0898 582 084

Защо се сменят старите амалгамени пломби?

  • Posted by Д-р Стоян Маринов
  • On 18/04/2023

Защо трябва да се подменят старите амалгамени пломби?

На по възрастните пациенти са добре познати старите амалгамени пломби поставяни в миналото. Както вече сме обяснявали пломбите от амалгама съдържат различни видове метали включително сребро и живак. Както всеки един вид пломби и тези имат своите положителни и отрицателни страни. В настоящата статия ще разгледаме подробно няколко причини за подмяната на амалгамените пломби със съвременни бели пломби.

амалгамени пломби

амалгамени пломби

Амалгамените пломби понеже са съставени от метал погледнати в устата на пациента излеждат сиви с металически цвят. Металите са доказали своите качества в стоматологията и денталната медицина с течение на годините за това са признати от множество здравни системи по света. Новите концепции в медицината, като цяло и в частност денталната медицина, е медицина без метали особено тежки метали, какъвто е живакът в денталната амалгама.

До преди около двадесет години амалгама е можело да се постави във всеки един зъболекарски кабинет, то сега в модерните дентални клиники тя се използва значително по-рядко. Въпреки, че този тип пломби са доказали своята здравина те нямат химическа връзка със структурите на зъбите, както е фотополимерът наприем. С течение на времето между пломбата от амалгама и зъбът се образува микро процеп. Това е една от причините за подмяна на този тип пломби.

Какъв материал е денталната амалгамата или сребърната амалгама?

Състава на пломбата от амалгама е разгледан в статуята за дентална амалгама. Тук само ще спомен основните съставки на амалгамата а те са живак, сребро, мед, калай и други примеси. Тези частици се разбъркват в специални капсули или на ръка /много стар метод / в хаванче.

Други причини за подмяната на амалгамените пломби?

Освен наличието на микро процепи и наличието на тежки метали има и други причини налагащи подмяната на този тип пломби. Единият проблем е тяхната висока не естетичност. В сравнение с модерните материали като фотополимер например пломбата от амалгама изглежда ужасно грозно. Естетиката е един от факторите за подмяна. Друг фактор е не възможността тези пломби да бъдат полирани. Това довежда до натрупването на по-големи количества зъбна плака което може да доведе до сериозни проблеми.

Амалгамените пломби не може да бъдат моделирани както съвремените материали. Поради това при тях не може да се създават точни контакти между зъбите поради това може да се образуват пародонтални и костни джобове и възпаления на венците. Също така не може да се направят правилни контакти между пломбите и срещулежащите зъби.

Втвърдяването на амалгамата изисква време, през което част от не сплавеният живак се отделя в устата и може да бъде вдишан или погълнат от организма. От друга страна поради липсата на химическа адхезия тези пломби много по-лесно се отлепват и падат.

За направата на такъв вид пломба е необходимо да се отнеме голямо количество здрава зъбна тъкан и да се създадат изкуствени ретенции в здравите зъбни тъкани за да може този тип пломба да се държи. Това са общо взето някои от показателите,  поради които се налага подмяната на амалгамените пломби със съвременни от фотокомпозит.

Опасен ли е живака в амалгамата?

Това е много спорен въпрос. Различни автори и различни изследвания дават противоположни мнения по този въпрос. Голяма част от авторите се обявяват за това, че наличието на живак в пломбите от дентална амалгама е в много ниско процентно съотношение. От друга страна живак може да се излъчи само, когато пломбата е в меко състояние няколко часа след поставянето й.

Приемът на много горещи храни и напитки, както и стискането със зъби (бруксизъм) може да доведе до отделянето на много малки количества живак. Правилно поставената пломба по правилният протокол на поставяне и последващото й полиране спомагат рисковете за здравето да са сведени до минимум.

Може ли да има безопасно премахване на амалгама?

Да. Премахването на амалгама е абсолютно безопасно за пациента и за лекуващият зъболекар. Първото което трябва да се отбележи е че амалгамата е вече твърда. Живакът в твърдата амалгама е сплавен и не се отделя свободно. Второ при премахване на амалгамата от зъба се използва много силна аспирация, която поема всички твърди и летливи частици. Трето когато се подменят такива пломби се използва платно за изолация-кофердам.

Кога е необходимо неотложно да се смени амалгамата?

Неотложна смяна на пломба било то амалгамена или друг вид се прави тогава, когато има налице кариозен процес т.е кариес. Когато е започнало отделяне на пломбата от зъба също се налага незабавна промяна. При наличие на различни пукнатини и неправилни ръбове, както и преоцветявания в съседни тъкани се налага подмяна. При наличие на възпаление или при наличие на пломби задържащи плака и храна се налага тяхното отстраняване.

Използвате ли сребърна амалгама?

В дентална клиника СМ-Дентал Консулт Не използване амалгамени пломби. Ние сме модерна съвременна дентална клиника и използваме само нови фотокомпозитни материали-фотополимери. Въпреки, че е доказала своите качества денталната амалгама не се смята за съвременен материал.