0898 582 084

Стоматит

 • Posted by Д-р Стоян Маринов
 • On 31/10/2023

Какво е стоматит?

Стоматит е термист, с който е означава възпаление на устата. При стоматити се наблюдава възпаление на лигавиците на цялата устна кухина.  При стоматит се засягат лигавиците на бузите, венците, езикът, устните. Възпалителните лезии може да засегнат само един тип лигавици, но може да засегнат всички заедно. Тогава се говори за генерализиран стоматит.

стоматит

стоматит

Стоматитът като инфекциозно заболяване може да повлияе на нашето здраве и на начинът ни на живот. Подобно състояние може да наруши ритъмът на на живот и да наруши нормална функция на говорене, хранене, сън и социални контакти.

Стоматит може да засегне хора от всякаква възраст пол или раса. Разбира се според възрастта на засягане се различават детски стоматит от стоматит при възрастни, както и сенилен / старчески / стоматит. Хората със съпътстващи заболявания са по-податливи към такъв тип възпаления на устната кухина. Стоматитите са голям клас заболявания и са различни видове с различна характеристика. Ще разгледаме най-често срещаните видове стоматит.

Симптоми на стоматит.

Симптомите на стоматит са различни и зависят от това какви лигавици са възпалени. Различните видове имат различна симптоматика. Ще разгледаме общите симптоми на възпалението на устната кухина и устната лигавица.

Най-честите симптоми при стоматит са болка от страна на лигавиците на устата. Също пациентите се оплакват от парене и дразнене. Много често болните имат оплаквания  от невъзможност за хранене, говорене и преглъщане. Не рядко се наблюдава подуване и оток  на меките тъкани. Лигавицата на бузите, устните, небцето и езика е зачервена и и при докосване реагира с болка и дразнене.

Много често пациентите се оплакват от лош дъх /халитоза /. През първите дни на инфекцията освен паренето в устата като цяло лигавицата започва да променя своят цвят. Първоначално тя е зачервена след няколко дни на възпаление лигавицата побелява и се забелязват само червени петънца оградени от белезникав вал. Лигавицата започва да изсъхва и след няколко дни на възпаление започва образуването на ранички.

Болните от стоматит освен характерните локални симптоми може да имат и общо соматични симптоми. Много често една инфекция в устната кухина може да доведе до втрисане и повишаване на телесната температура. Болните може да се чувстват отпаднали и вяли. Може да се наблюдава безсъние, невъзможност за концентрация, умора, затруднения в храненето и поддържането на орална хигиена.

Какви са видовете стоматит?

Съществуват различни видове стоматит. Класифицират се според видовете тъкани, които засяга и според локализацията в устната кухина. Има някой видове стоматит, който засягат дори кожата около устата и кожата на устните. Тогава се говори за дерматостоматит. Ще разгледаме най-честите видове стоматит: афтозен стоматит, гингиво стоматит, херпесен стоматит / вирусен стоматит /, алергичен стоматит, травматичен стоматит.

Афтозен стоматит.

Афтозният стоматит е най-често срещаният стоматит. Той носи наименованието си от големият брой афти, които се образуват по лигавицата на бузите и езика. Етиологията на заболяването не е точно изяснена, но много често той се свързва с вирусни заболявания и намаляване на имунитета. Към него са предразположени хора със съпътстващи заболявания като: диабет, имунен дефицит, автоимунни заболявания, проблеми с щитовидната жлеза.

Афтите се характеризират със силно зачервена сърцевина и около която се забелязва бял ореол. Самите афти са подути с гладка повърхност и са силно болезнени при натиск и докосване. По това че не са с мехурчета този тип афти се различават от афтите причинени от херпесният вирус.

Поради болезнеността на афтите, болните най-често се оплакват от болката и невъзможноста за правилно хранене и правилно говорене. Поради намалената орална хигиена афтозният стоматит може да доведе и до проявата на гингивит и възпаление на други тъкани.

Най-често от афтозен стоматит страдат пациенти на средна възраст около 45-50г, но се среща и в ранна възраст. Много често афтозен стоматит се наблюдава при деца в ранна възраст и при младежи. При такива случай афтозният стоматит може да кумулира с вирусният или кандидозният стоматит.

Вирусен, бактериален и кандидозен стомати.

Това са видове стоматити причинени от различни микроорганизми. Може да се причинят от бактерии, вируси и гъбички. Интересно е че много хора смятат кандидозният стоматит за само детска и бебешка болест. Той най-често се среща при кърмачета, но може да засегне и възрастни пациенти при колонизация и проникване в лигавицата на устната кухина на гъбички от род Candida.

