0898 582 084

Болка във вече умъртвен зъб.

  • Posted by Д-р Стоян Маринов
  • On 25/09/2023

Болка във вече умъртвен зъб.

В настоящата статия ще разгледаме защо има болка във вече умъртвен зъб. Също така ще разгледаме какво представлява кореновото лечение на зъбите. Причините за болка в зъбите, както и методите за отстраняване на болката и проблемите свързани с умъртвените зъби.

Ендодонтско лечение:

Кореновото или ендодонтското лечение е сложен и многостъпков процес, който изисква много внимание, прецизност и умение от лекуващият зъболекар. Целта на всяко едно кореново лечение е запазване на функцията на даденият зъб. Интересен факт, е че:

болка във вече умъртвен зъб

болка във вече умъртвен зъб

зъбите са единственият орган на човешкото тяло който може да изпълнява пълноценно функцията си дори когато е не виталатален т.е умъртвен.

За да е добре направено едно ендодонтско лечение лекуващят зъболекар трябва правилно и внимателно да е обработил кореновите канали до самият им край т.н апекс на зъба. Целта на нази обработка е премахването на бактериите и токсините, които се намират в кореновите канали. Те се повлияват от дезинфекционните разтвори, които трябва да преседят определено време в кореновите канали.

Може ли да те боли умъртвен зъб?

Да противно на всички очаквания умъртвените зъби също може да болят. Болката в тези ситуации доста често идва не от самият зъб а от тъканите разположени около него. Това е зъбозадържащият апарат / пароднта /, както и от самата кост която държи зъба.

Кога се усеща болка във вече умъртвен зъб?

Болка във вече умъртвен зъб може да се наблюдава като преходно състояние по време на самото лечение. Също така болка в умъртвен зъб може да се усеща непосредствено след проведеното лечение, което може да е нормално състояние. То се провкира от леката травма на тъканите при излизане на инструмент в рамките на няколко десети от милиметъра през апексът на зъба.

Болка във вече умъртвен зъб може да се усеща и като симптом на патологичен процес. Обикновено тази болка може да се дължи на редица фактори. Най-често болката във вече умъртвен зъб се усеща при е добро повлияване на наличната вече инфекция. Друга причина за болка в умъртвен зъб е наличието на сложна анатомия и наличие на неоткрити допълнителни канали / акцесорни канали /. Също така криви и трудно проходими канали може да са причина за болка.

Недобре обработени канали / непочистени /, не добре запълнени са често срещани причинители на проблеми. Също така болка може да се наблюдава при наличие на перфорации на самите корени или пулпната камера. Развитието на един хроничен периодонтит или радикуларна киста също може да доведат и до болка във вече умъртвен зъб. Пациенти с невралгия също може да усещат болка в лекувани зъби.

Каква е болката при умъртвените зъби?

Болката във вече умъртвени зъби е много различна и до някъде субективна. Трябва да се прави разлика между болка в умъртвен зъб и чувствителност на умъртвен зъб. Ако е налице само чувствителност тя може да е преходна и да отмине след определен период от време. Болката може да бъде тъпа или остра пулсираща болка. Според нейният тип може да се разграничат няколко стадия на възпалението.

Тъпа болка в умъртвен зъб:

Тъпа болка в умъртвен зъб може да се дължи на един хроничен възпалителен процес. Обикновено тази тъпа болка се усеща при натиск на съответният зъб или при хранене. Много често пациентите се оплакват че усещат даденият зъб по-висок от другите и не могат да си затворят устата. Тази тъпа болка е характерна за развитието на хроничен периодонтит- гранулом.

Пулсираща болка в умъртвен зъб:

Пулсиращата болка в умъртвен зъб е симптом на остро протичащо възпаление при което е необходимо да се потърси спешна помощ в дентална клиника. Обикновено пулсиращата болка в умъртвен зъб се свързва е обостряне на хронично възпаление. То се отбелязва като екзацербирал периодонтит. Може да се наблюдава когато има отслабване на имунитета и увеличение на микроорганизмите.

Често такива зъби развиват гнойно възпаление и може да е свързано с оток, подуване, лицева асиметрия, дискомфорт. Това състояние често се среща при по-стари лечения, при които се установява наличие на пропуски или не добра херметизация на ендодонта на зъба.

Как може да се повлияе болка в умъртвен зъб?

Ако болката се усеща по време на самото лечение или непосредствено след премахване на нерва тя би трябвало да отшуми от само себе си в рамките на 2-3 дни. Този ип болка може много бързо и лесно да се повлияе от не стероиди аналгетици.

Когато болка се усеща години след проведено лечение е необходимо да се консултирате с лекуващият стоматолог от къде може да идва тази болка и да се търси причината за възникването й. Обикновено при наличие на хронични възпалителни процеси е необходимо да се проведе едно релечение на съответния зъб.

Може ли да има болка в умъртвен зъб с коронка?

Да за жалост може да има болка в умъртвен зъб с поставена на него коронка. Тази болка може да се дължи на някоя от горе описаните причини, но може и причината да бъде съвсем различна. Една от причините може да бъде свързана с неправилно направена коронка. Ако междузъбните контакти както и оклузалните контакти са направени неправилно може самият зъб да се травмира и това да доведе до болка. Ако пациента чувства коронката по-висока и с много плътен контакт това ще доведе до травма и съответно до болка.

Може ли да се развие абсцес на умъртвен зъб?

Абсцес на умъртвен зъб може да се развие когато е на лице едно обострено възпаление. Абсцесът често се наблюдава когато има протичащо хронично възпаление като например един гранулом. Когато компенсаторните механизми на организмът намелеят възпалените се обостря и се развива абсцес.