0898 582 084

Фистула на зъб

  • Posted by Д-р Стоян Маринов
  • On 10/03/2023

Какво е фистула на зъб?

Фистула на зъб е термин, с който се обозначава изходната точка на микроскопично каналче свързващо една огнищна инфекция на устната кухина. Фистула от зъбен произход е дренажен път, през който се дренира секретът от вътрешната инфекция на тъканите. Фистулата най-често се дължи на гранулом или абсцес от едодонтски или пародонтален характер.

фистула на зъб

фистула на зъб

Фистулният ход е покрит с епителни клетки и преминава обикновено от коста през венеца. Фистула може да се появи по вестибуларната повърхност на венеца-повърхността от към бузата. Също така може да се появи и по небцето или по лингвалнта част на венеца от към езика. Фистула може да се появи по цялата дължина на корена на даден зъб.

Най-честото разположение е в основата на проектирането на корена на съответният зъб, но може да се появи и отстрани на зъба. Това зависи от съответветната патологична находка и причината за образуването й. При много обширни и дълбоки инфекции фистула може да се получи и на кожата, която да е от зъбен произход.

Какви са причините за образуване на фистула?

Съществуват множество причини да се формира един фистулен ходи и една фистула. Както вече споменахме най-честата причина са бактериите колонизиращи каналите на зъбите и предизвикващи грануломи и пародонтити.

  • Грануломи и периапикални изменения на костта и прилежащите тъкани. Възникват в следствие на не добре лекувани коренови канали. Не достатъчно излекувани коренови канали на зъбите. В следствие на некрози на наревите на зъбите или развитието на гангрени.
  • Пародонтоза. При пациентите страдащи от пародонтоза може да се формират гингивални или пародонтални абсцеси водещи до формирането на фистулни ходове и фистули.
  • Абсцеси. Абсцесите също много често водят до подуване, болка и фистули.
  • Наличие на кисти. Кистите доста рядко може да предизвикат фистула в устата на пациент но все пак те са патологични кухини изпълнени с течности и винаги може да формират фистулен ход.
  • Мъдреци. Мъдреците често създават множество проблеми при изникването си. Когато е затруднен пробивът им е свързан с чести възпаления а всяко едно възпаление може да формика фистула.
  • Счупени корени на зъбите са също доста честа причина за възникване на инфекциозен процес. Те са прекрасна входна врата за микрооранизмите предизвикващи възпаленията.
  • Травмите на зъбите може да са съпроводени с наличието на микро фрактури. Те много лесно може да достигнат пулпната камера на зъбите и да увредят нерва.
  • Наличието на различни видове перфорации на корените на зъбите или на основата на пулпната камера също са причи на образуване на фистули.
  • Кариесът особено ма млечни временни зъби много често води до некрози на нервите, които прерастват във възпаления.
  • Фистулите също може да са в следствие на заболяване на слюнчените жлези или на тежки инфекции като остеомиелитът например.

Как изглежда една фистула?

Зъбните фистули имат характерен изглед. Поради това лесно и бързо се диагностицират. Обикновено се забелязва зачервяване и подуване на върха, на което се забелязва бяло или жълто гнойно връхче. За да може пациента най-точно да си представи какво представлява фистула зъболекарите най-често ги сравняват с гнойна пъпка.

Симптоми на зъбна фистула.

Обикновено симптомите са много характерни и отчетливи и диагнозата се поставя лесно от лекуващият зъболекар.Обикновенно започво да се развива подуване и оток на съседните тъкани. Когато в устата се появява фистула това може да е свързано с болка и дискомфорт.

Болка.

Болката е характерен симптом за възпалението от зъб. Когато е налице болка трябва да се търси причината за нейната проява. Тя може да е тъпа постоянна болка, която да отива към ухото, окото, гърлото или бузата.

Зачервяване.

Друг характерен симптом е зачервяването. Много често то се появява на мястото на подутината, обикновено на венеца под засегнатият зъб. Зачервяването може да се появи и отстрани на съответният зъб, а също и по кожата на лицето.

Подуване.

Подуването е характерен симптом за всеки един тип възпалителен процес в устата. Характеризира се с увеличаване на обемът на тъканите и образуването на „ бучка „. При спукване на мехура се наблюдава изтичане на гноен секрет или белезникав секрет примесен с кръвни жилки.

