0898 582 084

Хейлит

 • Posted by Д-р Стоян Маринов
 • On 24/10/2023

Какво е хейлит?

хейлит

хейлит

Хейлит е термин, с който се означава възпаление на ъгълчетата на устната кухина и ъгълчетата на устините. Точното наименование е ангуларен хейлит. Това е възпаление на кожата на устата и лигавицата устните и бузите. Това заболяване се различава от херпесните заболявания, които се развиват от вируси и имат силно изразена възпалителна клинична картина.

Хейлит е широко разпространено заболяване и засяга много хора, но много често те не знаят, че страдат от това заболяване, преди да бъде установено от зъболекар или личен лекар. Хейлитът засяга хора на разична възраст и от всеки пол. Съществуват няколко вида хейлит, които имат малки разлики помежду си.

Причини за развитието на хейлит:

Точните причини и механизми за развитието на ангуларен хейлит не са напълно изяснени от учените до този момент. Съществуват доста проучвания по въпросът, но един точен причините не е открит. За развитието на хейлит отговарят различни фактори. Най-често хейлитът се свързва с по-често облизване на устните и ъгълчетата на устата. Поради това се получава механична травма на устните и започва развитие на възпалителен процес.

Температури:

Много често хейлитът се проявява при по-ниски температури, когато устата не е покрита с шал през зимните месеци. При такъв тип време се образуват ледени кристалчета в устните и ъгълчетата на устата, които предизвикват травма и възпаление. Слънчевото и топлинии увреждане на кожата на лицето и устните също доста често водят до развитието на хейлит.

Травми:

Хейлит може да се предизвика и от травматично нараняване на устните при дадени зъболекарски манипулации. Например при вадене на зъб или мъдрец се налага екартиране на меки тъкани / устни и бузи /. При такава ситуация много често се образуват рагади на ъгълчетата на устата – сцепвания. Те обикновено отшумяват за 5-7 дни.

Генетични и психични причини:

Вътрешните фактори са доста широко застъпени в множество проучвания. Психо-неврогенните фактори се изследват в разични проучвания . Хейлит се наблюдава често при хора с психо-емоционални проблеми. Хора подложени на стресови ситуации и с професии изискващи сериозно нервно напрежение.

Заболявания:

Хейлитът се свързва доста често и със заболяванията на щитовидната жлеза, както и на заболяванията свързани с панкреасът и черният дроб. Особено податливи на развитието на хейлит са диабетиците, хората с компрометирана имунна система, пациенти след трансплантации, пациенти с болеста на Крон, пациенти с автоимунни заболявания, HIV-позитивни пациенти.

Липса на вещества:

Авитаминозите и липсата на витамини е една от водещите причини за развитието на този вид заболявания. Проучвания от 2021г показват, че липсата на желязо, витамин В12, витамин А и други минерали води до появата на хейлит.

Алергии:

Много често хейлитът е признак на наличие на алергична проява към дадени вещества. Много често алергените се съдържат в червила, червила с изтекъл срок на годност, кремове за лице, лосиони за лице, гелове за устни. Също така алергението може да се съдържат в различни видове храни и напитки.

Вируси:

Вирусните и бактериалните инфекции, както и гъбичните много често може да отключат хейлит. Често се наблюдава например след едно най-обикновено сцепване на устната или ъгълчето на уста да се наслои бактериална инфекция. По този начин се наблюдава първо механична травма и последваща възпалителна реакция.

Орална хигиена:

Факторите във устната кухина оказват огромно влияние за развитието на такъв тип лезии. Наличието на неправилни мостове и коронки / съдържащи метали и пластмаси /, обикновенни акрилни / пластмасови / протези, наличието на инфекции в устната кухина / пародонтални джобове, кариеси, ретинирани зъби, пулпити, периодонтити/ може да доведат до хейлит. Патогалванизмът и полиметалията предизвикват непрекъснато дразнене на тъканите и може да доведат до развитие на патология. Наличието на зъбен камък и инфекции като стоматити или лигавични заболявания като: лихен и левкоплакия също помагат за развитието на хейлита.

Какви са симптомите на ангуларният хейлит?

Симптомите на ангуларният хейлит са разнообразни, но са отчетливи и диагнозата може да бъде поставена бързо и лесно от лекуващия зъболекар или дерматолог. Обикновено те се появяват постепенно със зачервяване на устният ъгъл и самите устни. Устните може да се покрият с прозрачни сухи люспички-крусти. Устните се наблюдават подпухнали, болезнени и зачервени. Най-честите симптоми са:

 • Напукване на устните;
 • Зачервяване на устните ъгли;
 • Изпръхване на лигавицата на устните;
 • Наличие на крусти;
 • Наличие на фистули;
 • Болка;
 • Парене;
 • Ерозия на епитела;
 • Мехури по лигавицата;
 • Спонтанно кървене;
 • Трудности в говоренето;
 • Затруднение в храненето;

Поради напукването на устните ъгълчета пациентите често се оплакват от невъзможност за хубаво отваряне на уста. Това създава дискомфорт и проблеми с ядене, говорене и социални отношения.

