0898 582 084

Храни полезни за зъбите

  • Posted by Д-р Стоян Маринов
  • On 28/09/2022

Няколко храни  полезни за зъбите

В настоящата статия ще разгледаме няколко храни полезни за зъбите. Всеки иска да има красива и здрава усмивка. Усмивката ни е визитката ни за пред околните и тя показва много неща за самият човек и начинът му на живот, качеството на живота му и самочувствието.

Храни полезни за зъбите

Храни полезни за зъбите

За да имаме перфектна усмивка освен поддържането на отлична хигиена и редовното ходене на зъболекар в дентална клиника е необходимо да обърнем малко внимание и на храната която консумираме. В тази статия ще разгледаме няколко храни  полезни за зъбите които може да ни предпазят от кариес, пародонтоза и др.

Кои храни са полезни за зъбите?

Храните които са полезни за зъбите имат няколко определени по-специфични свойства. Те подтискат развитието на микроорганизмите предизвикващи заболявания на зъбите и венците. Също така имат очистваща функция и премахват натрупаната бактериална плака и не обезцветява зъбите.

Храните полезни за зъбите:

Зеленчуците:

Зеленчуците са много полезни за нашият организъм, включително и за зъбите. Освен за зъбите някои от тях са полезни и за венците .От най-полезните зеленчуци се смята че са зелето, морковите, целината, салатите и краставиците.  Всички тези зеленчуци са богати на фибри и те много помагат за естественото почистване на зъбите от хранителни остатъци.

Също така те стимулират слюноотделянето, чрез което зъбите се измиват по естествен начин. От друга страна слюнката има силна антисептична функция и спомага за възстановяване на меките тъкани и предпазва от развитието на болестотворни микроорганизми.

  • Моркови-те са много добър избор за консумация сурови. Когато са хрупкави те финно и леко масажират венците и стимулират кръвотока в тях. От друга стра съдържат големи количества витамин А и каротен, които е благоприятен за кожата и лигавиците. А да не забравяме, че са вкусни, но от тях не се дебелее.
  • Краставиците-съдържат огромно количество вода, което спомага за измиването на зъбите по естествен начин бързо, лесно и приятно.
  • Зелето- е много подходящо за салата. Освен, че е богато на витамин С и предпазва от болестта скорбут то също изчиства зъбите благодарение на наличието на множество фибри и влакна.
  • Целината- освен че е вкисна тя е и полезна.Тя стимулира слюнката и алкализира средата, като по този причина подтиска размножаването на микроби. Целината не се препоръчва при хора склонни към хранителни алергии, защото се явява лек алерген.

Млечни продукти:

Всеизвестно е че млечните продукти са храни полезни за зъбите. Млякото, сиренето и кашкавала под различните им форми са много полезни за зъбите по ред причини. Първо това са храни богати на калций и на различни видове минерали. Те спомагат за минерализирането на зъбният емайл и предпазват от развитието на кариес. От друга страна те не съдържат въглехидрати, които да се разградят до захари и да предизвикат развитие на патогени.

Сиренето и кашкавала наприер силно алкализират устната кухина като поддържа Ph  неутрално което предпазва от развитието на бактерии отговорни за различни инфекции и кариес. От друга страна млечните продукти стимулират слюнотока и това води до по-добро почистване.

Научно доказано, е че  млечните продукти съдържат около 87% казеин. Това е протеин, който възпрепятства прикрепването на микроорганизмите към зъбите. Именно казеинът е в основата на няколко съвременни лекарства за предотвратяване на развитието на кариес в ранните му етапи.

Плодове:

Не всички плодове са полезни за здравето на зъбите ни, но тук ще разгледаме най-полезните. Разбира се те няма да са най-сладките плодове, но са достатъчно вкусни за да ги хапваме всеки ден без притеснение. Плодовете полезни за зъбите са ябълки, киви и ягоди. Те са богати на витамин С и стимулират синтезата на колаген в меките тъкани.

Ядките:

По последни данни се смята че ядките са много полезни в ежедневната ни диета. Те са богати на микроелементи и на калции, а също на протеини, витамини и минерали.

ядки полезна храна за зъбите

ядки полезна храна за зъбите

Разбира се освен това са и вкусни. Консумацията на сурови ядки е много полезна освен за зъбите и венците ни а и за тялото ни.

  • Сусам-установено е че сусамът намалява деструкцията на кост от алвеоларният гребен на челюстната кост. Също така експерименти доказват че има ефект и при борбата с остеопорозата. Достатъчна е малка консумация на сусам 2-3 пъти седмично.
  • Бадеми, фъстъци, кашу-те са много богати на минерали и протеини. Стимулират очистването на зъбите и спомагат за правилният слюноток. Ако човек е алергичен към ядки трябва да внимава.

Месо и риба:

Морските и рибните храни са полезни за зъбите и венците. Те са много полезни за лигавиците тъй като съдържат рибено масло, витамин А и витамин Д. Също така те са бедни на въглехидрати но богати на ненаситени мастни киселини, които са полезни за нашият организъм. Морските храни са богати и на фосфати, флуор, фосфор, йод и магнезий. Те спомага за изграждането на кости и зъби и спомагат за тяхната здравина и еластичност.

Пресни билки:

Храни полезни за зъбите също може да се класифицират и пресните билки като: мента, босилек, джоджен, мащерка, лайка.

Те са богати на етерични масла и флавоноиди и са подходящи при заболявания на лигавиците. Също така голяма част от билките имат адстрингентна функция и могат да се прилагат за свиване на венците и повлияване на възпалението. От друга страна те има освежаващ аромат и са полезни и могат да се използват за направата на чай и различни салати.

Полезни напитки

Определени напитки също могат да спаднат към храните полезни за зъбите. Това са например чаят и водата. Чаят е много полезен защото в сухите листа чай се съдържа голяма концентрация на флуор. Флуорът действа оздравяващо на емайлът на зъбите. Освен това чаят е доста приятна напитка.

Водата е особено минералната е полезна защото тя измива натрупаните остатъци от храна. Също пречи от изсушаване на лигавица. Изплаквайте устата си с вода след ядене. По този начин се намалява значително рискът от развитие на кариес.

Полезни съвети

Освен правилно и здравословно хранене с полезни храни за зъбите ни е необходимо редовно посещение при зъболекар. Също поддържане на отлична лична хигиена- редовно миене на зъбите и венците, ползване на четка, вода за уста и конец. Избягване на консумацията на лепкави и много сладки храни е много важно за здравето на усмивката ни.

Екипът на дентална клиника СМ-Дентал консулт е на Ваше разположение за въпроси и консултации относно Вашето здраве и това на близките ви.