зъби.

температура след вадене на зъб

температура след вадене на зъб

Ваденето на зъб нарушава структорно тъканите и оказва известна травма върху меките тъкани в устата и подлежащата кост.

Когато се прави по обширна и сложна манипулация като вадене на мъдрец или операция от типа на премахването на киста вдигането на температура е нормална физиологична реакция. Когато се вдигне температура няколко дни след вадене на зъб може да се симптом на започващ възпалителен процес.

От какво зависи вдигане на температура след вадене на зъб?

Много е трудно какви са причините за повишаване на температурата след екстракция на зъб. Пак споменавам, че повишаването на температурата при леки манипулации е по-рядко срещано. Повишаването на температурата в общи линии зависи от общото състояние на пациента, неговата физиология и психично състояние. Също така температурата може да е една от причините за вадене на зъб особено ако е с екзацербирал периодонтит. Температурата може да се получи и от друг причинител като например истина или друг вид заболяване което просто да се е застъпило с ваденето на зъба.

Кога е нормално да се вдигне температура и кога не?

Както споменахме при вадене на мъдрец може да се повиши телесната температура. Това е нормално да се случи, особено когато се налага по усложнена екстракция с прилагане на срезове и шевове. Ако е налице възпалителен процес като перикоронарит, възпаление на меките тъкани, периостит, гноен периодонтит, абсцедиране или флегмонизиране телесната температура ще бъде повишена. Тя може да варира от нормална телесна температура до повишаване до 40 градуса. Когато се вдигне температура е задължителна консултацията с лекуващият зъболекар.

Кога се наблюдават усложнения?

Място за паника няма дори и да има малко по-висока от нормалното температура. Ако температурата не спада за период от 3 дни след ваденето на зъб пациента трябва да уведоми и да посети своя зъболекар. Причините за повишаването на температурата може да се от общ или от локален характер.

повишаване на температурата

повишаване на температурата

Например ако пациента има болка в гърлото, главоболие, висока температура, отпадналост, болки в ставите може да става въпрос за една вирусна инфекция, инфекция на горните или средните дихателни пътища, КОВИД, истина или друго остро или хронично заболяване, което няма нищо общо с ваденето на зъб.

Друг пример е ако има на лице температура, оток и подуване в областта на интервенцията, зачервяване на ръбчетата на раната, трудно оздравяване на раната, главоболие, невъзможност за затваряне или отваряне на устата може да се търси локален проблем.

Какви лекарства може да се приемат при повишаване на температурата след ектракция на зъб?

След екстракция на зъб могат да се приемат всички антипиретични лекарства без АСПИРИН. Аспиринът е строго забранен след вадене на зъби. Пациента може да приема парацетамол, паракофдал, аналгин, ибупрофен и всички нестероидни противовъзпалителни препарати стига да няма алергии или друг тип противопоказания за използването им.

Удачен ли е приемът на антибиотик?

Антибиотик се приема тогава когато е изписан от лекуващият зъболекар. Без предписание от лекар антибиотици не се приемат. Когато е налице дадена инфекция и тя е причината за поишаване на температурата лекуващият зъболекар знае кой точно антибиотик да бъде даден на пациента. Той знае какво е общато му състояние, наличието на алергии и съпътстващите заболявания. Самоцелният прием на антибиотици не е разрешен.

Може ли да има втрисане след вадене на зъб и кога да потърсим зъболекар?

Ако се стигне до ситуация на повишаване на температурата над 38 градуса и втрисане трябва да се уведоми лекуващия зъболекар. Ако температурата не се повлиява от медикаменти също задължително е да се потърси помощ от лекуващия зъболекар. Ако температурат ае по-продължителна от 3 дни също се търси мнение от специалист по дентална медицина.