ангуларен хейлит

ангуларен хейлит

Мнoго често болните се оплакват от болка, сърбеж и изтръпване в областта на възпалението. Ако възпалението е ексудативно може да се забелязва лъскав налеп върху самото зачервяване. Това се дължи на отделеният секрет.

Какви видове хейлит съществуват?

Съществуват различни видове хейлит. Те се класифицират по различни показатели като: морфология на заболяването, симптоматика, зони на засягане и др. Различните видове са: атопичен хейлит, ексфолиативен хейлит, алергичен хейлит, ексфолиативен хейлит, екзематозен хейлит, катарален хейлит. Съществуват и други форми на заболяването, но тези са сред най-срещаните.

Метеорологичен хейлит / банален, обикновен /.

Това е най-честата форма на хейлитите като цяло. Тя се наблюдава при промяна на времето при понижаване на температурата, при излагане на вятър или при силна влага. Тогава се забелязва зачервяване и напукване на устните, като може да се засегнат и ъгълчетата на устата. Ако това се случи може да се прилагат мазни разтвори като обикновен вазелин, гланц за устни, крем за устни. Ако се наслои бактериална инфекция вече е необходимо консултация със зъболекар или лекуващ лекар.

Друг подобен вид хейлит се наблюдава при прекомерно излагане на слънце. При такова състояние ултравиолетовите лъчи може да увредят фината лигавица на устните и да предизвикат изгаряне и инфекция.

Алергичен хейлит или контактен хейлит:

Алергичният или контактният хейлит се развива в следствие на контакт с даден алерген. Много често алергените се съдържат в различни козметични продукти, като: червила, кремове за лице и кожа, пасти за зъби, фон-дьо-тен и други препарати. При този вид патология се наблюдава силно зачервяване, изтръпване, сърбеж. Кожата е еритемна и доста често се стига до образуването на цепнатини и кървене.

При алергичният хейлит лечението се състои в премахване на алергенът предизвикващ възпалителната реакция. При по-тежки случай може да се наложи употребата на кремове с кортикостеройд, антибиотик, антихистамин. При съмнение за такова състояние е необходима консултация с лекар по дентална медицина в дентална клиника или със специалист по кожни и венерически болести.

Профилактиката се изразява в много внимателно подбиране на козметика, хубаво измиване на плодове и зеленчуци преди консумация, отстраняване на вредни навици като парафункции например гризане на моливи, нокти, клечки за зъби.

Атопичен хейлит

Атопичният хейлит е много близък до атопичният дерматит и се явява като симптом на невродерматита. Забелязва се при деца, юноши и подрастващи най-често, а по рядко и при по-възрастни пациенти. Причините за атопичният хейлит и атопичният дерматит са не ясни, но е установено че са свързани с генетични фактори. Също така се свързва и с алергичната компонета. Като алергени при тази форма може да действат освен козметични продукти, така и различни храни, напитки, микроби, прах, химически вещества, плесени и др.

Заболяването се развива бавно и има тенденция за продължително протичане. Обикновено атопичен хейлит се характеризира със сезонна изява. Често обостряне се случва през есенно зимният период когато температурите са по-ниски. През пролетта и лятото се забелязва ремисия и загуба на симптоматика.

Атопичен хейлит симптоми:

Симптомите на атопичният хейлит не се различават много от симптомите на ангуларният хейлит. Отново се забелязва зачервяване на преходната гънка между лигавицата на устнта и подлежащата кожа. Тук се изразява ярко наличието на крусти и десквамация на повърхностният епител. Болните се оплакват от парене, сърбеж и болка. Пациентите се оплакват от невъзможност за консумиране на кисели и солени храни, както и консумиране на горещи напитки.

Лечение на атопичен хейлит:

Лечението на атопичният хейлит се състой първо в моделиране на диетата. Пациентът с атопичен хейлит първо трябва да има тест за непоносимост към различни видове храни. С особено внимание трябва да се подхожда към храненето и да се избягват: цитрусови плодове, ягоди, домати, шоколад, кафе, хайвер, лимони, мед, алкохол, кисели и пикантни храни. Всички те са алергени и може да дразнят лигавицата.

