0898 582 084

Кариес медия (caries media) или среден кариес

  • Posted by Д-р Стоян Маринов
  • On 22/01/2015

Кариес Какво е кариес медия или средният кариес?

Caries media e патологичен процес, който е подминал ЕДГ (емайло дентиновата граница)  и е проникнал в дентина. Налице е кариозна маса, но дълбочината на проникване на лезията е ограничена – не достига на повече от половината от разстоянието ЕДГ – пулпа. В дентина лезията има конусовидна форма, с основа на конуса към ЕДГ.

Пациентът често няма оплаквания. При огледа се установява промяна в цвета, белезникав ореол около видима лезия или белезникаво петно, което надстои лезия, която не е разкрита. Функцията не е нарушена. Болката се предизвиква от силни дразнители и трае докато те действат. Болка се провокира от сладко или солено и от кисело.  При този вид кариеси се диагностицират от зъболекар или от пациент, които виждат промененият цвят на зъба и наличието на дефект в него. При сондиране обикновенно е налице кавитация и мека кариозна материя в кухината.

Как се лекува този среден кариес / кариес медия /?

Този вид кариеси се лекуват от зъболекар. С помощта на машина или лазер се изчиства кариозната маса от зъба. Поставя се подложка за да се изолира дентина от химикалите в пломбата и от топлината, която се провежда от пломбите ако са амалгамени, след което се поставят различни видове пломби за запазване функциите на зъбите. Различните пломби могат да бъдат от амалгама, химиополимер, фотополимер, гласйономер, керомер или различни видове инлеи. Това зависи от предпочитанията на пациента, показанията и възгледите на даденият зъболекар.

Къде най-често се развива средният кариес?

Среден кариес или кариес медия може да се развие на всички страни на зъба. Спрямо това къде се развива кариесът той може да бъде:

  • шиечен кариес.
  • апроксимален кариес.
  • оклузален кариес.
  • лингвален кариес.

Най-често кариес медия се развива в междузъбното пространство и се нарича проксимален кариес. Когато се развива на това място той много често засяга освен поразеният зъб и предходния в зоната на онтакт между зъбите.