0898 582 084

Зъбен Мост

 • Posted by Д-р Стоян Маринов
 • On 28/02/2013
металокерамичен мост

металокерамичен мост

Зъбен мост – какво представлява?

Зъбните мостове са ортопедични конструкции предназначени за възстановяване на дефектите причинени от липсата на един или няколко зъба. За да бъде направен един мост е необходимо да се вземат поне два съседни зъби при малък дефект, а при по-обширен и повече.

Зъбният мост е най-често срещаното решение за заместване и възстановяване на загубен, изваден или липсващ зъб. Зъбният мост е съвременна не снемаема конструкция здраво фиксирана за съседните зъби.Съседните, зъби се изпиляват по определен начин за коронки и се наричат мостоносители.

За мостоносителите се захващат зъбните мостове. Изкуственият зъб между два мостоносителя се нарича мостово тяло и той замества изваденият или липсващ зъб.

Зъбните мостове може да се изработват от различни видове материали. Те могат да бъдат естетични конструкции или не естетични. Това зависи от материалите от които е създадена конструкцията.

Кога се налага да се изработи зъбен мост или имплант?

Лечението със зъбен мост или имплант се налага когато в устната кухина има един или няколко липсващи зъби. Когато се наблюдава наличие на такъв дефект на зъбната редица, пред зъболекарят и пациента седи въпросът как да се случи протезирането и заместванто на липсващите зъби.

изпилени зъби за металокерамика

изпилени зъби за метал

Съществуват два до три варианта за протезиране според видът на самият дефект. Едната алтернатива е поставяне на зъбен имплант. Другата е употребата на зъбен мост. А третата възможност е поставяне на сваляема зъбна протеза.

Ако не може да се използват зъбни импланти поради анатомични особености, тънка и недостатъчна кост, нисък синус, различни други особености е необходима употребата на зъбен мост.

Какви видове зъбни мостове съществуват?

Има различни видове зъбни мостове и различни класификации. Най-често зъбните мостове се класифицират по материала от който се изработват. Също така съществуват и мостове за временен престой в уста- временни мостове.

Видове мостове

Естетични мостове изработени от:

металокерамичен мост от няколко коронки

металокерамичен мост от няколко коронки

 • металокерамика,
 • чиста керамика / порцелан /,
 • прес керамика,
 • цирконий,
 • фотокомпозит.

Полу естетични мостове:

 • от метал и пластмаса-бленд мостове,
 • от метал и керамика-бленд металокерамика,
 • от метал и фотополимер,
зъбен мост подкова

зъбен мост подкова

Не естетични мостове:

 • от метал,
 • от злато,
 • от благородни сплави,
 • от не благородни сплави,

Адхезивен мост

Металокерамичен мост

Металокерамичните мостове са най-често използвани в денталните клиники и в практиките на зъболекарите. Металокерамичните мостове се използват за възстановяване на липсващи предни и задни зъби. Те са модерни, качествени и естетични конструкции.

металокерамичен мост на горна челюст

металокерамичен мост на горна челюс

Металокерамичните мостове имат различни предимства и се използват широко в денталната медицина. Ето и някои от тях:

 • Много висока здравина;
 • Висока издръжливост;
 • Високи естетични качества;
 • Сравнително ниска цена;
 • Биологична поносимост;
 • Удобство и функционалност;

Разбира се освен предимствата съществуват и известни ограничения и недостатъци:

 • Изпиляване на два или повече съседни зъба;
 • Наличие на метали;
 • Преоцветяване на венеца в следствие на миграция на метални йони;
 • Възможност от развитие на алергия към метала.

Порцеланов или керамичен зъбен мост.

Порцелановите или керамични мостове се много висок клас ортопедични конструкции, които се използват за възстановяване на загубени зъби. Те се прилагат най-вече при фронталните, предни зъби. Те се изработват от чиста керамика и са изключително естетични.

Керамичните или порцеланови мостове имат редица предимства:

 • Много висока естетичност;
 • Минимално изпиляване на зъбите;
 • Биологична инертност / може да се ползват при пациенти с алергии /;
 • Високи механични качества;
 • Висока здравина;

Недостатъци на керамичните / порцеланови мостове:

Единственият недостатък на този вид конструкции е високата им цена.

Циркониев зъбен мост

Циркониевите мостове са едни от най-добрите и съвременни конструкции в денталната медицина. Циркониевите мостове са най-здравите от всички видове зъбни мостове.

След подмяна на металокерамика с порцеланови коронки

След подмяна на металокерамика с порцеланови коронки

Те са с уникални механични качества. С циркониеви зъбни мостове може да се протезират неснемаемо предни и задни зъби. Ето и някои от основните предимства на цирконият:

 • Най-високи механични качества;
 • Много висока естетика;
 • Висока издръжливост;
 • Био инертност;
 • Висока твърдост;
 • Издръжливост;

При този вид конструкции недостатък е същият както при керамичните конструкции- високата цена.

