0898 582 084

Възстановяване на счупен зъб

 • Posted by Д-р Стоян Маринов
 • On 27/09/2022

 

Възстановяване на счупен зъб.

Съществуват различни възможности и начини на възстановяване на един счупен зъб. За да се избере правилен и подходящ начин за възстановяване на възникналият проблем първо трябва да се установи как и защо се е стигнало да състоянието счупен зъб. В зависимост от това къде и как е счупен зъба и дали е засегнът нервът или корена има различни начини на възстановяване:

счупен зъб

счупен зъб

 • С естетична пломба.
 • С бондинг.
 • С порцеланова фасета.
 • С коронка.
 • Със зъбен имплант

Как един зъб може да бъде счупен?

Счупването на зъб е често срещано състояние, което изисква спешно посещение в денталната клиника и бърза реакция от зъболекаря. Съществуват множество ситуации, при които могат да доведат до счупване на зъб. Всеки един счупен зъб е предизвикателство и дилема пред зъболекаря дали зъбът да се лекува и възстановява или да се вади. Това зависи от сложността на възникналият проблем и наличието или липсата на усложнения.

Кариес.

Счупване на зъб може да се дължи на различни патологии например на един развиващ се кариес. Когато кариесът подкопае дадена част от зъба се образува кухина и зъбът става неустойчив.  Мекият дентин не може да поддържа емайлът и дори при малко натоварване той се счупва.

Травми.

Друга причина за наличие на счупен зъб са зъбните травми. Много често се наблюдават травми на предните зъби в зоната на усмивката, къде в следствие на травма се отчупват ръбчетата на централните или латералните резци или дори части от зъбната коронка.

счупен зъб в следствие на травма

счупен зъб в следствие на травма

Травмите може да бъдат от най-различно естество: удар от предмет, падане, удар, катастрофа захапване на нещо твърдо / камъче  в ориз / и др.

Абразия.

Зъбната абразия и клиновидните дефекти също може да доведат до счупване на зъб. При тях се наблюдават изтънели стени на емайла на зъба, които са много малко подплатени с дентин. При натоварване на зъба се създават сили на усукване в шийката и възможността за настъпване на фрактура е голяма.

Бруксизъм.

Зъбният бруксизъм и бруксоманията са също важен фактор за настъпване на фрактури на зъби и на пломби. При тях се случва патологично стискане и скърцане със зъби, което създава голямо повърхностно напрежение в емайла, а и в целият зъб. Това води освен до изстриване и до наличие на фрактури и счупвания на зъби.

Пломби.

Наличието на големи реставрации чрез пломби или инлей също води до счупване на зъб. Когато липсва голяма част от твърдите зъбни тъкани на даден зъб, а те са заместени с пломба, зъбните стени са много тънки и може да се счупват. В тях се образуват микропукнатини което може да доведе до отчупване.

Умъртвени зъби.

Умъртвените зъби, които не са протезирани с коронки са бомби със закъснител за евентуална фрактура в даден момент. Девитализиране зъб е много по крехък и лабилен отколкото живият и здрав зъб. При умъртвените зъби освен липсата на голяма част от здравите зъбни тъкани се наблюдава и дехидратация, която също води до отслабване на зъба.

Какви видове счупвания може да има на един зъб?

Счупванията на зъбната коронка може да бъдат от най-различно естество и по най-различен начин. Съществуват множество класификации на фрактурите, но ние ще ги разгледаме условно.

 • Счупен зъб само в емайла на режещият ръб при резците или на туберкулите на предкътниците и кътниците.
 • Счупване със засягане на емайла и дентина на даден зъб без засягане на нерва и други структури, а фрактурата е само в коронковата част означава се като неусложнена фрактура.
 • Счупване със засягане освен на твърдите зъбни тъкани като емайл и дентин, а и със засягане на нервът на зъба, означава се като усложнена фрактура.
 • Счупвания под и над венеца.
 • Хоризонтални счупвания.
 • Вертикални счупвания засягащи и корените на самите зъби / най-неблагоприятни /.

Каква е симптоматиката на един счупен зъб?

Симптомите при един счупен зъб може да са най-различни според това какъв вид е счупването и къде и как е разположено то. Основен симптом е болката, но тя не се наблюдава при всеки един тип фрактури. За нея ще бъде описано малко по-надолу в статията. Освен болка може да има подуване на венеца и лек до силен оток.

Също пациента може да се оплаква от разклащане на част от зъба. Може да се оплаква също и от наличие на грапавини и остри ръбове на мястото на наличната фрактура. Също може да има и известно кървене ако е засегнат нерва на зъба или е разкъсан венеца в следствие на травма. Най-тежкото състояние е т.нар експулсия на зъба, когато зъбът е казано на жаргон избит.

Има ли болка при счупване на зъб?

Когато един зъб е счупен само в имейлът и няма засягане на подлежащи структури болка не се усеща. Тогава проблемът е само естетичен и пациента се оплаква от дразнене на остри ръбове.

Когато е засегнат дентина при една фрактура пациента се оплаква от слаба болка, която се провокира от термични дразнители като: топло и студено. Също болката може да е спорадична като преминаване на ток през зъба и също да се провокира от сладко, солено, кисело и друг вид дразнители.

