0898 582 084

Бондинг цена

  • Posted by Д-р Стоян Маринов
  • On 13/03/2013
Бондинг

Бондинг

Какво представлява директното зъбно възстановяване или така наречения бондинг /bonding/?

Композитният бондинг или така нареченият директен бондинг е дентална процедура по възстановяване формата, размерите и цвета на вече загубени или увредени твърди зъбни тъкани. Това е директна художествена реставрация на зъбите извършвана от зъболекар. Бондингът е директен, защото се извършва в денталната клиника в едно или няколко посещения от зъболекар и не се изисква наличието на лабораторни етапи и зъботехници. В директен превод зъбен или дентален бондинг означава залепване върху зъбите. Това не е точно така, защото зъбният бондинг е една отговорна и много стъпкова процедура по възстановяване на един или няколко зъба. Относно термина директни възстановявания  може да се използва за всички съвременни видове пломби на зъби.

Бондинг или фасети?

Много хора се питат кое е по-добро да си направят порцеланови фасети или бондинг фасети. Най-подходящо решение няма. Всичко зависи от конкретния клиничен случай и от естетичното предпочитание на пациента. Разликите между двете са огромни и зависят от материалите и начина изработка. При бондинга се използва полимер, а при фасетите порцелан. Двете са на различна цена като бондингът е по-бюджетният вариант. В статията по-долу са описани подробно приликите и разликите между бондинг и фасети.

За какво се може да се използва бондинга и кога се прилага?

ПРЕДИ и СЛЕД боднинг възстановяване на фрактура на зъб 22- Д-р Маринов

ПРЕДИ и СЛЕД боднинг възстановяване на фрактура на зъб 22- Д-р Маринов

Бондинг техниките се прилагат за възстановяване на вече увредени зъбни структури. Чрез бондинг може да се възстанови  почти всичко по нашите зъби и да се създаде една красива усмивка. Най-често бондинг се използва за възстановяването на увредени от кариес  предни зъби. Също така може да се използва и за възстановявания след травми и счупвания на зъбите най-вече във фронталният сегмент. Бондинг също се прилага при смяната на пломби на предните зъби. Той може да се използва и за корекция на цвета на зъбите. Много често в денталната практика се случва да се прилага при зъби, които не подлежат на избелване например при флуороза или при тетрациклинови оцветявания на зъбите.

Бондинг се използва и при възстановяване на малки дефекти по зъбите като например корекция при абразия и изтриване на зъбите или при наличието на клиновидни дефекти. Чрез тези съвременни методи на естетическо възстановяване всеки зъболекар може да възстанови или моделира формата и размера на зъбите като използва един надежден и нискоинвазивен терапевтичен метод. Бондингът може да се използва и при затварянето на разстояния между предни зъби така наречените  диастеми или треми.

Той е подходящ и за коригирането на местоположението на зъбите при наличието на малки деформации. Реставрация на предните зъби с бондинг методи се прави и при повдигане на захапката при изтриване на зъбите в малки размери. Също бондинг може да се използва и за реставрациите на малки дефекти по видимата част на предните зъби като например зъбните дисплазии.

Какви материали се използват за бондинг или бондинг фасети?

Материалите, които се използват за бондинг или т.нар бондинг фасети са най-съвременните фотокомпозити. Това са материалите, от които се правят фотополимерните пломби. Разбира се бондинг техниката се различава от простото поставяне на една пломба. За направата на бондинг фасета или директна реставрация  се използва висококачествен фотополимер с определени високо естетични качества и разбира се сериозни механически качества. В нашата дентална клиника СМ Дентал консулт използваме само японските материали на фирмата Токуяма, или немските Мичериум. Те са утвърдени марки на световния пазар.

Какви са предимствата на бондинг фасетите?

Бондинг реставрациите или директните фасети имат изключителни предимства и за това се използват широко във всекидневната денталната медицина.  Те са един добър избор за малки корекции във фронталната област. Едно много голямо предимство на бондинг фасетите пред керамичните/порцеланови фасети/ е тяхното бързо правене. Бондингът се прави за едно максимум две посещения в денталната клиника и не изисква лабораторни етапи и намесата на зъботехник и множество посещения.

При изработването на порцеланови фасети се изискват няколко посещения в денталната клиника и няколко лабораторни етапа. За да се изработят фасети е необходимо изпиляване на зъбите, взимана на отпечатъци, направата им в зъботехническа лаборатория и залепването им в устата на пациента. При директния бондинг всичко това не се прави. Освен бързината на бондинга друго изключително важно предимство е негова цена.  Бондингът е подходящ за хора, които пътуват и нямат време за изработването на порцеланови фасети.

Друго много добро предимство на бондинга е минималното изпиляване на твърдите зъбни тъкани. Постигането на една задоволителна естетика при направата на бондинг фасети е също едно добро предимство. Възможността за корекция във всеки един етап от направата на този вид фасети ги отличава съществено от всеки друг вид конструкции. От друга страна с течение на времето  могат да бъдат поправяни полирани или подменяни.

Какви са недостатъците на бондинга?

