0898 582 084

За какво се използват порцелановите фасети?

 • Posted by Д-р Стоян Маринов
 • On 30/09/2016
Faseti

Порцеланови фасети

Зъбните порцеланови фасети се използват в съвременната стоматология за подобряване на усмивката и външния вид на пациентите. Посредсвом порцеланови фасети може бързо и лесно да се получи една хубава усмивка, без да се изпитва болка и неприятни преживявания.

Порцеланови Фасети могат да се използват при следните показания или комбинация от тях:

 1. Промяна на цвета на зъбите. Фасетите могат да имат цвят какъвто пожелае пациента. Те не търпят преоцветяване с течение на годините. Никои не иска да има жълти зъби разбира се, и фасетите са едно добро решение.
 2. Решават проблема с петната по зъбите от минерален произход.
 3. Могат да се използват при наличие на хипоплазии на твърдите зъбни тъкани, с цел подобряване на естетиката.
 4. При наличие на множество кариеси на предните видими части на зъбите, фасетите могат много лесно да заменят конвенционалните фотополимери.
 5. При фрактурирани ръбове на предните зъби фасетите са едно добро решение.
 6. Порцелановите фасети се използват и за преодоляване при някой несъответствия между структурата, позицията и функцията на изкривени зъби.
 7. При наличие на флуороза и тетрациклинови петна по зъбите, които не подлежат на избелване или друг вид лечение.
 8. При конични втори зъби и зъби с неправилна форма.
 9. При зъби с лингвален наклон

Има ли противопоказания за изработването на порцеланови фасети?

Освен наличните показания за изработване и поставяне на порцеланови фасети, разбира се има и противопаказания за тяхното използване. Фасети не могат да се прилагат при всеки клиничен случай въпреки желанията на пациентите. Съществуват няколко строги противопаказания за прилагането на зъбните порцеланови фасети. Ето и някои от тях:

 1. Наличие на напреднала пародонтоза (периодонтит), с трета степен на зъбно разклащане. Когато зъбите са станали много подвижи и няма прилежащи пародонтални влакна и зъбозъдържаяият апарат е силно компрометиран. Това е едно сериозно противопаказание за прилагането на порцеланови фасети.
 2. Друго сериозно противопаказание на прилагане на фасети е лошата орална хигиена. При лоша орална хигиена ще започнат възпалителни промени във венците – гингивит, който може да прерастне в пародонтит (пародонтоза). От друга страна натрупването на зъбна плака ще доведе до развите на кариес на непротектираните от керамика твърди зъбни тъкани.
 3. При силно разрушени зъбни структури, при които се налага ползването на обвивни коронки от металокерамика или чиста керамика. Когато липсват над 60% от естествените зъбни структури ще липсва основа върху която да легне фасетата.
 4. Много силно ротирани зъби също е противопаказание за използване на фасети. Когато зъбите са със значителни отклонения се препоръчва първоначално провеждане на ортодонтско лечение и последващо протезиране с порцеланови фасети.
 5. Фасети също така се прилагат рядко при наличие на големи междузъбни пространства. Когато са налице големи треми и диастеми също е препоръчително първоначално провеждане на ортодонтско лечение и последващо протезиране с фасети.
 6. Вредните навици като бруксизъм са един вид противопоказание за провеждане на лечение с фасети. Също така гризането на нокти или различни предмети е противопоказно защото може да настане спукване на съответната фасета. При гризането на предмети и скърцането със зъби ( бруксизъм ), се създават зони на свръхнапрежение. В тези зони може да настъпи фрактура на съответната фасета.
 7. Недостига на зъбни тъкани или щифтовото изграждане на зъбите също може да се сметне като относително противопоказно за изработването на порцеланови фасети.

Всеки зъболекар преди да започне работа с даден пациент желаещ да бъде протезиран с порцеланови фасети трябва да обясни какви са плюсовете и минусите на зъбните фасети. На пациента трябва да бъде обяснено как трябва да се грижи за свойте фасети за да могат да се запазят красиви и функционални през годините.

Вижте още:

Какво е порцеланова коронка?