Медикаментозна терапия се назначава единствено след консултация със зъболекар или дерматолог. Медикаментозното лечение се изразява в локално приложение на кремове с омекотяващ ефект и при по-продължителни лезии се прилагат и мехлеми съдържащи кортикостероиди. За симптоматичното лечение се предписват нестероидни противовъзпалителни средства и медикаменти. Освен тях се прилагат перорално и антихистамини по определена схема. Тя трябва да е съобразена с особеностите на пациента и да се назначи от зъболекар или лекар.

Ексфолиативен хейлит.

Ексфолиативен хейлит засяга предимно жени във възрастта от двадесет до четирдесет годишна възраст. Характерното за това заболяване, е че протича хронично и засяга само лигавицата на устните, но не и кожата на устната. Съществуват две форми на заболяването- суха и ексудативна форма. Етиологията на заболяването още не е напълно изяснена но се свързва с психосоматичното състояние на пациента и със заболявания на щитовидната жлеза.

Възпалението се локализира в една или и в двете устни като засяга само лигавицата. В зависимост от формата в която се намира може да има различна симптоматика. Обикновено лигавицата е хиперемирана и силно зачервена. С течение на времето повърхностният слой кератинизира и отпада. Образуват се крусти със сиво-черен цвят, който лека полека падат поради този признак този вид хейлит носи и името ексфолиативен хейлит.

Суха форма на ексфолиативен хейлит

При сухата форма на ексфолиативен хейлит се наблюдава зачервена устна покрита със сиви или сиво кафяви крусти. Те много лесно се отстраняват от лигавицата като под тях тя е силно зачервена. След период от няколко дни крустите отново се образуват. Този вид патология е често свързана с депресивни състояния у пациентите. Пациентите често се оплакват от дискомфорт, сухота в устата, болка при отпадането на крустите спнотанно разязвяване на устната.

Ексудативна форма

При ексудативната форма се забелязват характерните симптоми на възпаленито като: зачервяване, болка и подуване на едната или двете устни. Налепте са са жълто-кавяви или жълто-сиви. В дадени моменти налепите се уплътняват и може да заемат цялата повърхност на устната, но само в червената зона. Пациентите се оплакват от сухота и парене. Много често пациента не може да прилепи устните си едни към други защото буквално залепват. При такива пациенти има нарушение в храненето и говорът.

Жлезист хейлит.

Това е състояния на възпаление на устната или устните свързано с възпаление на малките погранични слюнчени жлези по вътрешната и външната страна на устните. Най-често тази патология засяга долната устна защото там са разположени повече жлези. Възпалението се дължи на хипертрофия и хиперплазия на жлезите. Състоянието може да бъде първично / вродено / или вторично придобито от друг вид инфекция.

Вродените форми се дължат на налични генетични катори. Те може да са дефекти в развитието на жлезите, недоразвити жлези или проблеми с изходните им каналчета. Придобитите форми се дължат на наличието на хронични възпалителни процеси в лигавиците и в устната кухина. Също така те са свързани и с наличието на някои системни заболявания като автоимунни заболявания, лупос, синдром на Сьогрен, левкоплакия, вирусни и гъбични инфекции.

Лечение на хейлит:

Лечението на хейлита се извършва от различни специалисти като водещ специалист е зъболекар или дерматолог. На заден план като лекуващ лекар може да се яви и личен лекар, но водещият трябва да е стоматологът защото лекарят по дентална медицина е тесен специалист по болестите на устата и устните.

Преди да се започне лечение е необходимо първо да се изясни точната диагноза. Да се установят оплакванията на пациента, причините за възникването на заболяването и неговото протичане. За целта е необходима консултация със зъболекар или лекар и провеждането на преглед и изследвания.

Лечението на хейлита се разделя на локално лечение и общо лечение.Това зависи от вида и формата на заболяването. Също така лечение на хейлит се провежда по консервативен начин и по радикален начин. Кой и какъв тип лечение ще се предприеме зависи от самата болест. Лечението не хейлит може да се осъществи в дентален кабинет, дентална клиника или в болница под наблюдението на съответният специалист.

Лечение на катарален ангуларен хейлит.

Лечението на ангуларният обикновен хейлит е предимно локално. То се осъществява от зъболекар в зъболекарски кабинет или дентална клиника. Същината на лечението е премахването на факторът предизвикващ възпалението на устните. Профилактиката се извършва с предпазване на откритите части на лицето от студ и вятър. Също така се премахват вредният навик на хапане и гризане на устните, както и дъвченето на моливи, клечки за зъби, химикалки и др.

Медикаментозното лечение се съставлява в предписване на локални препарати омекотяващи самите устни. Това са различни видове вазелини, гланцове и мазнини. Избягва се агресивното миене и механичните увреждания на лигавицата. В някой случай се налага предписването на локални антибиотици за мазане на устните и лигавицата като гентамицини, индекстол и други.