Разбира се освен положителните качества съществуват и недостатъци.  Един недостатък на бондинга е по-малката здравина в сравнение с керамичните фасети. Това се дължи на факта, че бондинг фасетите се изработват от фотополимер, който е по-малко здрав от керамиката или циркония. Друга особеност е, че с течение на времето бондинг фасетите могат да загубят блясъкът си или да се преоцветят. Това пак е свързано с материала, от който са съставени- фотополимера. За щастие с новите материали тези недостатъци са намалени значително. Всички полимери са на базата на пластмасите и за жалост те имат по-бързо стареене в сравнение с керамиките. Те могат да поемат вода и микроорганизми от слюнката и да доведат до промяна в цвета на вече направената фасета. Недостатък е и възможността за развитие на вторичен кариес  около този вид възстановявания. Отчупването на ръбчетата или отлепването на изграждането също може да се отбележи като недостатък. По-малките естетични качества също са един от малките им недостатъци.

Каква е цената на композитен бондинг ?

Композитен бондинг е на достъпна цена в сравнение с други методи и средства за постигане на оптимална естетика. Цената на бондинг възстановяванията е значително по-ниска от цената на порцелановите фасети. Това се дължи на факта, че се използват по-евтини материали. Също така цената на бондинга е по-ниска,  защото се спестяват клинично време и доста лабораторни етапи при този вид възстановявания. По-ниската естетика при бондинг определя и по-ниската цена. Голям плюс е, че цената на бондинга е около 2 до 3 пъти по- ниска от тази на керамичните фасети. Плюсът, че тези фасети може да се поправят по всяко време е от изключителна важност и е ценоопределящ.

Какви са етапите при направата на бондинг?

Първа стъпка при леяението с бондинг техники:

Бондинг възстановяването се прави по принцип в едно клинично посещение. Въпреки това, посещението е по-дълго и доста трудоемко за зъболекаря. Първоначално трябва да се определи дадената диагноза. Трябва да се уточни какво иска пациента, какви са неговите естетически желания и как би се възприел. Точно тук може да се използва и така наречения ДИЗАЙН НА УСМИВКАТА. Ако се ползва дизайн на усмивката нещата малко  се усложняват. След като сме уточнили с пациента какво и как ще се прави се прибягва до снемане на цвета на зъбите.

Втора стъпка при директно възстановяване:

Следва да се награпави дадената повърхност върху, която ще се нанесе дадения материал. Ако има наличие на кариозен процес, даденият кариес трябва да бъде премахнат до абсолютно здрава тъкан. Следва изолиране на работното поле. Това най-често се прави с използването на кофердам или съответен  гел, който изолира зъбите от меките тъкани и течностите в устната кухина. Може да се използват и други методи на изолация. Независимо какъв метод се използва за да бъде успешно едно бондинг възстановяване, зъбните повърхности трябва да бъдат изключително сухи.

Трета стъпка е:

Следва обработка с киселина на дадената повърхност- ецване. Това се прави за да се получи грапава и химически чиста повърхност. Ецването също така образува микро порички в емайла, които служат за закрепването на бондинга. Следва поставянето на бонда. Това е свързващия агент между зъбните тъкани и фотополимера. Това е един от най-важните етапи на директното възстановяване. След като бонда е добре полимеризирал се поставя първият най-тънък слой фотополимер. Следва поставянето на няколко слоя полимер и тяхното оформяне в желания от пациента и зъболекаря вид. При послойното нанасяне на композита може да се коригират цветовете, опалесценцията, размера на зъбите, формата, междузъбните контакти и др.  След като бъде възстановен даденият зъб или зъби следва един много важен етап- полирането на бондинг фасетата.

Четвърти етап на бондиг лечението:

Това е много отговорен етап през, който зъболекаря минава с четки и гумички по повърхността на бондинг реставрацията и и придава необходимата полируемост и блясък. След като сме готови инструктираме нашият пациент как да се грижи за направената от нас красива усмивка.

Как да се грижим за бондинг възстановяванията с бондинг фасети?

Ние в клиника СМ Дентал консулт винаги инструктираме нашите пациенти как да се грижат за направените от нас естетични реставрации. Първо описваме какви са рисковете, плюсовете и минусите при всяко възстановяване. Следва да обясним на пациента какво може да прави с новите си бондинг фасети и какво не трябва. Ако пациентът има вредни навици като гризането на нокти, кокали, химикалки, моливи, клечки за зъби или много твърди предмети го предупреждаваме да ги избягва. Необходимата поддръжка на бондинг фасетите се прави на 6 месеца с почистването на зъбния камък и полирането на зъбите, което е нормална профилактична мярка.

Също е необходимо, ако пациента страда от бруксизъм или бруксомания тя да бъде коригирана посредством шина или даден вид лечение. Пациентът трябва да избягва травми в тази област и да поддържа добра орална хигиена. Също така трябва да се ползват конци за зъби и вода за уста. Необходимо е даден период от време бондинг фасетите да бъдат полирани от зъболекар, за да подържат цвета и блясъка си.

Какви бондинг фасети предлагате в денталната клиника?

В дентална клиника СМ Дентал консулт предлагаме пълен набор от бондинг фасети и естетически реставрации във фронта, а и в дисталният участък на съзъбието. Ние предлагаме бондинг фасети от фотокомпозит на световно признати фирми, което определя качеството на нашата работа. Също така предлагаме и няколко вида порцеланови /керамични/ фасети, ако дадения  пациент не е подходящ за прилагането на бондинг техника. Чрез използването на новите технологии за дизайн на усмивката може да предложим на нашите пациенти дентално лечение на световно ниво. Те могат бързо и лесно да имат усмивката, която винаги са желали.

Вижте още:

Какво е порцеланова коронка?