0898 582 084

Шини за избелване на зъби

  • Posted by Д-р Стоян Маринов
  • On 02/03/2023

Какво са шини за избелване на зъби?

Шини за избелване на зъби са приспособленията за задържане на избелващият гел, когато се прави домашно избелване на зъбите. Избелването на зъбите е най-честата козметична процедура правена в денталните клиники по света. Шините за избелване на зъбите са изработени от мек и удобен за ползване от пациентите материал. Той представлява удобен на твърд силикон материал, който е хипоалергичен.

шини за избелване на зъби

шини за избелване на зъби

Шините за избелване на зъбите имат специален резервоар за поставяне на избелващият гел. След всяко използване шините трябва да се свалят от зъбите и да се измият добре. След това се прибират в специално предназначената кутия за тях.

Кога се използват шини за избелване на зъбите?

Шини за избелване на зъби се използват от пациентите когато се прави процедура по домашно избелване на зъбите. Също те са подходящи за много натоварени хора, които нямат време за посещение на денталната клиника за професионално офис избелване. Шините за домашно избелване може да се прилагат и за поддържане на вече направено офис избелване.

Ние от дентална клиника СМ-Дентал Консулт препоръчваме на нашите пациенти да използват индивидуални шини за избелване след направата на професионално избелване за стабилизиране и подържане на хубавият бял цвят на усмивката.

Как се изработват шините за избелване на зъбите?

Шините за избелване на зъби се изработват индивидуално за всеки пациент. Поради това, че всяка една шина е индивидуална е необходимо пациента да посети денталната клиника два пъти. За изработването на шина е необходимо да има клиничен етап и лабораторен етап в зъботехническата лаборатория.

Първо посещение

При първото посещение в дентална клиника СМ Дентал консулт за изработване на шини за избелване на зъби се снема силиконов отпечатък или дигитален отпечатък с помощта на скенер или силикон. Той трябва да е с много висока точност и се взима от горната и от долната зъбни редици. Този силиконов отпечатък се изпраща в зъботехническата лаборатория за изготвяне на индивидуални шини за избелване.

Второ посещение

Второто посещение в денталната клиника е за поставяне на готовите шини. След като бъдат поставени шините за избелване на пациента се обяснява как да бъдат използвани. Прави се курс на обучение как да се използват, какво количество избелващ гел да се поставя, как да се съхраняват. Правят се фотоснимки за да може да има проследяване на цвета на зъбите след домашното избелване.

Какво представлява гелът за избелване на зъбите? 

Съществуват няколко вида гел за избелване на зъбите. В настоящата статия ще разгледаме геловете за домашно избелване. Геловете за професионално или офис избелване са описани в друга статия за офис избелване.

Гелове за домашно избелване:

Гелът за домашно избелване на зъбите съдържа избелващ аген най-често водороден пероксид или карбамиден пероксид. Различните гелове имат различни проценти на концентрация и според тях се определя колко време гелът да е в контакт със зъбите. От видът на гелът зависи колко часа и колко време пациента ще носи самите шини.

Съществуват два вида гел за домашно избелване дневен гел и нощен гел. Това зависи от концентрацията на активните вещества и съставките на гела. Обикновено в практиката се препоръчва употребата на нощен гел, който е с по-ниска концентрация. Поради това той преседява по-дълго в контакт със зъбите.

Какъв гел за избелване да си избера?

Какъв тип гел за избелване в домашни условия ще се избере зависи от множество фактори, които са индивидуални за всеки един пациент. Един от факторите е видът на зъбите на пациента, неговата орална хигиена, структурата на зъбите и разбира се изискванията на пациента. Преди да се пристъпи към домашно избелване всеки пацинт трябва да се консултира със своят лекуващ лекар по дентална медицина.

Как се използват шините и гелът?

Преди да се използват шините за избелване е необходимо зъбите да бъдат добре измити. След това в резервоарът на шината се поставя малко количество гел за избелване. Количеството на гела не трябва да е много, а само колкото да запълни малка част от резервоара.

След като е поставен гелът шината леко се притиска към съответните зъби. Това трябва да става много внимателно. Ако количеството гел е прекалено голямо има опасност гелът да изтече от самата шина и да предизвика изгаряне и дразнене на венеца придружено с парене, щипане, болка, зачервяване и подуване. Преди процедура по домашно избелване е необходимо пациента да бъде добре обучен как да се маха и поставя шините за избелване. 

Какво да е добре да се направи преди домашно избелване?

Преди да се прибегне към домавно избелване пациента трябва да е посетил денталната клиника за почистване на зъбен камък и зъбна плака. Преди избелване устата трябва да е чиста. Не трябва да има възпаление на венеца като гингивит и зъбите трябва да са здрави. Пацинта е добре да попита зъболекарят за точният начин на употреба на гелът за избелване.

Какво е необходимо да се спазва при домашно избелване?

Когато се прилага какъвто и да е вид избелване пацинтът трябва да спазва няколко прости правила. Трябва да се ограничи приемът на цветни храни и напитки като: кафе, черен чай, сок от боровинки, кока-кола, червено вино, тъмен шоколад, боровинки и други.

Също трябва да се преустанови или да се намали тютюнопушенето, както и употребата на някои води за уста съдържащи преоцветяващи води за уста.

Какви са рисковете при избелването с шини за домашно избелване?

Съществуват малък риск при употребата на шини за избелване в домашни условия. Някой от негативите са усещане на болка в самите зъби и във венеца. Това може да се дължи на различни усложнения и проблеми. При наличие на проблем е необходимо веднага да се консултирате с лекуващият лекар по дентална медицина.

В дентална клиника СМ Дентал Консулт предлагате ли избелване с шини? 

В денталната клиника предлагаме цялостен пакет на избелване на зъбите. Ние предлагаме професионално офис избелване на зъбите с най-съвременните лазерни системи. Също така предлагаме и домашно избелване с помощта на шини за избелване и употреба на съвременни и доказани избелващи системи.

Ние препоръчване домашното избелване да е продължение на професионалното избелване за фиксиране и стабилизиране на вече постигнатият бял цвят на зъбите. Също така препоръчваме да се ползват система за домашно избелване идентична със системата за професионално избелване.