0898 582 084

Глосит възпаление на езика.

  • Posted by Д-р Стоян Маринов
  • On 29/03/2023

Какво е глосит?

Глосит е общото наименование на всички възпаления на езика. Обикновено глоситът представлява възпаление на дорзалната-горната повърхност на езика. Тя може да е свързана с отпадане на папилете на езика –депапилиране. Поради това езикът изглежда гладък и еритемен / зачервен /.

Глосит

Глосит

Съществуват няколко форми разновидности на глосита. Глосита може да бъде първичен или вторичен, остър или хроничен. Глосит се предизвиква от множество различни етиологични фактори, голяма част от, които все още не са изяснени.

Глоситите може да бъдат: атрофичен глосит, ромбовиден глосит, мигриращ глосит, географски език. Всеки един вид има своите особености и специфики на протичане.

Какво предизвиква глосит?

Глосит може да се предизвика от множество етиологични фактори, ще се постараем да избройм някои от най-честите причинители на глосита. Глосит може да се предизвика от механични фактори, които може по чисто механичен път да нараняват лигавицата на езика.

Глосит може да бъде предизвикан от наличие на остри ръбове от кариеси или от разрушени зъби. Същото може да се случи и от наличието на неправилно направени мостове или зъбни протези с остри ръбове.

Глосит може да възникне след химични изгаряния на езика и устата от различни химични агенти. Глосит може да се предизвика от употребата на спиртни напитки / алкохол / и тютюневи изделия. Също може да се предизвика от физични фактори като например изгаряне от много горещи храни и напитки.

Глосит също така се предизвиква и от различни биологични агенти като вируси, бактерии и и гъбички. Множество инфекциозни заболявания протичат с явните симптоми на един остър глосит като скарлатината например.

Болести свързани с развитието на глосит.

Глосит също се предизвиква и от различни заболявания и синдроми. Много често и глоситът е свързан с проблеми с храносмилателната система. Нарушенията на храносмилателната система като неправилна диета или недохранването също води до патология на езика. Болестта на Крон например е пряко свързана с глоситите например. Някои коно-венерически заболявания също се свързат с различните глосити.

Допълнителните фактори за развитие на глосит са болестта на Уипъл, болестта на Коудън, амилоидозата, наличието на HIV вирус, карциноидният синдром, пемфигусът, оралният лихен планус, еритема мултиформе.

Допълнителни фактори.

Глосит може да се развие и по време и след приемът на различни лекарства, като например приемът на лекарства за кръвно от групата на АСЕ инхибиторите.Също така може да се предизвика от развитие на алергични реакции към различни медикаменти или пасти за зъби и води за уста.

глосит от травма на езика

глосит от травма на език

Някои лекарства, като например определени видове бронходилататори, както и антидепресанти и лекарства използвани в психиатрията може да предизвикат депалпация на папилите на езика. Наличието на пиърсинги или различни метали в устната кухина може да предизвикат проблеми с езика и да доведат до развитие на глосит. Наличието на патогалванизъм също води до развитието на хронични глосити.

Голяма част от болестите на кръвта като анемии / ниски нива на желязо /, левкимии, ниски нива на витамини като например В12 може да доведат до развитие на глосит или друга патология на езика.

Симптоми на глосита.

Глосита има множество симптоми. Някои от тях са по-характерни, а други са субективни и са свързани с общото соматично състояние на пациента. Всеки един симптом трябва да се интерпретира правилно от лекуващият дентален лекар / зъболекар , в денталната клиника. Ето и най-честите симптоми и оплаквания от пациентите:

Дискомфорт в езика и устната кухина;
Затруднено говорене, преглъщане и дъвчене;
Гладка повърхност на езика;
Преоцветяване на езика- в бяло, червено, жълто, черно;
Възпаление и чувствителност на езика;
Подуване на езика;
Неправилна форма;
Наличие на бразди и подутини;
Неприятен вкус или промяна в сетивността;
Бледост на езика при развиваща се анемия;
Огнено червен цвят при дефицит на витамини;
Усещане за металически вкус и други.

Видове глосит класификация:

Глоситите може да се класифицират по няколко признака в няколко категории. Той може да се класифицира като група заболявания на езика свързани със системни заболявания и със заболявания на гастро интестиналният тракт.

Глоситът може да бъде първичен глосит когато се проявява на фона на абсолютно здраве без наличие на съпътстващо заболяване. Той може да се означи като вторичен при наличие на съпътстващо заболяване на други органи или системи. Тъй като групата на тези заболявания е доста обширна в настоящите редове ще разгледаме най-често срещаните:

Атрофичен глосит или болест на Moller-Hunter.

Атрофичният глосит или болеста на Мюлер-Хънтер се характеризира с атрофия и отпадне на филиформените папили на езика. Езика придобива гладък и полиран вид. Дорзалната повърхност на езика може да бъде засегната частично или тотално.