Бленд мостове

Бленд мостовете е правят от метален скелет върху чиято предна страна се нанася естетично покритие. Естетичното покритие може да бъде от пластмаса или от керамика. Това са т.нар полу естетични мостови конструкции. Те съдържат много високо съдържание на метал и значително по-ниска естетика от желаното. Основното им предимство е по-ниската цена в сравнение с металокерамиката и церконият.

Поради не добрите естетични резултати и рискът от развитие на алергии към металите в дентална клиника СМ Дентал Консулт не работим с никакви бленд конструкции било то ленд коронки или бленд мостове.

Метални зъбни мостове

Металният зъбен мост е най-старият зъбен мост използван в денталната медицина и зъболечението. Той се изработва от метал и имитира наличието на зъб. В съвременната стоматология този вид ортопедични конструкции нямат приложение. Те са не естетични и може да предизвикат алергия.

Адхезивен мост

Адхезивен мост е вид конструкция създадена от фотополимер и стъклена лента. При този вид зъбни мостове не се изпиляват съседни зъби, а за тях се залепва с лепило и фотополимер конструкцията. Този вид мостове се използват при много малки дефекти и в зони с минимално натоварване.

Какви са изискванията към зъбните мостове?

Изискванията към зъбните мостове са доста сериозни. Първо за да се изработи един зъбен мост е необходимо да се определи видът на дефекта. Това се прави от зъболекаря. За да бъде изработен правилен мост дефектът в зъбната редица трябва да бъде ограничен двустранно. Т.е да има съседен зъб на дефекта и отпред и отзад.

По този начин мостът има две опори а по средата е мостовото тяло. При по-обширни дефекти може да има и междинни опори. Тогава се получава по-голяма стабилност.

Второто важно условие за да се направи правилен зъбен мост е той да бъде правилно конструиран. Тук от особено значение е правилният поглед и опитът на зъболекаря. Трябва много внимателно да се преценят междузъбните контакти и зъбните съотношения. Много е важно да се разбере какво е състоянието на зъбите играещи роля на мостоносители.

Трябва да се знае дали са живи зъбите или са умъртвени и изградени. Трябва много внимателно да се прецени какво е състоянието на пародонта на зъбите-зъбозадържащият апарат. Бъдещият зъбен мост не бива да го натоварва и да предизвиква джобове и разклащане на зъбите.

Зъбният мост трябва да отговаря и на редица други изисквания. Коронките в конструкцията трябва да са с анатомична форна и да имитират естествената анатомия на зъбите. Мостовидните тела е необходимо да са с по редуцирани контакти за да не създават свръх контактикти и да оказват напрежение. Ако има напрежение има опасност от счупване на керамиката или на цялата конструкция.

Коронките влизащи в състава на моста трябва да са изработени правилно и качествено. Не бива да има луфтове между шийката на зъба и самата коронка. Също така не бива да има стягане и опъване, както и свръхнапрежение. Мостовата конструкция трябва да влиза и излиза от мостоностителите плавно и гладко. Не бива да се забелязва и усеща кантарене или надигане за да не се разлепва самият мост.

Как се изработва зъбен мост?

За изработватването на зъбен мост са необходими няколко клинични етапа и няколко лабораторни етапа. Ще разгледаме и опишем създаването на металокерамичен зъбен мост защото те се използват най-често в стоматологичната практика.

Първи етап

През първият етап зъбите, които ще са мостоносители се изпиляват по определен начин и се взима силиконов отпечатък. Той се изпраща в зъботехническата лаборатория и от него се отливат гипсови модели. В съвременната дентална практика може да се вземе и дигитален отпечатък като се сканира устата на пациента със специален скенер.

метална проба на зъбен мост от металокерамика

метална проба на зъбен мост от металокерамика

В зъботехническата лаборатория на компютър се изработва виртуалният вид на бъдещата мостова конструкция след което се принтира от метал или цирконий. Това е най-съвременния метод за изработване на зъбни мостове. По старите методи бяха чрез отливане на мостовете от метал.

Втори етап

Вторият клиничен етап е пробата на металният или циркониев скелет. През този етап се пробва дали зъбният мост пасва правилно към мостоносителите. Прави се оценка за контурите и контактите на бъдещата конструкция към околните зъби и тъкани. Проверява се за наличие на неправилни движения като кантарене. Избира се подходящ цвят на моста.

След като циркониевият или металният скелет бъдат одобрени от зъболекарят се връща за вторият лабораторен етап. През него в зъботехническата лаборатория нанасят на много финни слоеве керамика, която се изпича и втвърдява. Когато е готов зъбният мост се връща в денталната клиника.

Трети етап

Трети клиничен етап е пробата на сурова керамика. През този етап се оценяват междузъбните контакти / апроксималните контакти /.

металокерамичен мост

металокерамичен мост

Също така се гледа съотношението на зъбният мост към антагонистите / гледат се т.нар оклузални контакти /. С пациента се обсъжда и цвета и формата на зъбите. Ако всичко е наред мостът се връща в лабораторият за гланциране.

Когато мостът е одобрен от зъболекаря и пациента се гланцира от зъботехникът и вече може да бъде залепен в устата на пациента. Зъбният мост може да бъде залепен с постоянен или временен цимет.

Мошинно изработване на мост.

