0898 582 084

Air-flow

  • Posted by Д-р Стоян Маринов
  • On 24/05/2013

Какво представлява Air-flow?

Air-flow е процедура, правеща се след почистване на зъбен камък.  След почистването на зъбният камък с ултразвук зъбите се полират с четка и паста с лек абразив. След тези процедури се премината към използването на air-flow. Това е процедура, при която под действието на вода и сода под налягане се премахват останалите налепи и твърди частици от зъбите. Чрез тази процедура се достига до естественият цвят на зъбите без никакво увреждане на емайла. Зъбите стават гладки чисти и идеално полирани. Това е безболезнена процедура, чрез която се отстраняват и малки зъбни петънца предизвикани от кафе чай и вино. С нея можете бързо и лесно да видите естественият цвят и гладкост на вашите зъби.

Каква сода се използва за направата на Ai-flow?

За да се направи процедура по air-flow се използва специална стоматологична сода. Със сода за хляб (сода бикарбонат ) това няма как да се направи. Содата която се използва има микроскопични обли содени кристалчета, които много добре полират зъбите до естественият им цвят и блясък.

Тази сода има ли някакъв вкус?

Да пациента спокойно може да си избере различен вкус на содата за полиране. Вкусовете обикновено са мента, ягода, горски плодове, кока кола, лимон, цитрусови плодове, боровинки и др. Съществува и хомеопатична сода за полиране на зъбите която не притежава никакъв вкус. Пациентите в нашата дентална клиника могат сами да изберат вкусът на содата според желанията си. Ние разполагаме със всички до тук изброени вкусове.

Вредно ли е полирането със сода?

Не полирането със сода е напълно безвредно за зъбите и за пациента. Това е процедура която се прави от високоспециализиран персонал и е безвредна. В западна Европа и по света тази процедура се прави от помощния персонал и от дентални хигиенисти. В България законово не съществуват такъв тип специалности за това тези процедури се правят от лекарят по дентална медицина (зъболекар).

Избелване на зъбите със сода получава ли се?

Избелване на зъбите със сода е невъзможно. Когато ние като лекари избелваме зъбите използваме специални гелове за избелване, които съдържат активни вещества за избелване. Най-често това са вещества подобни на перхидрола или на натриевият перборат. В содата за полиране на зъбите такива вещества няма така, че чрез нейното прилагане неби могло да се избелят зъбите.

Какъв е ефектът на използването на содата за полиране?

Ефективността на содата за полиране която използва метода air-flow е доста голям. Чрез нея се отстраняват всички малки невидими с просто око налепи по зъбите. Премахват се бактериалната плака, малките остатъци от зъбен камък и всякакви петна , които могат да се премахнат механически. След полирането със сода пациента чувства зъбите си гладки, чисти и визуално изглеждат по-светли.

Може ли в къщи сами да си мием зъбите със сода?

Употребата на сода за почистване на зъбите в домашни условия е опасно. Това е така защото при употреба на сода али някакъв друг вид абразив може да се наруши целостта на емайла на зъбите да се получи абразиране на зъбите и надраскване на техните повърхности.

Може ли да се яде след такъв тип процедури?

След полиране на зъбите със сода и air-flow няма никакъв проблем да се консумират храни и напитки. Единственото което е добре да се избягва първият ден след полиране е употребата на много тъмни храни и напитки за да не рецидивират по-тъмн ите петънца по зъбните структури.

Болезнено ли почистването с air-flow?

Почистването с air-flow е една от най-приятните стоматологични процедури. Единствено неприятно може да е като усещане при хората със зъбна хиперестезия или т.нар зъбна свръхчувствителност. При тях е необходимо просто содата да се пуска под по-малко налягане и да не се натоварват много зъбните шийки.

Колко често е необходимо да се полират зъбите?

Процедура по полирането на зъбите е необходима да се прави след почистване на зъбен камък и зъбна плака. Обикновено при нормални обстоятелства тя трябва да се прави на шест месеца. Ако пациента страда от пародонтоза или гингивит или някакво друго възпалително заболяване, тази процедура ще се прави и по-често. Това зависи от самото заболяване и от продуцента на лекуващия зъболекар.