0898 582 084

Защо ми падна пломбата

  • Posted by Д-р Стоян Маринов
  • On 24/05/2013

Защо ми падна пломбата?

Защо ми падна пломбата

Защо ми падна пломбата

Краен етап от лечението на кариозното заболяване е изработването на дадена пломба (обтурация). Всяка една такава конструкция има своя живот и при изчерпването му започват дадени промени в нея. Съществуват определени ситуации когато направена вече пломба на даден зъб пада. Преди да падне дадена пломба се наблюдават съответни промени в нея. В зависимост от материала от които са правени пломбите те са:

Кога падат пломбите?

Най-често пломбите падат или се счупват, поради неиздържане на дъвкателното налягане. Човек прави около 1000 дъвкателни движения за ден, което прави един огромен брои движения за години. Връзката между зъбът и пломбата може да е различна-механична или химична. При старите пломби ат амалгама или летите пломби връзките са механични. За този вид връзка е необходимо изработването на една макроретенция в зъба, за да може даденият материал да се задържи в изкуствено изработена кухина на зъба.

При новите фотополимерни пломби връзката, освен че е микромеханичка тя е и химична. Най-често пломбите падат, поради неиздържане на материала служещ за задържане на пломбата или счупване на самият материал, от който е направена тя. Други причини за падане на пломбите могат да бъдат:

  • Недостатъчно качество на използвания материал;
  • Неправилно изработване;
  • Образуване на вторичен кариес;
  • Неправилни контури на пломбата;
  • Неправилно съпоставяне на контактите между зъбите;
  • Неточно пресъздаване на анатомията на зъба;
  • Свръхнатоварване на пломбата;

Какви други причини има?

Тогава пациентите започват да се питат защо ми падна пломбата нали вече веднъж съм я правил. На всеки трябва да му е ясно че това са изкуствени материали които имат своя живот и износване. Разбира се това само една от причините за падането на пломбите. Съществуват и други причини освен времето на престой в устата.

Као друга причина за падането на дадена пломба може бъде неправилното и поставяне или пропуск в протокола за работа с даден материал.

Друга причина за отчупване или падане на пломба може да е в прекаленото й натоварване. Ако дадена пломба има т.нар свръх контакти тя може да се напука и разруши от самото дъвкателно налягане.

Развитието на един вторичен кариес на дадено място близо до самата пломба може също да е една доста сериозна причина за падане на пломба или за нейната подмяна.

Съществуват много фактори за падането на пломбите, като например наличието на малък обем твърди зъбни тъкани, на които да се държи дадената пломба.

Доста често причините дадена обтурация да падне не могат да се открият и да се установи точна причина за падането им.

Друга причина която може да се изтъкне за падането на дадена пломба е съотношението между пломбата и съседните зъби от срещуположната зъбна редица. Например ако една пломба на зъб контактува оклузално с една коронка от металокерамика или цирконий вероятността пломбата да падне е по-голяма отколкото ако контакта е с естествен зъб.

Какво се прави след падане на пломба?

След като дадена пломба падне трябва да се потърси консултация със зъболекар. Ако дадената пломба е само паднала и не се налагат допълнителни манипулации просто се поставя една нова обтурация.

Ако се нала нещо допълнително то се предценява от лекуващия зъболекар и се предприема съответно лечение. В някой случай може да се наложи да се премахнат стари остатъци от пломбата ако още има такива. В други може да се наложи да се премахне ново развил се кариозен процес.

В практиката има много моменти при които се налага да се проведе някакъв тип лечение било то биологично лечение с поставяне на няколко вида лекарства или лечение по девитализацията на зъба.

В дадения случай когато се наблюдават силно разрушени зъби с голяма загуба на тъкани или наличие на огромни пломби може д се наложи за запазването на дадения зъб да се прибегне към поставянето на обвивна металокерамична коронка или циркониева коронка.

Всичко това зависи от клиничният случай и патологичната находка в устата на пациента. От неговият биотип. От начина му на хранене, от съотношението между зъбите и т.н.

Пломбите могат и да паднат от типът на храната която се консумира. Например ако се яде много лепкава храна която оказва натоварване на даденото място дадена обтурация може да бъде отлепена. Например ако се дъвчат много дъвки и дъвчащи бонбони те могат да предизвикат отлепване и падане на обтурациите.

Може ли да има болка след падане на пломба?

Да след падане на пломба може да има болка особено ако кариесът е бил дълбок или ако е засегнат дентина на зъбът. Болката може да е остра и спонтанна все едно минава ток. Болката може и да е по силна за това веднага трябва да се вземат мерки и да се отиде в дентална клиника.

Какво може пациента сам да направи ако му падне пломба?

След падане на пломба пациента може да направи няколко неща. Първо трябва да се обърне за помощ към дентален специалист или да отиде по спешност в денталната клиника.

Друго което може да се направи е хубаво да почисти мястото от където е паднала дадената пломба. Може да почисти мястото с четка и паста за зъби или да използва вода за уста.

Ако има чувствителност и болка е добре да вземе дадено болкоуспокояващо докато стигне до съответния зъболекарски кабинет.

Ако пациента се намира на отдалечено място и не може веднага да стигне до стоматолог може да използва стоматологичен восък. Той се купува свободно от аптека и се поставя в мястото на падналата пломба.

Хубаво е да не се ядат груби и твърди храни защото те могат да дразнят мястото и да предизвикат болка. Необходимо е да се ядат еки ли полу течни храни като каша или супа и да има редовно миене на съответното място.

Ако се глътне обтурация какво се прави?

За жалост паднала пломба може да се глътне. Това не е опасна за здравето на пациента по никакъв начин. Никои не трябва да се притеснява от това. Пломбите са направени от нерезорбируеми материали и те няма да се усвоят от организма, а просто ще бъдат изхвърлени.

Има ли някаква профилактика?

 

Профилактиката е в редовни прегледи в денталната клиника. Ако на контролен преглед се установи, че дадена пломба е напукана или се развива вторичен кариес то е редно тя да бъде подменена с нова своевременно. Когато се установят навреме дадени малки проблеми тогава и леченията са по-малки.