Също така кандидозният стоматит засяга често и бременни жени, пациенти с диабет, пациенти на супресивна терапия, HIV позитивни пациенти, пациенти в напреднала възраст. Спомагателни фактори за развитие на кандидозен, гъбичен или бактериален стоматит са занемарената орална хигиена, тютюнопушенето, наличието на пародонтоза, стари протези, подвижни и зле направени мостови конструкции, употребата на алкохол, намаленият имунитет.

С бактериален, гъбичен и вирусен стоматит може да се зарази човек при полов акт и при целуване. С риск за развитие на такъв тип патология са хора със заболявания на слюнчените жлези и гастро-интестиналният тракт. Хора имащи чест рефлукс, гастрит, колит, язвена болест, както и автоимунни заболявания попадат в рисковата група за развитие на стоматит.

При този вид стоматити може да е засегната лигавицата на цялата уста. Най-често този вид стоматити засягат гърбът н а езика и мекото и твърдото небце и по рядко епитела на бузите и много рядко самата гингива.

Херпетичен стоматит.

Това е вирусен стоматит причинен от херпесен вирус. Най чест причинител е херпес симплекс. Последните проучвания показват, че около 80-90% от населението на планетата е заразено с този тип вируси. Те са латентни вируси и веднъж зарази ли се човек те продължават да виреят в ганглиите на нервната система.

Заразяването се осъществява по контактен път. Може да се осъществи също по кръвен и полов път. Използването на общи прибори, общи снатитарни помещения, общи хигиенни средства, басейни, фитнеси и други. Спомагащи фактори за развитието на херпесният стоматит са намаляването на имунитета, наличието на стрес, витаминен дефицит, претоварването, прекарани простуди, грипове и различните общи заболявания.

При херпесният стомати се засягат лигавицата на устата и най-често кожата на устните. Първоначално се наблюдават много характерни симптоми. Водещ симптом е болката. Появява се подутина която бързо се изпълва с белезникав секрет богат на вирусни частици. Кожата и лигавицата е силно зачервена и болезнена на натиск и докосване. При остри форми се засягат лигавицата на езика и вътрешните органи.

Лечението се извършва с употребата на локални гелове за намаляване на локалната симптоматика. Предписват се овлажняващи препарати и противовирусни като: ациклостат и ацикловир. Локално се използва ацикловир крем, херпиклеър, алоклер, анафтин и други.

Алергичен  стоматит.

Алергичен стоматит се наблюдава при наличие на свръхчувствителност към дадено вещество. Алергените може да се съдържат в различни храни, напитки, медикаменти, прах, насекоми, козметични препарати. Много често алергичният стоматит се развива след поставяне на акрилони зъбни протези. Също той може да възникне при пациенти чувствителни към метали. Алергичен стоматит се наблюдава и у пациенти с поли металия и такива с патогалванизъм.

Често алергичен стоматит възниква след падане на имунитета след прекарано общо заболяване като грип, настинка, вирус или някаква банална инфекция. Той може да възникне и след лечение с антибиотици или имуносупресори, химиотерапия и радиотерапия при онкоболни пациенти.

Диагностиката на алергичният стоматит се прави не само от зъболекар а от екип от специалисти. Необходими са различни тестове за алергии към определени вещества, кръвни картини, имунограми и други медицински изследвания.

Катарален стоматит.

Катаралният стоматит се наблюдава при по-възрастната част от населението. Той най-често е в следствие от неправилен начин на прием на храна и напитки. Обикновено засяга твърдото и мекото небце. Заболяването се изразява в силно задебеляване на лигавиците в следствие на занемарена орална хигиена, прием на горещи храни и напитки, случаен прием на различни химикали от домашната химия. Факторите спомагащи развитиеото на този тип стоматити е консумацията на горещо и люто, неудобните протези, яденето на твърда и груба храна.

катарален стоматит

катарален стоматит

При този вид стоматит може лигавицата спонтанно да се разрани и да се образува малка язва. Тя е силно болезнена и пациентите се оплакват от сърбеж и парене. Също това състояние може да се получи в следствие на други заболявания като лупус, червен лишей, стрептодермия, инфекции в устната и носната кухина.

Травматичен стоматит.

Това е най-често срещаният стоматит при възрастната част от населението. Той може да бъде предизвикан от различни по вид травми на лигавицата. Може да бъде причинен от прехапване и разкъсване на меките тъкани на бузите при дъвчене. Травматичният стоматит се среща при хората над 55г защото голяма част от тях носят дадени протезни конструкции. При наличие на неточни мостове може да се получи прехапване.