Гнойно формиране.

Формирането на гной е също доста характерен симптом за всяка фистула от зъбен произход. В следствие на инфекцията се наблюдава излив на течности и разширяване на кръвоносните съдове в съответната зона. След реакция на имунната система много бързо се формира гноен секрет, който изтича през отвора на фистулата.

Лимфни възли.

Когато има в устаната кухина фистула от зъб регионалните лимфни възли също може да реагират с подуване и болезненост. Те стават уплътнени не подвижни и при палпация са леко болезнени. Това зависи от степента на възпалението. В редки случай пациента може да се оплаква от затруднения в преглъщането, говоренето, яденето и дишането.

Неприятен вкус и дъх.

Симптом на фистула от зъбен произход може да е и неприятният вкус в устата на пациентите. Обикновено пациентите се оплакват от горив и солен вкус в устата и неприятен дъх / халитоза /. Това се дължи на продължаващата гнойна секреция от самата фистула.

Лечение на зъбна фистула.

Лечението на фистула от зъбен произход може да бъде малко-по сложно. Оърво трябва да се разбере какво причинява това възпаление. След това да се постави ясна и точна диагноза и да се направи подробен и правилен план на лечение. Съществуват няколко начина на лечение.

Ендодонтско лечение.

Когато фистулата е свързана с не добре лекувани коренови канали или въобще не лекувани канали се пристъпва към конвенционално ендодонтско лечение. При него трябва много внимателно и точно да се проходят и почистят кореновите канали, след което да се запълнят херметично. Ендодонтското лечение е най-консервативният метод и се прилага успешно ако клиничният случай го позволява. Много е добре да се използва при кореновото лечение микроскоп.

Пародонтално лечение.

Ако фистулата е от активен пародонтален джоб свързана с гингивален или пародонтален абсцес се провежда пародонтално лечение. Много внимателно се почиства зъбният камък и зъбната плака и джобът или джобовете се третират по определен протокол с дезинфектанти и антибиотици.

Апикална остеотомия.

Апикланата остетомия е консервативно-хирургичен подход приложим при наличие на фистули свързани с големи грануломи. То се явява като хирургична манипулация след добре проведено ендодонтско лечение. При този метод патологичната тъкан се премахва хирургично.

Екстракция.

Когато няма данни за наличие на успех при провеждане на горепосочените типове лечения се прибягва към изваждане на патологично засегнатият зъб. Това си е хирургическа манипулация по изваждане на проблемният зъб и премахване на физическата зъбна фистула и фистолен канал.

Какво да правим в къщи?

Когато настъпи усложнение от инфекциозен характер в устната кухина не трябва да се предприема самолечение по никакъв начин за да не се стигне до влошаване на Вашето здраве. Необходима е своевременна консултация със специалист зъболекар в дентална клиника. Това което е необходимо пациента да прави в домашни условия е първо да спазва инструкциите дадени от зъболекарят.

Може като профилактична мярка да използва вода за уста, с която да се жабури на мястото на наличната фистула за да премахва насъбралият се гноен секрет.

Също в домашни условия пациента може да поддържа по-сериозна орална хигиена за намаляване на количеството зъбна плака.

Необходимо е да се избягва консумацията на горещи храни и напитки, както и употребата на алкохолни напитки и тютюневи изделия. Храненето трябва да е с по-лека и не груба храна за да не се дразни засегнатото място.

Пациентът не бива да приема антибиотици и лекарства на своя глава без да са изписани от лекуващя го лекар по дентална медицина. Приемът на лекарства и антибиотици може да се случва само след консултация с лекар.

Има ли някаква профилактика?

Профилактиката при възпалениетията е малко по сложна. Необходимо е когато се стигне до умътрвяване на даден зъб то да бъде направено максимално прецизно и точно. Каналите на съответният зъб трябва да са много добре дезинфекцирани и добре запълнени за да се избегне развитието на гранулации.

Пациентите е необходимо да поддържат едно добро орално здраве за да се изключи развитието на възпаления и фистули. Също е необходимо поддържане е една добра орална хигиена .

Редовни посещения в денталната клиника за профилактични прегледи и за поддържане на оралната хигиена с професионално почистване веднъж на 6 месеца. Саниране на активни джобове и проследяване на вече провеждани коренови лечения с течение на времето.