Периодът на лечението отнема от 3 до 7 дни, през които пациента трябва да спазва и диета като избягва люти, горещи, груби и дразнещи храни и напитки с цел успокояване на лигавицата и бързото зарастване на рагадите.

Лечение на ексфолиативен хейлит:

Лечението на ексфолиативният хейлит е същото както при катаралният ангуларен хейлит с тази особеност, че тук задължително се използва и антибиотик. Антибиотикът обикновено е широкоспектърен и може освен локално да се прилага и системно през устата. Това зависи от тежестта на протичащото заболяване. На пациента се препоръчва покой и терапия с мазни кремове подобни на вазелина с активни вещества.

Много често на тези пациенти се назначава и витаминозна терапия и храна богата на желязо. Този тип хейлити понякога се свързват с лека анемия и липса на желязо. Поради това приемът на витамини от група А и Б и препарати богати на желязо спомагат оздравяването. Налага се пациента да спазва хранителен режим с диета богата на витамини и микроелементи.

Лечение на алергичен хейлит:

При хейлита свързан с алергии лечението е малко по-сложно. При него освен лекар по дентална медицина и дерматолог взима участие в лечението и алерголог. Докато при другите видове хейлити заболяването се третира предимно локално тук то се третира и системно. Пациента трябва да приема антихистамини и кортикостероиди успоредно с локално повлияване на възпалението.

Локално освен описаните препарати може да се използва преднизолон мас, фусикорт, флуорокорт, тридерм, но след изричното предписване от лекар. Целта на препаратитите с глюкокортикостероиди е потискане на имунният отговор и преудоляване на алергичната реакция и нормализиране на състоянието. Основната цел на лечението е премахване на даденият алерген причинител на възпалението, подтискане на симптомите на възпалението: болка, зачервяване, подуване, напукване и кървене.

След като се премахне причинителят и се повлияят локално симптомите лека полека с времето и прилаганата терапия възпалението ще се оправи и пациента ще се възстанови. Отново е необходима диета богата на витамини, желязо и микроелементи., както разбира се намаляване на стреса и покой.

Билколечение.

Колкото и странно да звучи народната медицина и билколечението също могат да окажат благоприятен ефект върху развитието на хейлита. За справяне с него в народна медицина има описани няколко мехлема , които ако не помогната поне няма да навредят. За справяне с възпалението може да се използва масло от алое или масло от кокос. Те служат за омекотяване на лигавацата и създаване на защитен филм .

Масло от шипка също има благоприятен ефект за заздравяване на раните и рагадите при този вид възпаление. Измиването на устата с чай от лайка има всеизвестно антибактериално действие. Приема на различни видове чай също е ползотворно за крепване на имунната система като може да се използва чай от невен и лайка, градински чай и брезова кора. Може да се използва и лосион от жълт кантарион и дъбова кора.

В съвременната медицина също така има и води за уста с етерични масла, които дават много добър ефект върху заболяванията на лигавиците и устните. Етеричните масла в тях омекотяват лигавиците и стимулират бързото оздравяване.

Профилактика на хейлита.

Профилактичните мерки може да са в няколко направления. Първо лигавиците на устните трябва да се предпазват от механични наранявания. За това се избягва гризането на устните, хапането и травмите.

Предпазване на устните през студените месеци от отрицателни температури и силен вятър с цел предпазване от преохлаждане. Носенето на шал или маска може да предотврати изстиването и да ви предпази от ред проблеми.

Доброто и балансирано хранене с богата на минерали и витамини храни е много важно за предпазване от болести и то е една много добра профилактична мярка.

Използването на добра хипоалергична козметика е също добра профилактична мярка. Ползването на висок клас гланц за устни и червило от страна на дамите е важно за предпазване от възпаления.

Намаляване и спиране на тютюнопушенето и тютюневите изделия ще се отрази благоприятно на здравето на устните и лигавиците в устаната кухина. Освен на устната кухина това ще повлияе добре и на цялостното ви здраве.

Ежедневната орална хигиена е важна за поддържане на здравето на вашата уста. Правилното миене на зъбите и посещението при зъболекар на шест месеца за професионална орална хигиена са важни за предпазване от множество заболявания и патологии на зъбите, устата и лигавиците.

Ограничаването на контактите с вируси, бактерии и гъбички е важно. Също при прием на антибиотици и медикаменти, които може да повлияе негативно на оралната флора е необходим прием на пробиотици и препарати поддържащи оралната флора.

Какво да правим ако имаме хейлит?

Ако даден пациент се съмнява в развитието на хейлит или друго възпаление той трябва да посети зъболекар в дентална клиника. Ако няма такава възможност трябва да се консултира с лекар специалист. Не бива да се предприемат самолечения и прием на медикаменти без изричното им назначаване от лекар или зъболекар.