След механичното нараняване на лигавицата отворената рана много лесно се замърсява и се колонизира от бактерии и започва развитие на инфекция. Наблюдава се оток, подуване, кръвонасядане, неравност на самата лигавица, болка. Ситуацията се изостря от консумацията на алкохол и тютюнопушене.

При хората с тотални или частични протези, наличието на травматичен стоматит е много честа находка. Особено при подвижно протезиране лигавицата на твърдото небце и на бузите е в постоянна травма. Когато дадена протеза се движи и мърда /което е неизбежно при протезите /, лигавицата е подложена на травматизъм. Дори и при много удобни снемаеми протези лигавицата може да се увреди. Травматичният стоматит в миналото се е означавал като протезен стоматит.

Симптомите на травматичен стоматит са ясно изразени. Лигавицата се подува леко в областта на твърдото небце. Появява се обрив на засегнатото място подобен на микроскопични зачервявания. Околната лигавица е зачервена на фона на бледата лигавица от незасегантите тъкани.

Ако се образуват ранички -декубитуси те са с овална форма и са леко изпъкнали. Визуално изглеждат, че са пълни с течност, но това е просто белезникав оттенък. Болният се оплаква от задебеляване на лигавиците, болка, парене, невъзможност за преглъщане.

Мигриращ стоматит.

Мигриращият стоматит е състояние на внезапно появяващи се промени в орална лигавица на различни места. Най-честата изява е по букалната лигавица и небцето. Този тип стоматит, както и травматичният има възможност да малигнизират и да предизвикат злокачествено заболяване.

Специфични стоматити.

Това са стоматити предизвикани от наследствени заболявания. Един такъв вид е стоматитът при епидермолизис булоза или булозен стоматит. При това заболяване се наблюдават големи мехури в устната кухина. След спукването им зарастват с белези и предизвикват уплътняване на тъканите, което затруднява хранене и говорене. Това са редки форми и се установяват още в детството.

Друг специфичен вид стоматит е радио стоматита. Той възниква след облъчване на организма и има свой собствени характеристики. При него се засяга повърхностният епителен слой на лигавицата.

Причини за появата на стоматит:

Стоматитите са голям клас заболявания и се развиват от най-различни фактори. При това заболяване най-често се засяга повърхностният епителен слой на лигавицата на устната кухина и кожата на устните. Появява се зачервяване, болка и подуване на тъканите. Причините обикновено са комплексни и не може да се изолира точно една причина. Те могат да бъдат:

 • Травма на тъканите-хапане на устни и бузи;
 • Гризане на предмети и наличие на парафункции;
 • Биологични агенти-вируси, бактерии, гъбички;
 • Влошена или липсваща орална хигиена;
 • Алергични реакции към храна, напитки, лекарства, козметика и др;
 • Носене на неудобни, некачествени протези;
 • Стрес, физическа натовареност;
 • Хормонален дисбаланс;
 • Бременност и кърмене;
 • Проблеми в устната кухина: кариес, пародонтоза, разрушени зъби, гнойни инфекции, други лигавични болести;
 • Автоимунни заболявания;
 • Диабет;
 • Болести на слюнчените жлези;
 • Съпътстващи заболявания;
 • Пациенти на химио и лъчетерапия;
 • Заболявания на храносмилателната система;
 • Нарушение на оралната микрофлора.

Фактори спомагащи развитието на мукозитите:

Фактори спомагащи развитието на стоматит са страшно много. Фактор който може да повлияе негативно на развитието на възпалението е например тютюнопушенето. Цигареният дим съдържа токсични вещества, които дразнят оралната лигавица. Пациенти които са HIV позитивни или са с отслабена имунна система са по-податливи към орална патология.

Може ли да се заразим със стоматит?

За жалост да може. Заразни са стоматити от вирусен произход това са херпесният стоматит. Също така бактериалният и кандидозният стоматити може да са заразни и може да се предават от човек на човек в семейство или при интимен контакт. Също може да се получи заразяване от не добре почистени съдове и прибори за хранене.

Диагностика.

Диагностиката на стоматита се прави от лекуващ зъболекар в денталната клиника. Също може да се направи и от специалист дерматолог или венеролог. Диагноза се поставя след обстоен преглед от зъболекар на лигавиците на устната кухина.

Може да се наложи да се правят допълнителни тестове и изследвания с цел уточняване на точната диагноза. Може да се налага да се направят кръвен тест с пълна кръвна картина, PCR тест, тест за наличие на микроорганизми, може да се изиска вирусологично изследване за херпес, намазка и други тестове.