Ако е засегнът нервът на зъба болката е доста силна и неприятна. Тя е внезапна силна и мъчителна. Тази болка може да се види при живи зъби, които са били подложени на травма или когато се е развивал дълбок кариес. Когато се е развивал дълбок кариес е налице една пулпитна болка.

Ако е настъпила вертикална фрактура в горната една трета на корена на зъба и счупеният фрагмент се движи той може да травмира венеца и това да води съответно до болка и чувствителност. Това обикновено се случва при умъртвени зъби.

Ако фрактурата е вертикална или хоризонтална по протежение на зъба и сегментите са подвижни тогава може да има постоянна силна болка. Тя може да е опъваща и да ирадира към ухото или окото. Когато се стиснат зъбите болката се усилва фрагментите на зъба травмират периодонциума и подлежащата кост.

Изследване при наличие на фрактурирани зъби.

Когато е налице фрактура на зъб водещото изследване е снемането на подробна анамнеза. Зъболекарят трябва да разбере как е настъпило счупването и какви са пораженията по зъбите. Също така образното изследване и образната диагностика са водещи при планирането на лечението. То ще даде сериозна информация на лекарят за да може да работи правилно и прецизно.

Как се лекува счупен зъб?

Възстановяване с фотополимер:

Възстановяването и корекцията на един счупен зъб зависи от вида на счупването, от положението на фрактурата и от вида на поразяване на тъканите. Когато счупването е незначително и не представлява проблем за зъба, най-често при предни зъби засягащо само инцизалният ръм може да се направи селективно изпиляване и емайлопластика и да се реши проблемът.

възстановяване на централен резец с фотополимер

възстановяване на централен резец с фотополимер

Ако е засегната по-голяма площ от видимата част на зъба може да се направи фотополимерна пломба с високо естетичен фотокомпозит. Ако не може да се възстанови с обикновенна пломба се прибягва към използването на бондинг. Това се прави, когато освен емай е засегнат и дентин. Освен бондинг може да се ползва и директна или индиректна фотокомпозитна фасета.

Ортопедично възстановяване:

Когато няма показания и възможност за възстановяване с фотокомпозит може да се наложи поставянето на порцеланова фасета или циркониева фасета. Ако дори и те не са подходящи, а това се случва при много силно увредени зъби се прибягва към използването на цели обвивни коронки. Те могат да бъдат: металокерамични коронки, циркониеви коронки, порцеланови коронки.

 

Щифтово изграждане:

Ако на даен счупен зъб е засегнат нервът се означава като усложнена фрактура и се налага да се отстрани самият нерв. Това се случва при живи зъби когато е засегната целостта на пулпната камера и зъбът не може да се подложи на биологично или друг вид лечение. В този случай се провежда кореново лечение и се обработват кореновите канали, като след запълването им зъбът се изгражда с щифт. Щифта може да е лят щифт- пинлей или от фибростъкло.  Впоследствие зъбът се протезира с корона.

Съществуват методи на лечение на счупени зъби когато са запазени фрактурираните фрагменти, те да се наместят и повторно да се залепят на мястото от където са паднали. Това е по-стар и несигурен метод, но се прилага и до ден днешен.

Счупване на корена.

Най-сложни за лечение на фрактурите под венечната граница. Когато даден зъб е счупен под венеца лечението е много трудно и не винаги успешно. Това се дължи на редица фактори като мокренето степента на увреда на тъканите, вида и здравината на пародонта на зъба, наличието на костен или алвеоларен дефект. Всичко това лекарят по дентална медицина трябва да прецени преди да започне лечението на един счупен зъб.

Обикновено ако така счупен зъб може да бъде спасен се прибягва до изграждането му с двойнополимеризиращ материали и щифтово възстановяване на зъбно пънче за да може зъбът да е протезиран с коронка. Ако това се случва във фронта на усмивката е необходимо да се използват без метални коронки- порцеланови коронки или циркониеви. Това се прави за да не се вижда метала и да е максимално естетично.

фрактура на централен резец в корена

фрактура на корените на централен резец

Сложноста на подвенечните счупвания се състой и в това, че не винаги е възможно се направи процедура по удължаване на клиничната коронка на зъба за да може той правилно да бъде протезиран в бъдеще.

Най-неприятни са вертикалните фрактури при които зъбът е разцепен на две. Тогава според типът на фрактурата може да се наложи зъбът да се извади изцяло или да се сепарира и да се направи процедура по хемисекция. Това е много индивидуално и не сигурно за това тук се предценява клиничната симптоматика .

Съвременните високотехнологични материали съчетани с модерните методи на лечение осигуряват много по-голяма възможност за възстановяване на счупените и увредени зъби. За жалост когато такива зъби не може да се лекуват и възстановят се налага да бъдат извадени и заместени със зъбни импланти.

Какви са усложненията при счупване на зъб?

Усложненията при едно счупване може да са много. Най-неприятно е когато се случи т.нар експулсия на зъба. Тогава настъпва т.нар избиване на зъба, казано на жаргон. Наблюдава се цялостна загуба на зъба от костта-короната и корена. Това е тежко и неприятно състояние.

Каква е профилактиката на фрактурите?

За профилактика може да се говори много. Най-добрата профилактика е честият преглед при зъболекар и навременно отстраняване на кариесите. Друг профилактичен метод най-употребяван при деца е носенето на защитна шина особено при спортуване.