0898 582 084

Хиперестезия – повишена чувствителност

  • Posted by Д-р Стоян Маринов
  • On 21/03/2013
Хиперестезия - повишена чувствителност на зъбите

Хиперестезия – повишена чувствителност на зъбите

Какво е хиперстезия?

Голяма част от хората по света страдат от зъбна свръх чувствителност това състояние се нарича зъбна хипестезия. Според различни проучвания в западна Европа и САЩ около 40 милиона души страдат от зъбна свръхчувствителност. Свръхчувствителността се проявява с остра спонтанна болка причинявана от дразнители като: топло и студено, от изотонични или хипертонични разтвори като: сладко, солено, кисело. Болката може да е спорадична при вдишване на студен въздух или при миене на зъбите.

Зъбната свръхчувствителност-хиперстези се среща при различни пациенти с различни проблеми. Тя се наблюдава при хора с абразия, с клиновидни дефекти, с големи пломби на крайните зъби, при хора носещи частични протези, при пациенти с пародонтални заболявания.

Какви са причините за хиперстезията?

Причините за hyperaesthesia eburnea са загуба на емайл (резултат от abrasio), загуба на цимент (пародонтални интервенции), анатомична даденост (при около 8-10% от зъбите емайлът и цимента не се допират в областта на шийката), увреждане на съседен зъб по време на лечение или вадене. При загубата на емайл дентина остава оголен.

В дентина се намират дентинови каналчета, в които има течност т.нар „дентинов ликвор”. При движението на тази течност се дразни нерва на съответния зъб и пациента усеща болка. Пациентите съобщават за повишена чувствителност. При оглед се виждат разкрити коренови повърхности.

Те са блестящи, лъскави, няма некротичен цимент. Сетивността е запазена, но постепенно намалява (настъпва некроза на пулпата). В зависимост от това какви и колко зъби обхваща свръхчувствителността може да бъде локална (когато засяга един или няколко зъба) или тотална когато засяга всички зъби.

Какво е лечението на хиперстезията?

Лечението на зъбната свръхчувствителност е бавно. Първоначално е необходимо да бъде коригиран начина на миене на зъбите от страна на пациента. Необходими са инструкции за правилна орална хигиена както и устата да бъде изцяло санирана (да бъдат премахнати всички кариеси, налепи и проблемни зони). На пациента се предписват лечебни пасти за зъби, които десензитират зъба. Тези пасти са по-различни от обикновенни пасти за зъби. Те съдържат вещества, които подтискат зъбната чувствителност.

Такива вещества има много: стронциев хлорид, стронциев ацетат, натриев флуорид, калиев флуорид, калиев нитрат и други. По-голямата част от тях действат като запечатват дентиновите каналчета и по този начин намаляват чувствителността. Други пък образуват „калиево-натриев облак” около тези каналчета и модулират сетивноста на нерва.

Изискванията към тези пасти и веществата в тях е да не са токсични и да понижават рН на средата, за да може да настъпва известна реминерализация на местата, където се забелязва вреда у емайла и дентина. Други приоми при зъбната свръхчувствителност са флуоризирането на зъбите с флуорни препарати. За целата се използват пасти, пяни, гелове и др., прилагани в стоматологичен кабинет от зъболекар.

С тях се цели заздравяването на емайла и понижаване на чувствителността. При пациенти с оголени шийки се прибягва до силанизирането им или до използването на ниско интензитетни лазери с цел повлияване и моделиране на болковата реакция. Пациентите трябва да знаят, че при проявата на хиперстезия е нужно да спазват определен хранителен режим. Трябва да се избягват газираните и силно концентрирани напитки. Трябва да се ограничи приема на студени или горещи храни и напитки.

Необходимо е намаляването на приема на киселини в салати и цитрусови плодове. При някои случаи е необходимо, освен прилагането на всички методи и комплексно лечение с медикаментозни препарати. Най-добрият начин за предпазване от зъбна свръхчувствителност са редовните прегледи при стоматолог и правилното поддържане на задоволителна хигиена. За да се пребори даден пациент с зъбната хиперстезия е необходимо да се изготви правилен план на лечение от страна на зъболекаря. Този план на лечение трябва да се спазва стрикно от пациента за да има максимален резултат от провежданото лечение.