0898 582 084

Бруксизъм – скърцане със зъби.

  • Posted by Д-р Стоян Маринов
  • On 04/05/2023

Бруксизъм – скърцане със зъби.

Бруксизъм е състояние при което неволево се стига до появата на пара функционални движения. По статистически данни Бруксизъм се среща при около 31% от населението, което го прави често срещан. Много често бруксизмът се означава и определя, като скърцане със зъби. Това състояние се среща често в покой особено при сън. Среща се при хора с натоварени професии изложени на прекалени нива на стрес. С терминът бруксизъм се означава патологичното състояние на стържене, триене и движение на зъбите едни в други без да се осъществява акт на дъвчене или говорене.

бруксизъм

бруксизъм

Бруксизъм е реакция на скърцане със зъби, която се получава при хоризонтални предно задни и странични плъзгателни движения на долната челюст  под действието на силно напрегнати дъвкателни мускули. Зъбите и зъбните редици на двете челюсти са силно притиснати и при плъзгателно движение дъвкателните им повърхности се трият и издават звук наречен скърцане със зъби.

 Скърцане със зъби честота.

У нас в България по статистически данни бруксизъм се среща при около  26 процента от населението, след кариеси и заболявания на пародонта. В някои страни се прави разлика между двете понятия, а в САЩ се използва само наименованието бруксизъм.

Бруксомания е пара функционална реакция на стискане на зъбите в статично положение , без движение на долната челюст. При това състояние пациентна неволно стиска силно зъбите си. Това се случва неволево отново при състояния на покой.

Тези състояния най-често се проявяват по време на сън, но също може да се наблюдават при физическа преумора, при спортуване, при стрес, при гледане на филми или игра на видео игри. Понякога се проявяват при умствено напрежение и преумора. Интересно е че тези състояния може да се наблюдават и при деца и то от ранна детска възраст.

До какви увреждания води бруксизмът?

Бруксизмът и бруксоманията, ако не се лекуват навреме може да доведат до различни проблеми свързани със здравето. Освен засягането на зъбите може да се увредят мускулите, меките тъкани на устната кухина дори стойката на пациента.

При бруксизъм се поразяват най-често една или повече от структурите на  твърди зъбни тъкани. Най-често се засягат дъвкателните повърхности на зъбите. Също така се засягат и пародонта, челюстните стави и дъвкателни мускули.

Какво се случва ако дълго не се лекува бруксизмът?

Ако не се вземат адекватни мерки за третиране на бруксизмът той може да доведе до изтриване на зъбите. Също така може да доведе до пародонтит / пародонтоза /, развитие на кариес. При нелекуване с течение на времето може да възникне мускулна хипертрофия на дъвкателните мускули, изтриване на ставните главички на тепоромандибуларната става.

С течение на времето пациентите, които имат в устата си мостове или коронки поради много високото постоянно натоварване те може да се счупят.  При бруксизмът и бруксомания с времето се понижава височината височината на захапката  с няколко мм и поради този факт лицето придобива старчески вид.

Какви са причините за развитие на бруксизъм?

Все още причините за бруксизма и бруксоманията не са известни. Етиологичните фактори се разделят на местни и общи.

Местните могат да са различни дразнители в устната кухина  като: преждевременен контакт, оклузо-артикулационен блокаж, ортодонтска аномалия, изкривявания на зъбите и др. Също така неправилно направени пломби или ортопедични конструкции като: мостове, коронки, протези и импланти може да доведат до неправилни контакти и развитие на този тип патология.

Общи могат да имат кортико висцерален или висцеро висцерален произход.

С кортико висцерален или централен произход  са парафункции като смучене, захапване на пръст , буза и др. Високите физически натоварвания и стресът са едни от основните фактори за развитие на бруксизъм и бруксомания.

С висцеро висцерален произход най вече при деца се наблюдава, които се дължат на дразнене и болка при поразени вътрешни органи от паразити  като глисти, тетанус. При децата с течение на годините и смяната на млечните зъби с постоянни този проблем отшумява от самосебе си.

Фактори увеличаващи честотата на бруксизмът са пренапрежението, пушене преди заспиване, употребата на високи дози кафе и тонизиращи напитки. Прием на някой медикаменти.

Как можем да забележим проявите на бруксизъм?