По време на диагностицирането може да се наложи консултация с други видове специалисти от различни специалности. Важно в диагностицирането е откриване на точна диагноза за да се осъществи правилна терапия и лечение.

Лечение на стоматит:

Лечението на стоматит се извършва от лекар по дентална медицина /зъболекар / или терапевт. Преди да се пристъпи към лечение е необходимо да се има точна и правилна диагноза и да е избран правилен план на лечение. Обикновенно стоматитите минават за няколко дни 7 до 14 в домашни условия. Необходимо е да се спазват всички предписания от лекуващият лекар и да не се предприемат самолечение. Предприемането на самолечение може да застраши Вашето здраве.

След уточняването на диагнозата трябва да се започне с премахването на патогенните фактори за развитието на болестта. Необходимо е ако в устата на пациента има неправилни протези или конструкции те да бъдат коригирани или премахнати. Ако е налице развиващ се патогалванизъм той да бъде спрян и премахнат. Ако пациента съобши, че има алергия към дадено вещество то контакта с него трябва да бъде сведен до минимум.

Необходим е режим на покой и да се избягват определени храни.Първо е необходимо да се избягва консумацията на горещи храни и напитки. Трябва да има хранителен режим, при който се избягва употребата на люти, кисели, горчиви храни и напитки. Необходимо е да се избягва приемът на чай, кафе, шоколад, много подправки дразнят лигавиците за това и те се избягват.

Ограничава се приемът на цитруси, мъхести плодове и зеленчуци, тлъсти ястия, тежки и люти сосове. Същевременно храната трябва да е богата на минерали, желязо и витамини.

Лечение на стоматит може да бъде само локално в устнта кухина или локално и системно. Локалното лечение представлява лечение за премахване на локалният дразнещ фактор. Системното лечение включва и медикаменти приемани през устата.

Лекарства при стоматит.

Лекарствата за стоматит се предписват и прилагат само от лекар или зъболекар. Те могат да са локални за лигавицата на устата и устните и системи при наличие на усложнения или съпътстващи заболявания. За намаляване на симптомите и спиране на инфекцията е необходимо да се използват антисептични течни разтвори.Те се използват за дезинфекция на устната кухина и се използват няколко пъти на ден спрямо указанията.Тяхната цел е освен дезинфекция и намаляване на инфекцията и възстановяване на тъканите.

Такива препарати са хлорхексидиновите препарати. Те са под формата на води за уста с различен процент на концентрация. Освен течни форми може да се използва и хлорхексидин под друга форма например като гел.

Други препарати които може да се използват при стоматит са анафтин или бепантен. Това са препарати за подхранване на самата лигавица, за омекотяването й и за намаляване на болката.

При херпетичните и вирусните стоматити се използват противовирусни препарати за локално приложение. Те се намазват на засегната зона. Предписва се и имунотерапия за укрепване на имунитета.

При кандидозният стоматит се налага лечение с антимикотични препарати. Те се назначават само след микробиологично изследване за да се намери точният препарат. Той може да е под формата на крем или маз. Също така терапията може да се комбинира и с антимикотици, антибиотици и пробиотици приети системно.

Всеки пациент диагностициран със стоматит задължително трябва да се погрижи за оралната си гигиена. Трябва да му бъде направена професионална орална хигиена от зъболекар в дентална клиника. Пациентите, които имат усложнения се налага да приемат антипиретични медикаменти и болкоуспокояващи като: нестероидни противовъзпалителни средства и аналгетици.

Може да се използват различни аерозоли като: ангал, анафтин и други. Те облекчават болката и имат антисептичен ефект.

Някой видове стоматити се налага да се лекуват и в болнични заведения. Това са пациентите със специфични стоматити, пациентите със съпътстващи заболявания, имунокомпрометираните пациенти. Такъв пример са пациентите с булозен стоматит.

Лечение с народни методи:

Народната медицина има доста лекове за различни болежки. Стоматитите се лекуват от специалисти, но народните лекове и билките може да помогнат в някой ситуации. Може да се използват различни етерични масла за омекотяване на лигавиците. Също така прополисът е много добър за възстановяването на оралните лезии.

Ако страдате от кандидозен стоматит примерно содата бикарбонат може да се използва като разтвор. Тя ще алкализира средата и ще помогне оздравителният процес. Една лъжичка сода се разтваря в топла вода и пациента се жабурка няколко пъти на ден. Народните лекове ако не помогнат то поне няма да навредят. Но ако имате стомати потърсете консултация със зъболекар.