При наличието на такъв тип патология езикът променя своята текстура. Езикът изглежда лъскав и зачервен. В някои случай пациетите се оплакват от парене, дискомфорт и болка. Атрофичният глосит е неспецифична находка и има множество причини за възникването му. Най-често се свързва с желязодефицитна анемия, злокачествена анемия, дефицит на витамини от група , цьолиакрия, синдром на Сьогрен и други фактор.

Медиален /среден/ ромбовиден глосит.

Среден или ромбовиден глосит е състояние при което се забелязва ромбовидно депалпирано увреждане на средната част на гърба на езика. При хистологични изследвания се открива атрофия на фунгиформените и филиформените папили на езика. Епителът е плоскоклетъчен с възпалителен инфилтрат. Понякога капилярите са разширени. Много автори описват ромбовидният глосит като вид кандидоза.

Това заболяване протича без симптоми или с много слабо изразена симптоматика. Пациентите може да се оплакват от парене и щипане по време на ядене, но симптоматиката е много субективна. Лечение не се прилага.

Географски език.

За първи път картината на GLOSSITIS DESQUAMATIVA / десквамативен глосит / е описана още през 1831г. Наименованието географски език е дадено по късно през 1969 г. Наблюдава се при 1,2 процента от населението , по често при жени. При географският език езикът придобива много специфичен вид на географска карта откъдето идва и наименованието му.

глосит-географски език

глосит-географски език

За разлика от другите глосите при географският език лезиите мигрират, по повърхността на езика с течение на времето. Това се случва, защото нови зони на езика се включват в наличните лезии, а предишно засегнатите зарастват.

При географският език се касае за идиопатично, най често асиптомно протичащо възпаление. Характеризира се с мултифокални, с неправилна форма зони на десквамация на епитела, локализирани по гърбът на езика и страничните ръбове. Около тях са налице бели кератозни участъци в резултат на хипертрофия на филиформените папили.

Изчезването и повторния растеж на папилите са причина за формиране на червени петна с неправилна форма, което придава на езика вид на географска карта. В повечето случай протичането е безсимптомно или може да има глосодиния.Тя е свързана с появата на фисури и рагади по езика.

Редуват се периоди на ремисия и екзацербация. При болни от псориазис , особено при генерализираните форми, се наблюдава по висока честота на десквамативния глосит. Много автори свързват десквамативния глосит с различни заболявания на гастроинтестиналния тракт, кръвотворните органи , ендокринни нарушения , витаминен дисбаланс и смятат, че той е техен симптом.

Диференциална диагноза се прави с монилиаза, еритро левкоплакия , ромбовиден глосит, както и с други състояния на десквамация на езика , недостиг на витамин В, фолиева киселина, недостиг на желязо , сифилис, синдром на Плъмър Уинстън.

Ягодов, малинов език.

Това е състояние, при което филиформените папили на езика прорастват. Първоначално целият език побелява т.нар огложен език. Това състояние има две форми при едната форма езикът е изцяло бял при другата разновидна форма езикът става изцяло червен-малинов език. Това са състояния характерни за скарлатина, съдови заболявания и при различни видове отравяния и токсични шокове.

Глосит при системни заболявания.

Уремичен глосит.

Той се наблюдава при състоянието уремия. Езикът се зачервява и подува. Визуално прилича на малиновият език при скарлатина. Също така може да се среща при сериозни стоматити и мукозити и при липса на витамин РР.

Хайверен език.

Това състояние се наблюдава при хора над 40 годишна възраст. При тях долната повърхност на езика става на виолетови точици. Това се явявят разширени венозни структури на кръвоносната система на езика. Това състояние не изисква лекарска намеса.

Черен космат език.

Черният космат език е състояние, което се наблюдава при пушачи. Вследствие на дългата употреба на цигари и тютюневи изделия горната повърхност на езика се преоцветява в черно-кафяво. Филиформените папили на езика при тези хора лекичко прорастват и изглеждат като малки косъмчета от там идва и наименованието на това състояние.

Лечение на глосит.

Лечението на различните видове глосит се предписва от лекар, лекар по дентална медицина / зъболекар / или лицево-челюстен хирург. Според различните видове глосите съществуват различни методи и начини на лечение. Консервативният подход е с помощта на лекарства: антибиотици, кортикостеройди, нестероидни противовъзпалителни средства. В някои случаи може да се наложи и хирургично лечение.

Профилактика.

Профилактиката при тези заболявания се изразява в избягването на дразнещи храни. Необходимо е избягването на люти, пикантни, горещи храни и напитки. Всички дразнещи фактори трябва да се избягват. Грубите храни като: ядки, чипс и тези с остри ръбове също. Правилната орална хигиена е от изключителна важност.