0898 582 084

Възстановяване след изваждане на зъб

  • Posted by Д-р Стоян Маринов
  • On 25/10/2021

 

Ваденето на зъб е неприятна дентална  манипулация, която буди страх и притеснения във всички пациенти. Много често тази страх идва от мита за болката и страданието, което ще изпитва пациента при процедурата, което не е вярно. Ние живеем в 21 век и технологиите и науката са

ретиниран мъдрец

ретиниран мъдрец на долна челюст

напреднали достатъчно за да няма неприятни изживявания и ваденето на зъб да се превърне в рутина за повечето зъболекари. В настоящата статия ще се опитаме да отговори на Вашите въпроси, какво се прави и как се възстановява човек след вадене на зъб.

След колко време се възстановява пациента след вадене на зъб?

Възстановяването на пациентите след изваждане на зъб е строго индивидуално. Ако няма усложнения възстановяването трае няколко дни. Ако е бил изваден мъдрец нещата са малко по сложни тъй като ваденето на мъдрец е оперативна процедура и е по-травмираща за пациента от стандартна екстракция. В някой частни случай възстановяването след изваждане на зъб може да отнеме десетина дни.

Ще има ли болка при вадене на зъб?

Не няма да има болка при ваденето на зъб. Всеки зъболекар преди да извади зъб ще постави необходимата упойка /анестезия/ за да не усеща болка и дискомфорт пациента. По време на манипулацията пациента ще усеща допир и натиск но не и болка при ваденето на зъба.

Ще има ли болка след вадентено на зъба?

В единични случай може да се получи болка след вадене на зъб. Това зависи от много фактори и от начина на изваждане на зъба и от причината този зъб да бъде изваден. Чувствителност може да има няколко дни след ваденето, защото все пак се образува раничка.

Какво се случва след вадене на зъб?

Първо зъболекаря ще обработи съответната рана хирургически. Той ще кюретира и ще премахне некротичните и възпалени тъкани и ще направи хемостаза. Зъболекарят ще стисне раничката на извадения зъб за да намали кървенето от нея. Ще Ви помоли да стискате стерилна марличка около 15-20 мин за да няма кървене от раната. След около 20 мин след ваденето на зъба кървенето трябва да е спряло но може да се усеща вкус на кръв в устата и в слюнката да има малко кръвенисти жилки в рамките от няколко часа до един ден. Ако това кървене продължи трябва да се потърси помощ от специалкиста извадил зъба.

Ще има ли кървене след ваденето на зъб?

След вадене на зъб е нормално да има кървене около 20 мин както вече споменахме. Ако се получи кървене пациента може да захапе стерилна марля за около 20 мин. Ако кървенето не спира трябва да се свържете с лекуващия Ви зъболекар.

Кога ще мога да ям след вадене на зъб?

Храненето след вадене на зъб е разрешено след отминаване на действието на упойката. Докато пациента е под упойка не усеща нищо и при акт на дъвчене може да се нарани и прехапа. Храната която се препоръчва да се консумира след вадене на зъб трябва да е мека течни-кашава за да няма дразнене на раничката на извадения зъб. Храните и напитките трябва да са студени за да имат съдосвиващ ефект.

След хирургична манипулация в устата не трябва да се консумират горещи храни. Те разширяват кръвоносните съдове и може да предизвикат кървене което е нежелателно. Трябва да се избягват груби храни с остри ръбове като ядки, семена и чипс. Те могат да наранят нежните ръбчета на раничката и да предизвикат кървене.

Може ли да пия алкохол след вадене на зъб?

Консумацията на алкохолни и спиртни напитки напитки е забранена след вадене на зъб. Това е така защото алкохола дразни самата раничка и може да се получи възпаление което да е свързано с болка и дискомфорт.

Може ли да пуша след вадене на зъб?

След вадене на зъб не може да се пуши по никакъв начин. Консумацията на цигари, пури и наргилета е забранена след ваденето на зъб. Това е така защото при създалото се отрицателно налягане в устната кухина при пушене може да се получи отпадне на кръвния съсирек и да започне инфекция. От друга страна никотина и цигарения дим свиват кръвоносните съдове и това може да доведе до некроза на някой тъкани и да предизвика трудно зарастване и възпаление.

При болка след вадене на зъб какви болкоуспокояващи да се вземат?

След вадене на зъб, ако има болка може да се приемат обезболяващи. Първо не трябва да сте алергични към съответните препарати. Може да се приемат различни нестероидни противовъзпалителни средства например парацетамол, аналгин, ибупрофен, аулин.

Може ли да си мия зъбите след вадене?

Пациента трябва да поддържа лична хигиена и може да си мие зъбите но се налага да избягва мястото на извадения зъб. Това се прави с цел да се предпази механичното падане на кръвния съсирек.Миенето на зъбите трябва да става на другата страна от съзъбието.

Може ли да се жабуря с вода за уста след вадене на зъб?

Жабуренето с вода за уста или друг разтвор е строго забранено. При жабурене може да изпадне кръвния съсирек и да предизвика възпаление. Водата за уста може да се използва като пациента накланя глава на ляво и дясно и нагоре надолу без да жабурка.

Може ли да се появи оток след вадене на зъб?

Оток може да се появи след вадене на зъб особено ако е мъдрец. По принцип при нормално изваден зъб без усложнения оток се наблюдава рядко. Ако обаче извадения зъб е бил с големи гранулации и силно инфектиран може да се стигне до отток.

Налага ли се прием на антибиотик след екстракция на зъб?

Прием на антибиотик след екстракция на зъб може да се наложи когато имаме рискове от проява на инфекция. Ако се получи оток и се почувства болка може да се наложи прием на антибиотик. Пациента трябва да приема антибиотик след вадене на зъб само предписан му от лекуващия го зъболекар.

Инфекция след вадене на зъб може ли да се наблюдава?

Инфекция след вадене на зъб може да има в случаите когато се замърси екстракционната рана. Също така инфекция след вадене на зъб имаме когато кръвната запушалка на раничката бива премахната или не се образува. Тогава имаме отворена рана която може да бъде замърсена и да се инфектира.

Може ли да има повишаване на температурата след вадене на зъб?

В редки случай може да се наблюдава повишаване на температурата след хирургични намеси. Това обикновено е нормално да се случи особено когато се вадят мъдреци или си правят по обемни хирургични манипулации. Когато има на лице дадено възпаление телесната температура може да се повиши дори в някой случай може да има и втрисане. Ако температурата не се повлиява от медикаменти трябва да се обърнете към лекуващия зъболекар.