0898 582 084

Хранене

  • Posted by Д-р Стоян Маринов
  • On 21/03/2013

Какво трябва да ядем за да имаме здрави зъби?

За да живеем един нормален и пълноценен живот всички ние трябва да се храним редовно и пълноценно и да имаме правилно хранене, за да бъдем здрави и усмихнати. Храната ни трябва да е богата на протеини, въглехидрати, мазнини, витамини и минерали. Основна част от храните ни са въглехидратите. Те се явяват основата на нашата хранителна пирамида. Приемът на храна трябва да е редовен съобразен с нуждите на организма.

Какво е общото между храната и зъбите?

Зъбите са нужни на човека за раздробяване на храната на малки частици, т.е. за механичното й стриване. Тези малки частици храна започват да се обработват химически от ензимите на слюнката.

Храните са важни за човека, тъй като от тях ние изграждаме нашите тъкани и органи. За зъбите различните храни имат различно действие. Във вътреутробното си развитие плодът трябва да получава оптимално количество хранителни елементи. През дните след раждането детето получава нужните количества вещества от майчината кърма.

Тези хранителни елементи са необходими за изграждането на зъбите и растежа на организма като цяло. Протеините в първите години от живота, както и при по-възрастните могат да се набавят и от млечните продукти – мляко, сирене, кашкавал. Те са необходими при децата за изграждане на белтъчната част на зъбите.

При децата са необходими и наличието на големи количества калций и минерали за изграждане на емайла и дентина на зъбите. При прием през детството на месо, млечни изделия (мляко, сирене, кашкавал, извара) и зеленчуци, детето ще изгради едни здрави зъби неподатливи на кариозните заболявания. Ако детето не получава оптималните хранителни единици, а приема въглехидрати под формата на шоколади, близалки, сладкиши, сладка, то емайла и дентина няма да се изградят правилно и това ще доведе до проявата на кариеси. Правилното хранене, освен кариес и пародонтални заболявания предпазва и от редица други проблеми в по напреднала възраст, като затлъстяване, диабет и сърдечно-съдови проблеми.

Има ли храни предпазващи от кариес?

Съществува голямо разнообразие от храни, предпазващи от кариес и спомагащи за поддържането на добро орално здраве. Сред тези храни се нареждат голяма част от ежедневно използваните в нашите домакинства. Те са млякото, кашкавала, сиренето, месото, пълнозърнестият хляб, ябълките, морковите, зелените салати, зелето, рибата, чай, минералната вода и др. Техният редовен прием особено през детството, съчетан с поддържането на добра орална хигиена може да осигури предпазването от кариес.

Защо тези храни са полезни?

Голяма част от тях понижават ph киселинноста на слюнката и по този начин спомагат за реминерализацията. От друга страна храни, като сирене кашкавал мляко и месо са богати на калций и спомагат за натрупването му в организма особено през детско-юношеските години. Други от тези изброени нутриенти притежават естествени фибри като салати, зеле и моркови.

Те спомагат за самоочистването на зъбите и намаляват натрупването на бактериална плака по твърдите зъбни структури. Освен, че ускоряват слюнотока те трудно полепват по зъбите и по този начин възпрепятстват задържането на плака и хранителни остатъци. От друга страна кулинарно обработените храни и сладкишите спомагат това задържане, тъй като те са меки и лесно лепливи.

Кои са вредните храни?

Вредни храни за развитието на кариес са всичките монозахариди. Това са всички сладки неща, които толкова обичаме. Това са млечните шоколади, бонбоните, чипсовете, сладката, обикновеният хляб, кафето, газираните напидки, сладките плодове, нормалната захар и др. Тези храни са вкусни, но в устната кухина те полепват по зъбните повърхности при хранене.

Те много бързо се усвояват от микроорганизмите намиращи се в устата ни и се метаболизират до киселини. Тези киселини са в интимна близост с твърдите зъбни тъкани и извличат калциевите и флуорни йони от емайла и образуват кариеси. Освен това прекомерният прием на такива храни спомага развитието на захарен диабет и наднормено тегло.

Трябва ли да се ограничи приема на сладко?

Приемът на сладкарски изделия трябва да бъде намален. Хубаво е те да се приемат веднъж на ден с основното ядене. След хранене да се почистят хубаво зъбите и устата. Дори едно добро нажабурване с нормална вода очиства голяма част от киселините. Едно измиване с четка и паста за зъби спомага редукцията на карисът и пародонталните заболявания.

Децата не трябва да свикват да ядат сладки неща. За техните зъби е пагубно смученето на бонбони и близалки. Един бонбон или близалка престоява в устата на детето средно около 15 мин. през това време зъбите са подложени на масирана атака от киселини. След тези 15 мин. монозахаридите от приетия деликатес остават в устата около час. През този час в устата настъпва пир за микроорганизмите, които продължават отделянето на киселини и разрушаването на емайла.

Какво да ядем и да правим за добро орално здраве?

Яденето трябва да бъде разделено на три приема сутрин обед и вечер. По изключение може да има и четвърти път. То трябва да е пълноценно с нормално приготвена храна. Трябва да бъде наблегнато на протеинната храна с балансиран въглехидратен прием. Сладките и газирани напитки трябва да бъдат леко ограничени. Може да се пие чай и флуорирана минерална вода. След храненето да се поддържа орална хигиена.