Когато се правят мостове от цирконий той се прави мошинно от CAD/CAM система. Това е фрезоваща машина, която изрязва конструкцията от циркониево блокче.   Когато се правят циркониеви мостове те може да се направят по два метода Единият метод е изцяло машинен, при който зъбите са изцяло от цирконий- “цирконий фул контур”.

Другият метод на изработване е самият скелет на моста да бъде изрязан от цирконий с помоща на фрез система. Върху скелетът се нанася послойно керамика и се оцветява с бойчки.

Как се изпиляват зъбите за зъбен мост?

Зъбите за зъбен мост се изпиляват подобно на изпиляването за зъбни коронки. Съществуват основно два вида изпиляване на зъбите. Изпиляването може да бъде тангенциално изпиляване. Това е изпиляване без наличие на праг. При този вид изпиляване за коронки зъбното диамантено борче влиза в гингивалният сулкус и с течение на времето може да се формира джоб.

Другият основен метод на изпиляване е праговото изпиляване. При него с помощта на специално борче се прави в основата на зъбната шийка специален малък праг, на който ляга зъбната коронка. При този тип изпиляване не се дразни венецът.

Защо се изработват временни мостове?

Временните мостове имат няколко основни функции. Първо временен мост запазва зъбите от вредната среда на устната кухина. Това е от особено значение когато имаме на лице живи зъби. Друго важно нещо е че временните зъби пречат на съседните зъби да пораснат към вече изпилените зъби и да се разместят. Запазват зъбите каквито са в момента на вземане на отпечатъка за зъбен мост.

Временни зъбни мостове също така пречат на венеца да порасне и да закрие прагът при прагово изпиляване. Друга функция на временен мост е да естетичната им функция. Все пак никои не обича да излезне от денталната клиника без зъби или с изпилени зъби.

От какво се изработват временните зъбни мостове?

Временни зъбни мостове може да се изработят от специална пластмаса или от фотокомпозит. Те могат да бъдат направени в клинични условия в денталната клиника или от зъботехник в зъботехническа лаборатория.

Как се взима отпечатък за зъбен мост?

Отпечатъкътът за направата на зъбен мост се взима само и единствено от добре обучен зъболекар в дентална клиника. Отпечатъкът се взима със специална лъжица със зъболекарски силикон. Той трябва да отговаря на определени изисквания на точност за да се направи здрав и хубав мост.

Какво се случва ако не се изработи мост?

Ако в зъбната редица има липсващ или изваден зъб и не се замести със зъбен мост или имплант може да се наблюдават някои проблеми със здравето. Първо ще има нарушена функция. На мястото на липсващият зъб или зъби храната няма да може да се сдъвква правилно което може да доведе до увреждане на стомаха. Другото което се наблюдава е разместване на съседните зъби. Природата не търпи наличие на празни места в устата. Поради това ще има изкривяване на зъбите.

Зъбите които са антагонисти от срещуположната челюст също ще се изкривят защото ще започнат да порастват. Това от своя страна ще доведе до блокажи и проблеми със ставата на челюстта.

При липса на зъб или зъби се смущава неимоверно много естетиката. Ако мястото не е протезиране с мост или имплант. Ако дадено място не се протезира по някакъв начин със зъбен мост, имплант или протеза съседните зъби на засегната страна може да развият кариеси. Също така много често се наблюдава в практиката развитие на гингивални рецесии и формиране на джобове което може да доведе до пародонтит и загуба на още съби.

Има случай в които се наблюдава и проблеми със самата кост ако дадено място не е протезиране дълго време може да настъпи атрофия на алвеоларната кост което допълнително може да влоши условията за протезиране.

Кога се налага сваляне на зъбен мост?

Свалянето на зъбен мост може да се наложи ако даден зъб мостоносител започне да дава проблеми. Проблемите може да бъде свързан с развитието на пулпит или периодонтит. Също така може да се наложи подмяна на мост при наличие на болка или развитието на възпалителен процес като пародонтоза.

Как се сваля зъбен мост?

Зъбните мостове се свалят като се срязва самата металокерамика или се срязва цирконият. След това леко и внимателно се отстраняват фрагментите. Съществуват различни уреди за премахване на коронки и мостове.

Може ли да се счупи и да падне зъбен мост?

Макар и рядко в практиката се случва да се види счупен зъбен мост. Счупването може да е в следствие на захапване на твърд предмет, камъче в храната или оказване на свръх натоварване на керамиката. Може да се наблюдава само отчупване на керамиката при металокерамика., но в някой случаи може да се наблюдава и отчупване на метала макар и доста рядко.

Може ли да има болка под мост?

Под мостови конструкции може да се наблюдава болка при не добро лечение на каналите на зъбите, които са протезирани в последствие. Също болка под мост може да има ако зъбите са живи и реагират на дразнители. Болка може да се усеща и при възпаление на венеца или при развитие на джоб.

Как се определя цена на зъбен мост?

Цена на зъбен мост се определя от броя на зъбите от които е конструиран. Също така цената на зъбен мост се определя от това дали е металокерамика, цирконий, цирконий фул контур, чиста керамика.