0898 582 084

Гингивит при бременни

 • Posted by Д-р Стоян Маринов
 • On 08/03/2023

Гингивит при бременни

Много често при бременните жени се наблюдава гингивит при бременни. Това е състояние на възпаление на венците на бременната жена без особено

гингивит при бременни

гингивит при бременни

голямо натрупване на зъбна плака или зъбен камък. По различни статистически данни около 60-75% от бременните жени страдат от гингивит при бременноста. Голяма част от жените имащи гингивит преди забременяването съобщават че през периода на бременността симптоматиката се е обострила

и заболяването се е влошило.

 

Промените през този период обхващат цялото тяло на жената и не подминават устната кухина. Наред с повишаването на нивата на стероидните хормони ( естроген и прогестерон ) се променят много често и нивата на хормоните на щитовидната жлеза и соматотропните хормони.

Освен повишените нива на хормони има и множество външни фактори, които повлияват степента на възпаление. Един от тези фактори са честият прием на храна особено въглехидратна. Влошаването на хигиената от честите позиви за повръщане и самото повръщане допринасят за развитието на гингивит при бременни.

Какво предизвиква гингивит при бременни?

Гингивитът е комплексно заболяване. То не се предизвиква от един фактор, а от множество действащи едновременно. Ето и някои от факторите влияещи за развитие на гингивит при бременност:

 • Високи нива на хормоните-естроген, прогестерон.
 • Високи нива на TSH, соматотропни хормони, тестостерон.
 • Агресивни микроорганизми.
 • Честа консумация на храна.
 • Обилна консумация на въглехидрати.
 • Рефлукс и повръщане.
 • Намалена устна хигиена.
 • Персистиращо предходно възпаление.
 • Наличие на кариеси.
 • Наличие на неправилно направени мостове, коронки и пломби.

Какво заболяване е гингивита?

Гингивита е възпалително заболяване, което ако се хване в ранен етап на развитие е напълно обратимо.То е заболяване на меките тъкани на венеца и се предизвиква от комплекс микроорганизми развиващи се в бактериалната плака.  Здравият венец има бледо розов цвят със зърнеста структура. Когато венецът е здрав паилите изпълват пространството между зъбите и са плътно прикрепени към зъбите.

Когато е налице гингивит при бременни венците са зачервени подути, оточни.  Ако това възпаление не се лекува то може да прогреси до по-сериозно и да обхване други здрави пародонтални структури. Не лечението му може да доведе и до други ослужнения.

Какво се случва ако не се лекува гингивит при бременни?

Като всяко възпалително заболяване и това ако не се лекува ще доведе до прогресия на заболяването и усложнения. Нелекуването на един гингивит ще доведе до засягане освен на гингивалните тъкани, а и на пародонталните. Ако се засегнат дълбоките структури на пародонта ще започне развитието на пародонтоза.

Когато се развие пародонтоза / пародонтит / започва персистиращо възпаление засягащо зъбозадържащият апарат. Започва прогресия на възпалението от гингивата към подлежащата кост, която задържа зъбите. С течение на времето не се ли вземат адекватни и правилни мерки може да се стигне до клатене на зъбите и тяхната загуба.

Какви са симптомите на гингивит при бременни?

Гингивита при бременни е възпалително заболяване което е моделирано от системни фактори като високите нива на хормоните , микроорганизмите и тяхната агресивност. Основните симптоми при този вид заболявания са:

 • Кървене от венците при миене на зъбите.
 • Спонтанно кървене без видима причина.
 • Подуване на венците и папилите.
 • Промяна в цвета на венците и папилите в червен до лилав.
 • Локално прорастване на венеца в някои случай-епулис.
 • Наличие на спонтанна болка и при натиск.
 • Наличие на лош дъх и гноене от самите папили.
 • Натрупване на зъбна плака и зъбен камък.
 • Промяна в цвета на самите зъби.

Как може да се отрази гингивитът върху плода?

Както всяко възпаление в тялото на бременната жена така и гингивита и пародонтита / пародонтоза /могат да окажат влияние върху плода и здравето на бъдещата майка. Като риск се смята възможността за преждевременно раждане или преносване. Също така може да се получи състояние на т.нар пиогенен гранулом.

Това е доброкачествено образувание, при което малка част от венеца прораства с червеникаво-кафяв цвят.  Консистенцията му е мекоеластична и е плътно прикрепена към подлежащата тъкан. Пиогенният гранулом обикновено регресира след края на бременността, но ако това не се случи се налага неговото хирургическо отстраняване.

Как се лекува гингивит при бременни?

Гингивита при бременни се лекува с почистване много внимателно на зъбният камък и зъбната плака. Професионалното почистване трябва да се направи от зъболекар в денталната клиника и да се промие и дезинфекцира хубаво цялата уста на пациентката.  Необходимо е да се обърне сериозно внимание на поддържането на една отлична орална хигиена в домашни условия за да се спре развитието на възпалението.

гингивит при бременни лечение

гингивит при бременни лечение

Лечението освен от лекарят по дентална медицина трябва да се допълва и от самата пациентка. Изключително важно е домашната поддръжка на перфектна орална хигиена и недопускането на натрупване на плака или зъбен камък.

Поддържането на оралната хигиена трябва да става с употребата на интердентални четки за зъби и конци за да се премахва плаката от тесните междузъбни пространства.  Употребата на четка и паста е задължителна и миенето да се случва два три пъти на ден. Употребата на зъбен душ е много полезна за да да може да се премахват и най-финните остатъци от храна. Ежедневната употреба на вода за уста също е задължителна.

Какви са ви препоръките за профилактика?

Препоръчваме преди забременяване да няма наличие на персистираща инфекция и зъбите и венците да са здрави. Необходимо е да се правят редовни прегледи на бъдещата майка от зъболекар за да се наблюдава степента на възпаление и да се прави професионална орална хигиена при нужда. Стриктно поддържане на лична орална хигиена. Обучение на методи за правилно поддържане на орална хигиена е задължителна профилактична процедура, както и ремотивацията.

В дентална клиника СМ-Дентал Консулт лекувате ли гингивит при бременни?

Да в нашата дентална клиника имаме опит с лечението на този вид заболявания при бременни. Денталната клиника разполага с цялата необходима модерна и съвременна апаратура за всякакъв тип лечения на меките и твърди тъкани на устната кухина. Съчетанието на опит и знания с модерна технология и нови съвременни лекарства дават изключително добри резултати.