  • Неволно стискане със зъби;
  • Скърцане със зъби нощно време;
  • Изтриване на повърхностите на зъбите;
  • Спонтанно счупване на зъб;
  • Болки в ставата;
  • Главоболие;
  • Отпадналост;
  • Умора в мускулатурата;

От какво се оплакват пациентите с бруксизъм?

Оплакванията на пациентите са много субективни и индивидуално. Те зависят от степента на изразеност на патологията. В ранните стадии пациентите може да се оплакват от изтръпване и чувствителност в зъбите. С напредване на процесът освен тези оплаквания се появява и болка при консумация на хран особено ако са по-студени.

Когато се задълбочи патологията пациентите започват да се оплакват от умора в долната челюст. Също така може да се оплакват от болка в дъвкателните мускули и пукане и стържене на ставата. При много тежки случай може да се стигне до счупване на зъб или на налична ортопедична конструкция като: коронка, мост или циркониева коронка.

 Клинична картина:

При бруксизъм и бруксомания може да се развие разнообразна клинична картина. Тя се характеризира с местни  или общи реакции от страна на организма. Когато пораженията са главно в твърдите тъкани при интраорален оглед се виждат процеси на зъбна атриция и абразия в различна степен на развитие. Самите зъби на пациентите изглеждат изтрити и липсва оклузален релеф. Дъвкателната повърхност е гладка и полирана.

При бруксизмът , поради това, че издатините на оклузалния релеф се изглаждат , не се диагностицират преждевременни контакти или блокажи на естествените зъби . Такива могат да се открият, ако в съзъбието има различни единични коронки, мостова протеза.  В такива случай на определени места в съзъбието биха се диагностицирали оклузални фасети, които в случай се наричат бруксофасети.

В други нелекувани случаи се наблюдава изтриване на носещите туберкули, горе лингвални, долу вестибуларни, на режещия ръб на резците  и върха на кучешките зъби, диастема и треми.

При бруксомания , поради процеса само на стискане, без триене на зъбите се установява вертикална загуба на твърди зъбни тъкани , със запазени  части  на вестибуларните или лингвалните стени  със заострени краища. Може да се наблюдават рецесии на венците, както и наличието на клиновидни дефекти в шийките на зъбите.

 Лечение на бруксизъм.

Всеки пациент трябва да знае, че лекарства за  бруксизъм няма. Трябва да бъдат лекувани местните и общите етиологични фактори. Местните се лекуват от лекар по дентална медицина в дентална клиника. За лечението на бруксизма е необходимо да се отстранят всички предразполагащи зъбни фактори като развалени от кариес зъби, преждевременни контакти, неправилни коронки и мостове, наличиен на блокажи.

Общите се лекуват от лекар невролог или психиатър или лекар интернист. Целта на лечението е да се прекъсне патологичния миотатичен рефлекс на стискане на зъбите при бруксомания или на стискане при бруксомания или на скърцане със зъбите  при бруксизъм. Множество автори препоръчват прием на миорелаксанти преди сън и антидепресанти предписани от съответният специалист.

шина за бруксизъм

шина за бруксизъм

Зъболекарят в денталната клиника може да предложи като съвременен вариант за лечение носенето на шина за бруксизъм по време на сън. Също така е необходимо и намаляване на стреса и напрежението. Често се препоръчва посещение на психолог, както и йога упражнения и медитация.

При много много тежки случай може да се стигне до цялостно стоматологично лечение, при което се налага повдигане на захапка. Това се случва при наличие на много силно изтрити и разрушени зъби. Има пациенти, при които се налага умъртвяване на всички налични зъби и заместването им с коронки-металокерамика или цирконий.

При такива типове пациенти отново се налага постоянното носене на шина за бруксизъм за да се изключи счупване на коронките. Съществуват и методи с прилагане на ботулинов токсин / ботокс / в масетерите / дъвкателните мускули/, за тяхното отпускане. Също при засягане на ставата се налага физиотерапия.

В дентална клиника СМ Дентал консулт лекувате ли бруксизъм?

Да. В дентална клиника СМ-Дентал консулт предлагаме разнообразни варианти за лечение на бруксизъм, бруксомания и различните пара функционални движения породени от различни обстоятелства. Нашият екип от специалисти прави подробен план на лечение и прецизно го изпълнява.